Anasayfa Haber Yeni Nesil Oyun Konsolları Hayatımıza Ne Katacak?

Yeni Nesil Oyun Konsolları Hayatımıza Ne Katacak?

Amiga 500, bir dönemin en çok rağbet gören oyun konsoluydu. Şimdi ise teknoloji tarihinin bir parçası.
Amiga 500, bir dönemin en çok rağbet gören oyun konsoluydu. Şimdi ise teknoloji tarihinin bir parçası.
Amiga 500, bir dönemin en çok rağbet gören oyun konsoluydu. Şimdi ise teknoloji tarihinin bir parçası.
Amiga 500, bir dönemin en çok rağbet gören oyun konsoluydu. Şimdi ise teknoloji tarihinin bir parçası.

PS4 ve Xbox Next hakkında bilgiler çoğalırken, yeni nesil konsolların geleceği hayatımıza nasıl yön verecek?

Birkaç gün içerisinde PlayStation 4 hakkında ilk net bilgiler ortaya çıkacak. Xbox Next(720) ise yaz aylarından önce karşımıza çıkmayacak. Konsolların oyuncular arasında önemli bir yeri olduğu kesin. Ancak ilerleyen süreçte bu oyun mabedleri karşımıza ne gibi yeni nesil özelliklerle çıkacak?

Oyunlar, teknoloji ve eğlence sektöründe büyük bir paya sahip. 2000li yılların başından itibaren, oyunlar da gözle görülür bir biçimde değişmeye başladı. O dönemlerde piyasaya sürülen ve halen çıkan oyunların kendisine has bir takipçi kitlesi var. Tabi firmalar da bu kitleleri istediği gibi yönlendirebiliyor.

İlk zamanlarda oyuncular bilgisayar sistemlerini güncellemeye çalışıyordu. Her çıkan yeni oyun beraberinde yeni ekran kartlarını getiriyordu. Ülkemizdeki ailelerin maddi durumu göz önüne alındığında, bu sıkıntı verici bir durum oluşturabiliyordu.

Sonra konsollar bir anda büyük bir patlama yaptı. PlayStation 2’nin ardından Xbox’ın hamlesi, oyun dünyasında yeni bir alan ortaya çıkarmıştı. Yüksek performans sergileyen bir bilgisayar kadar randıman alınabiliyordu. Fiyatı ise pahalı gözükmesine rağmen, karşılaştırma yapıldığında uygun oluyordu. Sadece konsol oyuncularına özel oyunlar piyasaya sürülüyordu. Konsolların yenilenmesi de gerekmiyordu. Ancak zamanla firmalar bu konsolları da yenileme kararı aldı.

PlayStation 4, şu an için en merak edilen teknolojik cihazların başında geliyor. PS3’ün piyasada bıraktığı etki çok olumluydu. Ancak son yıllarda ortaya yeni bir rakip çıkmıştı: Akıllı telefonlar ve Tabletler.

İçerisinde yüksek performans sergileyen işlemciler bulunan telefon ve tabletler, oyunseverler için yeni bir pazar oluşturdu. Angry Birds gibi basit bir oyun bile milyonlarca kişi tarafından satın alınıp oynandı. Halen de yeni sürümleri piyasaya sürülüyor. Birçok eski oyunun yenilenmiş versiyonları da kendisine pazarda yer bulmaya başladı. Grand Theft Auto: Vice City ve 3, zamanında iyi bir bilgisayar sistemi gerektirirken şimdi ortalama bir tablet üzerinde bile oynanabiliyor.

Grand Theft Auto 3, tablet üzerinden rahatlıkla oynanabiliyor.
Grand Theft Auto 3, tablet üzerinden rahatlıkla oynanabiliyor.

Akıllı telefonların ve tabletlerin çıkması, konsolların öldüğünün işareti olarak gösterildi. Nintendo’nun Wii macerası buna örnek gösteriliyordu. Şunu gözden kaçırmamak gerekiyor, her yeni nesil oyun konsolları ile birlikte yeni bir nesil de ortaya çıkıyor. Piyasadaki talep buna göre ayarlanıyor.

Peki oyun konsollarının geleceği ne olacak? PS4’ün çıkması gelecek yıllarda karşımıza PlayStation 5’in de çıkacağının habercisi mi? Elbette bunu zaman gösterecek. Ancak oyunseverlerin istekleri doğrultusunda oyun konsolları da evrim geçirebilir. Sadece tek bir sistemde televizyon, bilgisayar ve oyun konsolunun kendisi bulunabilir.

Oyun pazarındaki performans beklentisinin artmasıyla bu durum donanım firmalarını da etkileyecek. Şimdiden 2015’te piyasaya sürülecek yeni nesil işlemci ve ekran kartları üzerinde çalışılıyor. Bununla birlikte oyunların da evrim geçirdiğini söyleyebiliriz.

Indie olarak adlandırılan oyun türleri, büyük bir performans beklentisiyle oyuncu karşısına çıkmıyor. Bağımsız firmalar tarafından geliştirilen, kurgu ve müziklere önem verilen oyunlar yapılıyor. Machinarium, Limbo, Bastion bu tarz oyunlara örnek gösterilebilir. Oyuncular Farcry 3’ün görüntülerinden zevk aldığı kadar bu tarz oyunlara da ilgi gösteriyor.

Bastion'ın performans iddası olmamasına karşın hikaye, müzik ve oynanabilirlik açısından çok başarılıydı.
Bastion’ın performans iddası olmamasına karşın hikaye, müzik ve oynanabilirlik açısından çok başarılıydı.

Konsollara özgü çıkarılan oyunlar da buna etki ediyor tabi. Skylanders adlı, şirin yaratıkları konu alan oyun sadece konsol takipçileri tarafından oynanabiliyor. Görüntü açısından Farcry kadar performans vermese de eğlenceli yapısıyla oyuncuları kendisine çekiyor. 2007 yılında piyasaya sürülen Team Fortress 2 bile halen oynanıyor. Bunda Valve/Steam desteğinin bulunması ve eğlenceli bir oynanışa sahip olmasının etkisi var.

Eğlenceli oyunların yanı sıra ciddi bir oyuncu kitlesine hitap eden seriler de var. Grafik açısından iddialı oyunlar her sistemde çalışmayabiliyor. Bu yüzden ilerleyen süreçte firmaların daha iddialı konsollar ile oyuncu karşısına çıkması gerekiyor. Avuç içine sığan ufacık cihazlarda bile saatlerce oyun oynanabiliyorsa, bundan 10 yıl sonra farklı özelliklere sahip konsolların çıkması şart. Çünkü talepler de artık değişiyor.

Android işletim sistemi ile çalışan Ouya, konsol dünyasında bu değişikliği yapacak ilk cihaz. Yazılımsal olarak güncellendiği kadar kullanıcı isteğine bağlı olarak donanım eklemesi de yapılabilecek. Yapımcı firma her sene Ouya’nın yenileneceğini söylüyor. Eğer bu yeni oyun konsolu beklenen ilgiyi toplayabilire kısa süre sonra karşımıza Ouya 5 çıkabilecek.

PlayStation 4 ve Xbox Next, oyunculara yeni özellikler vaad etmesi gerekiyor. Yoksa dünden kalan pilavı ısıtıp takipçi karşısına koymak ilgi kaybına yol açar. Bu yolda Move ve Kinect hamleleri istediği ilgiyi toparlayamadı. Ama oynanabilirlik açısından yeni bir adım attı.

Konsollar oyun dünyasında kendisine en fazla payı kazanan alan olmaya uzun bir süre devam edecek. Ama konsolları bugünlere getiren oyuncuları kendilerine küstürürlerse, teknoloji tarihinin önemli miheng taşları olarak anılmaya başlanacaklar.