Anasayfa Makale İncelemeler Western Digital Blue 1 TB İnceleme

Western Digital Blue 1 TB İnceleme

Western Digital Blue 1 TB HDD: WD10ezex sabit disk
Western Digital Blue 1 TB HDD: WD10ezex sabit disk

Western Digital Blue 1 TB İncelemesinde sizlerle birlikte yeşillerden bile daha sessiz bir maviyi, Blue serisini inceleyeceğiz. Western Digital’in Red, Green, Black ve Blue serilerinin farkları, Blue’nun performansı ve dahası sizi bu incelemede bekliyor. İşte sessizliği, performans sonuçları ve dahasıyla WD10ezex…

[tab name=’Western Digital Blue 1 TB İnceleme’]

Western Digital Blue 1 TB HDD: WD10ezex sabit disk
Western Digital Blue 1 TB HDD: WD10ezex sabit disk

Western Digital’in dört farklı sabit disk serisi var, bunlar farklı özellikleri ön plana çıkaran seriler olarak tasarlanmışlar. Mesela daha önce sitemizde incelediğimiz Red serileri, NAS çözümlere yönelik tasarlanmış modellerden oluşuyor. Green serileri ise düşük enerji tüketimini ön plana çıkarıyorlar. Black serileri saf performans isteyenlere yönelik hazırlanmışlar ve genellikle diğerlerinden daha pahalılar. Tabii bir de Blue serileri var ki, bunlar öncelikle masaüstü kullanıcısına yönelik geliştirilmiş modeller, yani performanstan çok fazla ödün vermeden olabildiğince sessiz ve makul fiyatlılar. En azından kağıt üzerinde durum böyle.

Bu yazıda inceleyeceğimiz sabit disk işte bu Blue serisinin en son üyelerinden biri olan WD10ezex modeli. WD10ezex, aynı seriden daha önce çıkmış olan WD10ealx ile karıştırılmamalı, her ne kadar iki model de yapısal olarak büyük benzerlik gösteriyor olsa da, aralarında hayli teknik fark var. WD10ealx herşeyden önce 32 MB önbelleğe sahip, oysa WD10ezex 64 MB önbellek kullanıyor. Daha da önemlisi, WD10ealx iki adet plakaya sahip, oysa WD10ezex 1 TB kapasiteyi tek plakaya sığdırıyor.

[/tab]

[tab name=’Tasarım’]

Tasarım

Western Digital Blue 1 TB HDD: WD10ezex sabit disk
Western Digital Blue 1 TB HDD: WD10ezex sabit disk

WD10ezex “yüksek yoğunluklu” olarak tabir edilen yeni nesil sabit disklerden, 3,5 inçlik tek bir plaka üzerinde 1 TB kapasite sunuyor. Yüksek yoğunluklu sabit diskler çok daha küçük bir alana çok daha fazla veri sıkıştırıyorlar, bu da en azından kağıt üzerinde çok daha hızlı çalışmalarını sağlıyor. Tabii üretimde sağladığı faydalar ve tasarruflar da cabası oluyor.

Bu model okuma-yazmada önbellek olarak 64 MB boyutunda bir hafıza modülü kullanıyor, özellikle yüksek boyutlu dosyaların aktarımında bariz bir avantaj sağlıyor. Sabit diskin tek plakası ise 7,200 rpm hızında dönüyor. Daha az enerji tüketmek üzere tasarlanmış olan çoğu sabit diskte, buna WD’nin Green serileri de dahil, disk dönüş devri 5,400 rpm ile sınırlıdır.

WD10ezex modelinde ön plana çıkan unsurlardan biri sessizlik, firma bu modeli tasarlarken rakiplerinden çok daha sessiz bir ürün ortaya çıkarmak için uğraşmış. Bunun için hem donanımsal, hem de yazılımsal önlemler almışlar. Donanımsal olarak No Touch Ramp teknolojisi, okuma kafasının arada bir de olsa kazayla plakaya sürtünmesini tamamen önlüyor. Bu durum hem ses, hem de uzun ömürlülük açısından gayet faydalı. Yazılımsal olarak alınan önlem ise, okuma kafasının hızını belirli bir seviyeyle sınırlandırmaktan geçiyor. Bu durum sabit diskin çalışırken çıkardığı sesleri ciddi oranda azaltıyor. Fakat bir de yan etkisi var, dosya arama hızlarında belirgin bir düşüşe sebep oluyor.

[/tab]

[tab name=’Performans’]

Performans

Western Digital Blue 1 TB HDD: WD10ezex sabit disk
Western Digital Blue 1 TB HDD: WD10ezex sabit disk

Western Digital mühendisleri bu sürücüde kullanılan firmware ve NCQ algoritmaları üzerinde hayli çalışmışlar, bunu performans değerlerinden rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. NCQ algoritmaları sabit diske gelen işleri sıraya koyan mantıksal yazılımlardır, iyi tasarlanmış bir algoritma veri akışını çok hızlandırabilir.

Yaptığımız testlerde WD10ezex çok ilginç sonuçlar verdi. PCmark05 benchmark yazılımında 11,600 gibi hayli yüksek bir skor elde ettik. Bu rakamın çoğu benzer tek plakalı sabit diskin skorundan daha iyi olduğunu söyleyebiliriz, hatta bazı 3 TB kapasiteli rakipleri bile zorluyor. Testlerde veri transfer hızı en yüksek noktada 180 MB/s civarına çıktı, ortalamada ise 145-150 MB/s civarında seyretti ki, bunlar da iyi rakamlar. Ancak arama ve erişme işlemlerinde genellikle 20 milisaniyenin üzerinde kaldığını gördük. Bu da doğrudan okuyucu kafanın daha sessiz çalışması amacıyla yavaşlatılmış olmasından kaynaklanıyor.

WD10ezex sessiz çalışıyor mu? Evet, çoğu sabit diskten daha sessiz çalıştığını söyleyebiliriz. Hatta WD’nin kendi Green serilerinden bile daha sessiz çalıştığını düşünüyoruz ki, Green modelleri özellikle sessiz ve verimli çalışmak için hazırlanmıştır. Kaliteli bir kasanın içindeyken bu sabit diskin sesini pek duyamayacaksınız, ona emin olabilirsiniz.

Öte yandan, saf performans istiyorsanız, bu modelin tüm sabit disk serileri dikkate alındığında, ortalama kalacağını da söylemek lazım. Yelpazenin uç noktasındaki 10,000 rpm ve üzeri modellerle başa çıkması tabii ki mümkün değil. Fakat zaten bu amaçla da üretilmemiş. Kapasiteye gelince, halen piyasada 2 TB modeller gittikçe daha da fazla talep görüyor ve 1 TB kapasite eskisi gibi etkileyici değil. Fakat halen çoğu kullanıcı için yeterli bir miktar denebilir.

WD10ezex modelinin enerji tüketimi açısından da hayli avantajlı olduğunu söylemek lazım. Çalışma esnasında 7 Watt’ın üzerine pek çıkmıyor, uykuda ya da beklemede ise 1 Watt’ın biraz üzerinde elektrik çekiyor. Green serileriyle kıyaslandığında bile hayli iyi değerler bunlar ve sırf sabit disk yenilemek için güç kaynağınızı da değiştirmeniz gerekmeyecektir.

Western Digital Blue 1 TB HDD: WD10ezex sabit disk
Western Digital Blue 1 TB HDD: WD10ezex sabit disk

WD10ezex modelinin bir zayıf noktası var ki, aslında bunun tüm tek plakalı ve yüksek yoğunluklu sabit disklerin karşılaştığı bir sorun olduğunu söyleyebiliriz. Tüm veri tek plaka üzerine içten dışa doğru yazıldığından, sabit disk dolmaya başladıkça veri okuma hızları da düşmeye başlıyor. Aynı sabit disk üzerine hem işletim sistemini, hem de büyük boyutlu yazılımları kurduğunuzda (mesela oyunlar gibi!) diskin dolmaya başlamasıyla beraber genel performansta bariz düşüşler yaşanabiliyor.

Bu yüzden WD10ezex ne kadar hızlı olsa da, eğer ciddi bir performans makinesi topluyorsanız, tek sabit disk olarak kullanmak iyi bir fikir olmayabilir. Aslında bu soruna en iyi çözüm, işletim sistemini bir SSD üzerine kurmak olacaktır. 90 ve hatta 128 GB kapasiteli bir SSD hayli uygun fiyata alınabilir ve sırf işletim sistemini bunun üzerinden çalıştırırsanız, sabit diskin performansını çok daha iyi biçimde kullanabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise bir yerine iki sabit disk alarak RAID 0 çalıştırmak olabilir.

[/tab]

[tab name=’Sonuç’]

Sonuç

Western Digital’in bu yeni Blue modeli, aşırı yüksek performanslı konfigürasyonlar kurmaya çalışmayan tüketicileri memnun edebilecek kadar sessiz, verimli ve hızlı. 1 TB depolama kapasitesi eskisi kadar etkileyici sayılmaz, ancak yine de çoğu kullanıcının günlük ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olabilir. Piyasada bulabileceğiniz en ucuz 1 TB tek plaka 7,200 rpm sabit disk bu değil, ancak WD bu seriye 2 yıl garanti verecek kadar cihaza güveniyor, aynı şeyi diğer markalar için söylemek mümkün değil.

Maliyete gelince, internet üzerinde 150 TL altına kadar inen fiyat etiketleri görmek mümkün, ancak güvenilir bir satıcıdan ortalama 170 TL civarında bir fiyat etiketi bulmayı bekleyebilirsiniz. Sessiz ve verimli bir sabit disk isteyen, ancak performansta da belirli bir seviyenin altına düşmek istemeyen kullanıcılar için WD10ezex iyi bir seçim olacaktır diye düşünüyoruz.

[box type=”tick”]

Technopat Notu: 4/5

[/box]

[/tab]

[tab name=’Teknik Özellikler’]

Teknik Özellikler:

Form Faktör: 3,5 inç

Dönüş Hızı: 7,200 rpm

Önbellek Boyutu: 64 MB

Aktarım Hızı: 150 MB/s (En fazla)

Kapasite: 1 TB

Arayüz: SATA 6 Gb/s

Yükseklik: 26,1 mm

Derinlik: 147 mm

Genişlik: 101,6 mm

Ağırlık: 0,44 kg

Plaka Sayısı: 1

[/tab]

[end_tabset]