Anasayfa Haber 19 Tıklamayla İnternetin Diğer Ucuna Ulaşmak

19 Tıklamayla İnternetin Diğer Ucuna Ulaşmak

Internet'in etrafında tam bir tur atabilmek için 19 tıklama yeterli.
Internet'in etrafında tam bir tur atabilmek için 19 tıklama yeterli.
Internet'in etrafında tam bir tur atabilmek için 19 tıklama yeterli.
Internet’in etrafında tam bir tur atabilmek için 19 tıklama yeterli.

Ortaya atılan yeni bir araştırmaya göre 19 tıklama ile internetin bir ucundan diğerine ulaşmak mümkün.

İnsanoğlu yaşadığı Dünya’nın büyüklüğü karşısında kendisininin ufak bir rolü olduğunu düşünebilir. Bu düşünceyi ilerleterek, Güneş Sistemi’ndeki, Samanyolu’ndaki hatta evrendeki yerini anlamaya çalıştığında daha da ufak hissedecektir.

Konu World Wide Web – WWW yani internetin kendisi olunca işlerin rengi değişiyor. İnternet üzerinde gözlemlenebilir milyarlarca sayfa olduğu düşünülüyor. Madalyonun öteki kısmında ise Deep Internet denilen, karanlık bölge bulunuyor. Yani herkesin ulaşamayacağı sayfalar.

Yeni bir çalışma internetin bir ucundan diğer ucuna geçebilmek için 19 tıklamanın yeterli olduğunu ortaya atıyor. Araştımayı yapan Albert-László Barabási adındaki bir Macar fizikçi. Yaptığı araştırmayı geçtiğimiz günlerde Philosophical Transactions of the Royal Society dergisinde yayınladı.

Barabási açıklamasında “14 Milyardan fazla sayfada karşımıza çıkan 1 Trilyon web dökümanının hepsi birbirine bağlı. Tüm internet ağındaki her görüntü, video ya da dosya bir diğeriyle bağlantı halinde” sözlerine yer verdi.

Yani bir kullanıcı internet sayfalarında dolaşırken ortalama 19 tıklama ile bir başka sitenin kaynağına ulaşması mümkün. Bu tıklama teorisi 80 Günde Devri Alem romanıyla benzeştirilebilir. Elimizdeki kaynaklar ve teknoloji çoğaldıkça, internet üzerindeki ulaşım daha hızlı hale gelecek. Dökümanların birbiriyle olan bağlantısı artacak.