Anasayfa Makale İncelemeler Samsung NP300E5A İncelemesi

Samsung NP300E5A İncelemesi

Samsung NP300E5A
Samsung NP300E5A

Samsung’un Dizüstü Bilgisayar serisinden çıkan NP300E5A Technopat’ın incelemesine girdi. Şimdi kaliteli Samsung NP300E5A’un detaylı incelemesi:

[tab name=’Samsung NP300E5A’]

Samsung NP300E5A
Samsung NP300E5A

Samsung NP300E5A

Samsung’un düşük fiyatlı dizüstü arayanlar için geliştirdiği 3 serileri çıktıklarından beri hayli ilgi çekiyorlar. Samsung’un NP300E5A modeli bu seri dahilinde 2011 yılında piyasaya çıkmış, düşük bütçeli bir ev ya da ofis bilgisayarı arayan tüketicilerin hayli ilgisini çekmişti. Ancak zaman içinde bu modelin daha da güçlü versiyonları da Samsung tarafından piyasaya sürüldü. Bu yazıda test edeceğimiz model olan NP300E5A-S0JTR de bu güncel modellerden biri.

İlk çıkan NP300E5A modelinde Core i3 işlemci vardı ve grafik işlemcisi de Intel işlemci üzerinde bulunan, Intel’in kendi HD serisi grafik yongalarındandı. Samsung bu modellerde ayrı bir grafik yonga kullanmamıştı, grafik hafıza da ana hafızayla paylaşımlı olarak kullanılıyordu. Burada önemli bir hususun altını çizmek gerekiyor, Intel’in HD serisi tümleşik grafik işlemcileri gerçekte Nvidia ya da AMD (ATI) firmalarının alt seviye grafik işlemcilerinden daha güçsüz değiller. Ne var ki ilk başlarda sürücü problemleri yaşayan Intel HD grafik işlemciler, bu sebepten dolayı biraz kötü bir ün elde ettiler. Kaldı ki tümleşik grafik işlemcilerin kendi ayrı hafıza modüllerinin olmaması da zaten performansı doğrudan etkileyen bir unsurdur.

Samsung daha sonra çıkardığı daha güncel NP300E5A modelinde hem ana işlemciyi daha da üst seviyeye yükseltmiş, hem de tümleşik Intel grafik işlemcisine ek olarak bir Nvidia grafik yongası ve hafıza modülü eklemiş. Bu güncellemeler şüphesiz performansa olumlu etkide bulunuyor, ancak esas maksadın tüketicinin önyargısına hitap etmek olduğu da açık. Sonuçta NP300E5A düşük bütçeli tüketiciye yönelik bir model ve fiyatı çok fazla artıracak donanım yükseltmelerinden kaçınılmak zorunda.

[/tab]

[tab name=’Tasarım’]

Samsung NP300E5A
Samsung NP300E5A

Tasarım

Samsung bu dizüstünü tasarlarken çok ucuz ve neşeli görünmeyen, ağırbaşlı bir cihaz yaratmayı amaçlamış. Cihazda parlak piyano siyah yüzeyi sadece tuş takımının olduğu kısımda görüyoruz. Ekran çerçevesi ve ana panel parlamayan, kolay kolay parmak izi tutmayan mat yüzeylere sahip. Dış kapak ise siyah ve gri iki parçadan oluşan, tırtıklı bir yapıya sahip. Parmak izi tutmayan bu elden kolayca kaymayan bu tasarım, üzerindeki büyük parlak Samsung logosuyla gayet güzel görünüyor.

Cihazda klavye haricinde ek bir multimedya tuş takımına yer verilmemiş, ses açma ya da fan hızlandırma gibi tüm ek işlevler fonksiyon tuşu ve F tuşları kombinasyonuyla yapılıyor. Klavye tuşları daha pahalı cihazlarla kıyaslandığında biraz daha sert gelebilir, ancak kısa sürede alışılıyor. Touchpad ise gayet hassas ve kullanımı kolay olacak biçimde tasarlanmış. Birden fazla parmakla yapılan dokunma ve hareketleri de algılayabiliyor, ekran kaydırma ya da ekrana zum yapma gibi jestleri kullanmanıza imkan tanıyor.

Kasanın tasarımı genel olarak gayet iyi, hava sirkülasyonunda ve soğutmada bir problem yok. Ancak genel olarak kasada belirli bir esneklik olduğunu söylemek mümkün, daha pahalı modeller kadar sağlamlık hissi uyandırmıyor. Fakat bu da çok büyük bir problem değil, sonuçta bu elektronik bir cihaz ve her halükarda biraz dikkatli taşımak gerekli.

[/tab]

[tab name=’Donanım’]

Samsung NP300E5A
Samsung NP300E5A

Donanım

İlk serilerde Core i3 işlemci kullanan Samsung, zaman geçince bu modelde Core i5 serisinin 2450M varyantını kullanmış. Bu işlemci her ne kadar üretimdeki en güçlü Core i5 olmasa da, Core i3 ile kıyaslanınca tabii ki çok daha güçlü ve performanslı kalıyor. 2,5 GHz hızında çalışan bu çift çekirdekli işlemci, Intel’in Turbo-Boost teknolojisi sayesinde gerektiğinde 3,1 GHz hıza kadar çıkabiliyor. Hafıza ise 4 GB DDR3 olarak seçilmiş, genel olarak ofis ve multimedya uygulamalarda yeterli oluyor.

Grafik işleme konusunda ise hem Intel’in Core i5 işlemci içine yerleştirdiği HD 4000 grafik yongası, hem de Nvidia’nın GT520MX grafik işlemcisinden faydalanılmış. İşin gerçeği yeni nesil bilgisayarlarda bu artık standart haline geldi. Ana işlemci üzerinde yer alan tümleşik grafik yongası az güç isteyen çalışmalarda, mesela ofis uygulamaları gibi, fazlasıyla yeterli oluyor. Ancak daha fazla güç gerektiğinde, GT520MX devreye giriyor. Tabii grafik işleme için ana hafızadan bağımsız 1 GB hafıza modülü var.

Bilgisayarda veri depolama için bir adet 500 GB sabit diske ve bir de DVD-R optik sürücüye yer verilmiş. Tabii ön tarafta bir de SD kart okuyucu mevcut. Kablosuz erişim ise n standardı Wi-Fi bağlantısı ve Bluetooth üzerinden yapılıyor. Ayrıca kablolu bağlantılar için LAN soketi de mevcut. Bunun dışında dışarıya görüntü çıkışı vermek için VGA ve HDMI soketleri de var. Bilgisayarın üzerinde bulunan üç adet USB 2.0 çıkışı da iki tarafa dağıtılmış, ancak bunlardan en az birinin USB 3.0 desteklememesi büyük eksiklik.

[/tab]

[tab name=’Ses ve Görüntü’]

Samsung NP300E5A
Samsung NP300E5A

Ses ve Görüntü

Samsung bu dizüstünde yansımayı önleyici kaplaması olan 15,6 inçlik LED aydınlatmalı, 1376×768 çözünürlük destekleyen bir ekran kullanmış. İlk başta kulağa iyi gelse de, kullandıkça sonuçtan pek memnun kalmayabilirsiniz. Evet, ekran genel olarak çoğu benzerinden daha az yansıma yapıyor, bu yüzden de kapalı alanlar dışında kullanmaya hayli elverişli, en azından kağıt üzerinde! Ne var ki gerçekte durum pek böyle değil, ekranın parlaklık ve kontrast oranları çok memnun edici değil, mat kaplama görüntü kalitesini çok düşürüyor. Özellikle film seyrederken renkler hayli soluk görünüyor. Ofis çalışmalarında ya da internette gezinirken pek fazla problem olmuyor gerçi ama, doğrusu Samsung’un ekran paneli seçimi pek doğru olmamış. Ekranın görüntü kalitesi vasatın biraz üzerinde kalıyor.

Ses konusunda ise söylenecek çok fazla bir şey yok aslında. Çoğu düşük bütçeli dizüstü bilgisayar gibi bu da ses gücü ve kalitesi açısından hayli zayıf. Evde müzik dinlemek isterseniz, düzgün bir hoparlör ya da en azından kulaklık kullanmanız gerekecektir.

Artık neredeyse her dizüstünde olduğu gibi, bunda da ekranın üzerindeki alana yerleştirilmiş bir adet web kamerası ve klavyenin hemen yanına yerleştirilmiş bir mikrofon mevcut. Bunlar görüntülü sohbetlerde işinize yarayacak kapasitedeler ama çok fazla bir performans da beklemeyin.

[/tab]

[tab name=’Yazılım ve Batarya’]

Samsung NP300E5A
Samsung NP300E5A

Yazılım ve Batarya

Samsung’un bu modeli Windows 7 Home Premium 64 bit kurulu olarak geliyor, tabii ki OEM lisanslı ve kutudan da sadece Windows kurtarma CD’si çıkıyor. Bunun dışında bilgisayarda kurulu olan bazı Samsung yazılımları da mevcut, ayrıca Microsoft Office 2010 pakedi de var. Ancak Office 2010’u satın almak istemezseniz, sadece Word ve Excel açık olarak Starter sürümünü kullanabilirsiniz. Genel olarak cihazda pek fazla ek yazılım olduğu söylenemez, ancak düşük bütçeli bir makinede bu durum normal sayılır.

Bataryaya gelince, tipik bir Li-ion güç hücresi var. Standart çalışmada yaklaşık 4 saat kadar dayanabiliyor, bu da oldukça yeterli sayılır. Ancak genellikle ekran parlaklığını köklemek zorunda kalacaksınız, bu da güç tüketimini hayli artırabilir. Fakat en kötü koşullarda bile 3 saatten önce şarja ihtiyaç duyulmuyor.

[/tab]

[tab name=’Performans’]

Samsung NP300E5A
Samsung NP300E5A

Performans

Bu cihaz öncelikli olarak genel ofis ve ev kullanımı düşünülerek tasarlanmış. Ofis yazılımları, internet gezinmeleri, film izlemek gibi işlerde ihtiyacı fazlasıyla karşılıyor. Üst üste pek çok ofis yazılımı ve tarayıcı penceresi açıkken ve arka planda virüs tarayıcı çalışırken bile pek zorlanmadan çalışmaya devam edebiliyorsunuz. Günlük kullanım için fazlasıyla yeterli bir performansı var.

Öte yandan, video işlemek ya da en son oyunları oynamak gibi yoğun işlemci gücü gerektiren çalışmalar için çok performanslı olduğu söylenemez. Ancak tamamen yerlerde de sürünmüyor, belki Crysis 2’yi en üst detay seviyesinde çalıştıramayabilirsiniz, ama biraz daha eski ve hafif oyunları rahatlıkla oynamak mümkün. Sonuçta sistemdeki Core i5 işlemci ve 4 GB RAM pek çok işi rahatlıkla görüyor, ancak Nvidia’nın GT520MX grafik işlemcisi çok yoğun grafik işleme gücü gerektiren uygulamalarda bariz olarak güçsüz kalıyor.

[/tab]

[tab name=’Sonuç’]

Samsung NP300E5A
Samsung NP300E5A

Sonuç

Samsung’un NP300E5A-S0JTR modelini çeşitli teknoloji marketlerinde 1,400-1,500 TL civarında fiyatlara bulabilmek mümkün, ancak iyi bir indirim yakalarsanız 1,200 TL civarına bile bulabilirsiniz. Eğer genel ev ve ofis işlerinde kullanacak vasatın üzerinde bir bilgisayar arıyorsanız, 1,200 TL civarında bulursanız kaçırmayın deriz. Sonuçta bu bir Samsung ve genel olarak sizi tatmin edebilecek bir tasarımı var.

Ne var ki, ekranın ve hoparlörlerin zayıf olması, USB 3.0 desteğinin bulunmaması gibi detaylar canınızı sıkıyorsa, üstelik yeni çıkan oyunları da çalıştıracak seviyede grafik işleme gücüne ihtiyacınız varsa, o zaman daha pahalı bir modele yönelmeniz tavsiye olunur. Yine Samsung tarafından çıkarılan 5 ve 7 serisi dizüstüler, bu tür daha yüksek güç isteyen kullanıcılara hitap edecek şekilde hazırlanıyorlar, ancak tabii ki fiyatları da ona göre yüksek olacaktır.

[box type=’info’]Technopat Notu: 4/5

Fiyat-Performans Ödülü

[/box]

İşlemci Teknolojisi Intel® Core™ i5
İşlemci Numarası 2450M
İşlemci Hızı 2.5 GHz
İşlemci Hızı(Turbo Boost) 3.1 GHz
Ön Bellek 3 MB
Hafıza (RAM) Kapasitesi 4 GB
Disk Kapasitesi 500 GB
Hafıza (RAM) Tipi DDR3
İşlemci Markası INTEL
Ekran Kartı Hafızası 1024 Mb
Ekran Kartı Markası NVIDIA
VGA Chipset Modeli GT520MX
Ekran Boyu 15.6 inç
Monitör Tipi LED
Maksimum Çözünürlük 1376 x 768
Optik Sürücü DVD±RW
İşletim Sistemi 7 Premium 64 Bit Tr
Bağlantı Özellikleri Bluetooth, USB 2.0, HDMI, VGA

[/tab]

[end_tabset]