Anasayfa Haber Sony PlayStation 4’ü Resmi Olarak Duyurdu

Sony PlayStation 4’ü Resmi Olarak Duyurdu

PlayStation 4 büyük bir etkinlikle tanıtıldı.
PlayStation 4 büyük bir etkinlikle tanıtıldı.
PlayStation 4 büyük bir etkinlikle tanıtıldı.
PlayStation 4 büyük bir etkinlikle tanıtıldı.

Merakla beklenen yeni nesi oyun konsolu hakkında ilk resmi detaylar açıklandı.

Sony, 20 Şubat tarihinde New York’ta düzenlenen etkinlikle beraber PlayStation 4’ün ilk resmi detaylarını açıkladı. Uzun süredir merak konusu olan yeni nesil oyun konsolu hakkındaki bilgiler 2 saatlik etkinlik boyunca paylaşıldı.

Sony dışında birçok oyun firması ve ünlü simalar da etkinlikte konuşma imkanı buldu. PlayStation 4’ün teknik özelliklerinin yanı sıra, oyun kumandası ve oyunlar da izleyicilere gösterildi.

Teknik Özellikler

PlayStation 4'ün teknik özellikleri bu diyagram ile paylaşıldı.
PlayStation 4’ün teknik özellikleri bu diyagram ile paylaşıldı.

PlayStation 4’ün merak edilen teknik donanımı gecenin en ilgi çeken konusu oldu. Yeni nesil oyun konsolunda AMD’nin 8 çekirdekli, 64 bit işlem yapabilme kapasitesine sahip x86 Jaguar kod adlı işlemci bulunuyor. Ayrıca set üzerinde fazladan bir işlemci bulunuyor. Bu işlemci de arka planda çalışan işlemlere destek veriyor.

Konsol, adı açıklanmayan yeni nesil Radeon ekran kartı kullanacak. 1.84 Terraflops işlem yapabilme kapasitesine sahip. PlayStation 4’ün RAM’inin DDR3 olacağı düşünülüyordu. Ancak Sony süpriz yaparak, konsola 8GB GDDR5 RAM koyduklarını açıkladı.

DualShock 4

Sony, DualShock 4 için de geniş yer ayırdı.
Sony, DualShock 4 için de geniş yer ayırdı.

Birkaç gün önce oyun kumandasının görüntüleri internete sızmıştı. Sony, bu konuda bir süpriz yapmadı ve oyun kumandasının görüntülerdeki halini gösterdi. DualShock 4, bir önceki modeline göre daha yumuşak hatlara sahip. Arkasında bulunan mavi ışık tahmin ettiğimiz gibi Move desteği sağlıyor. Oyuncunun konumunu algılayıp, oyun içi kararlar vermesine yardımcı olacak.

Yani oyuncularda alışkanlık haline gelen, arabayla birlikte DualShock’ı da döndürmek oyun içini etkileyebilir. Bu ışığın bir diğer özelliği ise yaydığı farklı renkler ile Oyuncu 1 – Oyuncu 2 ayrımını yapabilmesi.

DualShock 4’e eklenen yeni bir buton bulunuyor. Share – Paylaş butonu sayesinde, oyun içinden görüntüler anında kullanıcının profilinden paylaşılabilecek. Paylaşımın tamamlanması için beklemeye de gerek yok. Paylaş butonuna bastığınızda, işlem arkada devam ediyor ve oyuna devam edebilme imkanı sağlıyor. Sony böylece devasa bir oyuncu platformu oluşturmayı düşünüyor.

Sony Oyuncu Platformu

Sony, kullanıcılara devasa bir oyuncu platformu sağlayacak.
Sony, kullanıcılara devasa bir oyuncu platformu sağlayacak.

Sony’nin platform fikrini biraz daha açalım isterseniz. Firmanın bugüne kadar oyunculara sunduğu arayüz tamamen değişecek. Xbox Live’ın ve Steam’in oyunculara sunduğu kişiselleştirilebilir sayfalar artık PlayStation’da da bulunacak. Listede bulunan arkadaşlarınızla yardımlaşabileceksiniz. Sony, takıldığınız yerlerde arkadaşlarınızdan yardım alabileceğinizi de ekliyor. Bu konsol oyunlarında yeni bir eklenti olacak.

PlayStation 4 ile birlikte gelen bir diğer özellik ise konsolu tamamen kapatılmasına gerek kalmaması. Oyuncu dilediği zaman konsolu uyku moduna alabilecek. Daha sonra tek bir tuş ile PlayStation 4’ü açıp, oyunda kaldığı yerden devam edebilecek. Sony böylece oyunculara durmaksızın oyun oynama zevkini yaşatacak.

Sony, PlayStation 4 ile yapılabileceklerin sınırsız olduğunu söylüyor. Konsolun beyaz kanvas bir tablo olduğunu ve geliştiricilerin istediklerini yapabileceklerini iddia ediyorlar. Bunu da oyun yapımcılarını sahneye çıkararak kanıtladı.

Oyunlar

Quantic Dream, bu görüntüyle izleyicileri şok etti. PS 4 için 3 yeni oyunun da geliştirilme sürecinde olduğunu müjdeledi.
Quantic Dream, bu görüntüyle izleyicileri şok etti. PS 4 için 3 yeni oyunun da geliştirilme sürecinde olduğunu müjdeledi.

Sahneye çıkan Quantic Dream’in kurucusu ve başkanı David Cage, üzerinde çalıştıkları teknolojiyi paylaştı. Dev ekrandaki görüntü ise izleyenleri şaşkına çevirdi. Çünkü görüntü gerçekten çok öte bir izlenim bırakıyordu.

Bunun yanı sıra PlayStation 4’e bir ilk bakış olarak yeni oyun başlıkları tanıtıldı. Sahneye birçok firma yetkilisi çağrıldı. Bunların arasında Evolution Studio’dan gerçekçi ve takım oyununa dayalı yarış oyunu Driveclub, Sucker Punch tarafından serinin devamı niteliğinde InFAMOUS: Second Son, Guerilla Games’in inanılmaz efektlere sahip olan Killzone: Shadow Fall dikkat çeken başlıklardı.

Bunların yanı sıra birçok firma oyunlarını PS4 sisteminde tanıtma imkanı buldu. Sahneye süpriz bir ismin çıkması ise herkesi şaşırttı. Blizzard’ın ikinci ismi Chris Metzen konuşma imkanı buldu. Blizzard’ın konsollara döneceğini açıklayan Metzen, Diablo 3’ün PS3 ve PS4 platformları için geleceğini müjdeledi. Firma uzun zamandır konsollara oyun çıkarmıyordu. Bu geri dönüşün firmaya olumlu yönde etki yapacağı düşünülüyor.

Sonuç

PlayStation 4 tanıtıldı ama sahneye çıkmadı.
PlayStation 4 tanıtıldı ama sahneye çıkmadı.

Sony’nin etkinliği bir tek PlayStation 4’ün kendisine sahne olmadı. Yeni nesil oyun konsolu hakkında hiçbir görüntü paylaşılmadı. Hatta tasarımına dair bilgi bile verilmedi. Konu hakkında Microsoft Xbox Live kolundan sorumlu Larry Hryb bir Tweet paylaştı. Hryb “Konsol tanıtımında konsolu göstermemek. Garip bir yaklaşım” sözlerine yer verdi.

Bu paylaşıma karşılık Sony cevap vermekte gecikmedi. Sony Computer Entertainment başkanı Shuhei Yoshida, konsolun gösterilmeye hazır olmadığını savundu. Lansman gecesinde ürünün gösterilmesi planlandığını ekledi. Yoshida, oyun konsolunun ne zaman gösterileceğine dair bilgi vermedi.

Dünkü etkinliği tüm oyun dünyası yakından takip etti. Konsolun kendisi gösterilmese de, bu yılın sonunda piyasaya sürüleceği açıklandı. Fiyat konusu ise henüz kesinlik kazanmış değil. Etkinlikte Sony’nin, PlayStation 4 için bambaşka bir politika izlediği açıkça belli oldu. Şimdi top Microsoft cephesinde.