Anasayfa Makale İncelemeler Western Digital Red 2 TB İnceleme

Western Digital Red 2 TB İnceleme

Western Digital Red 2 Terabyte Sabit Disk: WD20EFRX
Western Digital Red 2 Terabyte Sabit Disk: WD20EFRX

Western Digital Red 2 TB diğer ismiyle WD20efrx biraz farklı bir kesime hitap ediyor. İncelemede Red serisinin amacı, WD Red 2 TB’ın en iyi kullanım alanı ve diğer WD renk kodlarından farkı üzerinde duracağız…

Western Digital Red 2 Terabyte Sabit Disk: WD20EFRX
Western Digital Red 2 Terabyte Sabit Disk: WD20EFRX

[tab name=’Western Digital Red 2 TB İnceleme’]

Genellikle sabit disk almaya kalkan tüketicinin sorduğu iki temel soru vardır; kaç para ve kapasitesi ne kadar? Bu alışılmış bir yaklaşımdır ve eğer masaüstü bilgisayarınıza takacak bir sabit disk arıyorsanız pek de yanlış sayılmaz. Çünkü dükkanlarda bulacağınız 3,5 inçlik sabit disklerin neredeyse tamamı masaüstü sistemlere uygun modellerdir. Bu modellerin fiyatları son tüketiciye daha uygun olduğu için raflarda genellikle bunlar bulunur.

Oysa sabit diskler de diğer tüm donanımlar gibi cins cins, çeşit çeşittir. Yapılacak işe en uygun modeli seçmek, uzun vadede büyük sıkıntılar çekmemek için elzemdir. Mesela Western Digital markasını ele alalım, veri depolama ürünleriyle nam salmış olan bu firmanın gerçekte masaüstü sistemler için ürettiği birkaç farklı seri var. Bu seriler isimlerindeki renk kodlarıyla ayrılıyorlar. WD serilerinde Blue; standart masaüstü modellerini, Green; enerji tasarrufu yüksek masaüstü modellerini, Black; yüksek performanslı masaüstü modellerini temsil eden kodlar.

Bir süre önce bu serilere katılan Red ise her ne kadar masaüstü olarak anılsa da, gerçekte çok daha farklı bir amaca yönelik tasarlanmış bir dizi sabit diski temsil ediyor. Red serileri halen üç farklı seçenekten oluşuyor; 1, 2 ve 3 TB kapasiteli olmak üzere WD10efrx, WD20efrx ve WD30efrx kod adlarıyla satılıyorlar.

[/tab]

[tab name=’Tasarım’]

Tasarım

Red serisi WD sabit disklerin hedef kitlesi kimdir? Elimizdeki 2 TB kapasiteli modelin tasarım ve performans özelliklerine baktığımızda, Red serisi sabit disklerin kesinlikle masaüstü bilgisayarlar için tasarlanmadığını açıkça görebiliyoruz. Ancak zaten Western Digital de bunu inkar etmiyor, aksine bu serilerin NAS çözümler için özel hazırlandığının altını çiziyorlar.

NAS (Network Attached Storage – Ağa Bağlı Depolama) tabir edilen veri depolama cihazları, genellikle ev ve küçük ofis ortamlarındaki yerel ağa bağlı olarak çalışan ve herkesin erişimine açık veri yedekleme birimleridir. Bu cihazlar, özellikle ofis kullanımında her zaman erişime açık olmalıdır. Bu da onların gerek enerji tüketim, gerek güvenilirlik açısından standart masaüstü modellerden farklı tasarlanmasını gerektirir.

WD Red serisi sabit diskler de bu mantıkla geliştirilmişler. Genel özellikler olarak masaüstünde kullanılan sabit disklerle, üst seviye sunucularda kullanılan ve Enterprise standardı modellerin arasında bir yerdeler. Haftada yedi gün ve yirmidört saat çalışabilmeleri için gereken sağlamlığa sahipler. WD bu modeller için 1 milyon saat ömür biçiyor ki, bu da neredeyse Enterprise donanımlardan beklenen cinsten bir çalışma süresi.

Öte yandan, Red serisi sabit disklerde, daha pahalı Enterprise sabit disklerde bulunan sarsıntı sensörleri ve bazı benzeri donanımlara yer verilmemiş. Bu durum onların fiyatının daha makul bir seviyede tutulmasını sağlıyor, ancak büyük bir sunucu rafı içine çok sayıda yerleştirilmelerini de imkansız kılıyor.

Red serisinin en önemli satış noktası devamlı iletişime hazır halde kalabilmesi, bunu yaparken de elektrik tasarrufu ve sessiz çalışma sağlaması. Bunun için sabit diskin tambur hızı değişken olacak biçimde tasarlanmış, genel olarak 5,400 rpm sürati pek aşmıyor ancak erişime göre yavaşlayıp hızlanıyor. Bir diğer önemli tasarım detayı da, okuyucu kafaların hareketine sınırlandırma getirilmiş olması. Bu da okuma-yazma hızlarını kısıtlasa da, cihazın ürettiği ses ve titreşimi büyük ölçüde azaltmayı hedefliyor.

Red serisinde 64 MB önbellek mevcut, veri depolama ise her biri 1 TB kapasiteye sahip plakalar üzerinde yapılıyor. 1 TB modelinde tek, 3 TB modelinde ise 3 plaka var yani. Bağlantı arabirimi SATA 3 standardında, uyumlu bir platformla kullanıldığında teorik olarak 6 Gb/s veri aktarım hızını destekliyor. 3,5 inçlik formda üretilen bu seri, haliyle dizüstü bilgisayarlarla uyumlu değil.

[/tab]

[tab name=’Performans’]

Performans

Red serisi sabit diskler ağa bağlı bir NAS depolama birimine bir ya da iki tane takılmak üzere tasarlanmış. Performansları da buna uygun bir seviyede diyebiliriz. Genel olarak devamlı veri aktarımı söz konusu olduğunda, mesela büyük boyutlu bir film dosyasını NAS cihaza atarken ya da cihaz üzerinden izlerken olduğu gibi, WD Red sabit disk çoğu benzeri 5,400 rpm rakibinden daha iyi performans sergiliyor. Sıralı okumada, yani sabit disk içinde rasgele arama yapmadan belirli bir dizini okumada, WD Red 2 TB’nin okuma hızı ortalama 110-115 MB/s civarında seyrediyor ki, çoğu benzer 5,400 rpm sabit diskte bu rakam 100 MB/s civarında kalıyor.

Ne var ki, rastgele veri arama ve bulmaya gelince, Red’in performansı ciddi biçimde düşüyor. Bunun ana sebebi sessiz çalışmayı sağlamak için okuyucu kafa hareketinin sınırlanmış olması, haliyle cihazın arama yapma sürati de düşürülmüş. Ancak bu durum sadece veri aramayı değil, veri giriş çıkışını da etkiliyor. Yoğun biçimde veri giriş-çıkışı yapıldığında, mesela aynı anda çok fazla kullanıcı diske erişmeye başladığında tıkanma da başlıyor. Bu da Red serisi disklerin büyük sunucularda ya da çok fazla kullanıcının eriştiği büyük ağlara bağlı NAS sistemlerde verimsiz olmasına sebep olacaktır.

Red serilerinin kendini gösterdiği noktalardan biri gayet sessiz çalışmaları, bir diğeri ise hayli az elektrik çekmeleri. Rölantide 3,5 Watt kadar elektrik tüketen 2 TB modeli, sıralı okuma esnasında 5 Watt’ın biraz altında güç çekiyor. Haliyle bu serinin çoğu benzerinden çok daha serin çalıştığını da söylemek mümkün. Cihazın ısısı genellikle 30 ila 32 derece arasında oynuyor ki, çoğu masaüstü için satılan sabit diskin ısısı 35 derecenin altına pek düşmez.

[/tab]

[tab name=’Sonuç’]

Sonuç

Western Digital’in Red serisi sabit diskleri, özellikle küçük ölçekli NAS depolama çözümleri kurmaya niyetlenen tüketiciler için gayet uygun bir çözüm. Sessizler, az enerji çekiyorlar ve ısınma sorunları da yok. 2 TB modelini internet üzerinde 290 ila 420 TL arasında değişen fiyatlardan bulmak mümkün, güvenilir olduğunu bildiğim bir satıcıda görebildiğim en mantıklı fiyat 325 TL civarındaydı.

Bu fiyat 2 TB kapasiteli bir sabit disk için hiç az değil aslında, WD’nin kendi Green serisini çok daha düşük fiyatlara almak mümkün. Ne var ki, Red serisinin sunduğu uzun ömür potansiyeli diğer modellerde yok. Green serisi ne kadar masaüstü için uygunsa, NAS çözümler için de o kadar uygun değil. Zaten WD’nin Red serisini geliştirmesinin sebebi de bu, piyasada NAS için uygun pek model bulunmaması. Red serisi bu iş için gayet uygun bir sabit disk olmuş ve tercih edenin pişman olacağını sanmıyorum. Fakat doğrudan bilgisayarınıza takacak hızlı bir sabit disk arıyorsanız, o zaman başka modellere bakacaksınız, mesela WD’nin Black serisine.

[box type=”tick”]

Technopat Notu: 5/5

[/box]

[/tab]

[end_tabset]