Anasayfa Haber Android Programlamaya Giriş Ders 3: Ekranın Nesneleri ve Nesnelerin Özellikleri

Android Programlamaya Giriş Ders 3: Ekranın Nesneleri ve Nesnelerin Özellikleri

Bu derste Android uygulamalarında ekran nesnelerinin nasıl oluştuğunu inceleyeceğiz.

1 – Etkileşim

Windows işletim sistemi gibi Android uygulamaları da pencerelerden oluşuyor. Bu pencereler Etkileşim (Activity) olarak isimlendirilimekte. Belirli bir zaman zarfında bir Etkileşim devrededir ve ekranın tümünü kaplar.  Uygulama, pencereler arasından sadece bir tanesini seçer. Örnek olarak posta uygulamasını alabiliriz. Bu uygulamada bir Etkileşim penceresi mektupların listesini içeriyor. Başka bir Etkileşim penceresi ise mektubun içeriğini gösteriyor. Üçüncüsü de ayarları gösterir.

Etkileşim penceresinin içeriği farklı nesnelerden oluşuyor. Nesnelerin ismini View olarak görüyoruz.  En sık kullanılan nesneler arasında buton, metin girme alanı ve onay kutusu gibi öğeler mevcut..

Activity

View’lar bir grup içerisinde (ViewGroup) toplanabilirler. En sık rastlanan View Group,  Layout‘tur. Layout farklı türlerde olabilir ve View’larin ekranda hangi pozisyonu alacağını belirler (mesela ortada, solda,aşağıda). Daha ayrıntılı öğrenmek için bu kaynaklara göz atabilirsiniz:User Interface ve Common Layout Objects.

2 – Proje ( Activity ve main.xml)

Şimdi yeni öğrendiğiklerimiz daha ayrıntılı inceleyelim. İlk önce yeni bir proje açalım veya daha önce yaptığımız projeyi de kullanabilirsiniz. Mesela aşağıdaki gibi bir proje yapabilirsiniz.

  • Project name / Proje adı: VitioksApp
  • Build Target / Hedef sürüm: Android 4.2
  • Application name / Uygulama adı: VitioksApp
  • Package name / Paket adı: tr.example.vitokapp
  • Create Activity / Etkileşim Adı: activity_main

Projemizde bizi  ilgilendiren res > layout > activity_main.xml

Vitioks_app

 

Layout penceresi – Burada kullanacağımız View’ların (nesnelerimiz) nerede olacaklarını belirleyebiliriz ve ekranda hangi nesnelerin olacağını seçebiliriz. Uygulamayı açtığımızda Activity bu dosyayı (main.xml) okuyor ve daha önce yaptığımız ayarları gösteriyor. Bu dosyayı açalım ve hangi varsayılan View’ların mevcut olup olmadıklarına bakalım.

activity main

Solda gruplara bölünen View listesini görüyoruz. Burada projenizde tüm uygulanabilen View-elementlerini seçebilirsiniz.

View’un görünümünü de değiştirebilirsiniz:

Palette

Beyaz ekrana bakalım. Burada “Hello World” satırını görüyorsunuz. Hangi View’un olduğunu öğrenmek için bu satıra tıklayalım.

hello world

Sağda Outline sekmesinde activity_main.xml  dosyasında tüm var olan elementleri görebiliriz.

Outline

Seçtiğimiz “Hello wolrd” satırı TextView’e ait. TextView  RelativeLayout’un alt kısmında yer alıyor. RelativeLayout daha önce gördüğümüz ViewGroup’tur. Şimdi birkaç yeni element ekleyelim. Bu elementler Button ve CheckBox olsunlar. Elementi eklemek için soldan elementi seçip beyaz ekrana taşımak gerekiyor. Veya RelativeLayout’ta Outline sekmesine taşıyabilirsiniz. Text Fields grubundan Plain Text isimli  bir nesne daha seçelim. Outline sekmesinde button1, checkBox1 ve editText1 isimli ViewGroup’ları görebilirsiniz. Bu isimler ID’dir ve otomatik olarak verilir.

Şimdilik onları bırakalım, gelecekte onlarla daha dikkatli ilgileneceğiz. Şimdi beyaz ekranımızda birkaç tane element mevcut. Bunların üzerindeki yazıları değiştirelim. Outline sekmesinde TextView’e basalım. Şimdi bize gerekli olan Properties isimli sekme. Outline sekmesinin aşağısında bu sekmeyi bulabilirsiniz. Properties sekmesinden Text özelliği bulalım. Orada etkileşim penceresine yerleştirdiğimiz metin kutusu için sabit bir bir link vardır. Bu sabit isimlerin nerede belirleyeceğimizi gelecek derslerde öğreneceğiz. Şimdi buraya bir şey yazalım:

Properties

Aynı şekilde button1, checkBox1 ve editText1  için de yapalım. Tüm değişiklikler activity_main.xml dosyasına kaydedilmektedir. Şimdi dosyayı kaydedelim (CTRL+SHIFT+S)  ve emülatörü çalıştıralım (CTRL+F11).

Uygulama bize MainActivity penceresini gösteriyor. MainActivity, bilgileri activity_main.xml’den okuyor ve View’lar XML’den çektiği bilgiyi kullanıcıya gösteriyor.

AVD NewApp

Bu derste Android application ekranında nelerin mevcut olduğunu öğrendik. Layout’un oluşması ve Layout’ta View’ların eklenmesi öğrendiğimiz başka bir yenilik. View’ların özelliklerinin ayarlanması ve değişebilmesi ise öğrendiğimiz üçüncü bir yenilik.

Gelecek derste layout-dosyasını XML olarak inceleyeceğiz ve Activity’nin hangi layout’u çalıştırması gerektiğini öğreneceğiz.

Android Programlamaya Giriş Ders 1: SDK Kurulumu ve Ayarları

Android Programlamaya Giriş Ders 2: AVD Kurulumu ve ilk Projenin Çalıştırılması

Android Programlamaya Giriş Ders 3: Ekranın Nesneleri ve Nesnelerin Özellikleri

Android Programlama Ders 4: Layout-dosya, XML Kodlama ve Ekranın Pozisyonu

Android Programlama Ders 5: Layout Çeşitleri

Android Programlama Ders 6: Kod İçerisinden View Nesneleriyle Çalışma