Anasayfa Haber Microsoft Artık Dell İle Ortak

Microsoft Artık Dell İle Ortak

Dell

Hisselerini halka arz etmesinin üzerinden 25 yıl geçtikten sonra Dell tekrar özel bir şirkete dönüştü.

Bir şirketin hisselerini halka arz etmesinde büyük faydalar vardır. Ancak bu faydaları sadece şirketiniz başarıdan başarıya koşarken görebilirsiniz. Çünkü böyle bir şirket, her üç ayda bir performansına göre değerlendirilir, sonuçta da başarısına göre hisseleri değer kazanır ya da kaybeder. Oysa Dell gibi bir teknoloji firmasının başarı kazanacak yeni ürünler geliştirmesi üç aydan çok daha fazla sürer. Bu zaman zarfında hissedarlara kayıptan başka bir sonuç gösteremezseniz, başınız büyük belaya girecektir.

Nitekim Dell, masaüstü PC piyasasındaki daralmanın da etkisiyle, uzun süredir hisselerinin değerini yükseltemiyordu. Şirketin başının belada olduğu söylenemez tabii, ancak devamlı düşen hisseler er ya da geç Dell’i darboğaza sürükleyebilirdi. Şirket her ne kadar dünyanın en büyük markalarından biri olsa da, düşüş trendini durdurmak ve yeniden karlılığı artırabilmek için zamana ihtiyaç duyuyordu. Devamlı hissedar baskısı altında kalmadan, gerilmeden, rahatça araştırma-geliştirme yapabilecekleri kadar bol zamana hem de.

İşte bu sebepten dolayı şirketin başındaki isim olan Michael Dell, iki yeni ortak bularak hisseleri halktan geri topladı ve şirketi yeniden özelleştirdi. Böylece Dell artık her üç ayda bir hissedarların nefesini ensesinde hissetmeyecek. Ama bu aynı zamanda yeni ortaklarla birlikte çalışmak anlamına da geliyor. Kim bu yeni ortaklar? Şirketin sahibi olan Michael Dell hisselerin sadece % 16’lık bir kısmına sahip ve her ne kadar yönetim hala onda olsa da, kesinlikle tek söz sahibi değil. Hisselerin büyük kısmını toplayan isim Silver Lake adında bir yatırım şirketi ve her yatırım şirketi gibi onlar da artık gözlerini Dell’in ensesinden ayırmayacaklar. Üçüncü ortak ise Microsoft! Bu alışverişe 2 milyar dolar yatıran Microsoft, bu sayede dünyanın en önemli donanım firmalarından birinde aktif ortaklık elde etmiş durumda!

Bu durum aslında bilgisayar sektörü için çok derin anlamlar içeriyor. Microsoft’un Dell gibi dev bir markaya aktif ortak olması, Windows 8 dışındaki işletim sistemlerinin, mesela Linux ya da Chrome OS gibi, yükselişini önlemeye yönelik aktif adımlar atmaya hazırlandığı anlamına geliyor. Öte yandan Dell’in tablet ve telefon pazarına yönelik yapacağı yeni girişimlerde, WP 8’in ön plana çıkarılması da gündemde olabilir. Tabii Microsoft’un Dell üzerindeki kontrolü sınırlı olacaktır, ancak yine de sözü geçecektir.

Dell, geçmişte XPS gibi dizüstü sistemleriyle istediğinde sağlam ve arzulanabilir ürünler çıkarabileceğini gösterdi. Fakat tüm ürün gamı için aynı şey söylenemez. Mobil cihazların yükselişi sürerken, Dell’in bu pazardaki eksiklerini tamamlamak için ne adımlar atacağı da ayrı bir merak konusudur.