Anasayfa Haber Bilgisayara İçeriden Müdahale Edebileceğiz

Bilgisayara İçeriden Müdahale Edebileceğiz

SpaceTop, bilim-kurgu hikayelerindeki bilgisayar arayüzlerini hatırlatıyor.
SpaceTop, bilim-kurgu hikayelerindeki bilgisayar arayüzlerini hatırlatıyor.
SpaceTop, bilim-kurgu hikayelerindeki bilgisayar arayüzlerini hatırlatıyor.
SpaceTop, bilim-kurgu hikayelerindeki bilgisayar arayüzlerini hatırlatıyor.

Spacetop adı verilen bilgisayar sayesinde, kullanıcı arayüze içeriden ulaşabilecek.

MIT’den mezun olmuş Jinha Lee yeni bir bilgisayar arayüzü üzerinden çalışıyor. Kullanıcı bilgisayarın sanal arabirimine fiziksel olarak ulaşıp, işlemlerini rahatça kontrol edebilecek.

1950li yıllarda yazılan Minority Report, Steven Spielberg tarafından 2002 yılında beyaz perdeye aktarılmıştı. Filmde Tom Cruise’un canlandırdığı karakter bilgisayarın arayüzünü elleriyle kontrol edebiliyordu. Fotoğrafları çevirebiliyor, kayıtları ufak bir el hareketi ile başlatabiliyordu.

Bu bilim-kurgu hikayesinden çıkmış tasarım gerçek oldu. SpaceTop adı verilen ara birim içerisinde 2 adet kamera bulunuyor. Transparan ekran üzerinden kontrol eden arabirimde, bu kameralardan biri kullanıcının hareketlerini takip ediyor. Diğer kamera ise ekranda gözüken nesneye olan persfektifi, kullanıcıyı merkez alarak görüntülenmesine yardımcı oluyor.

İlk düşünüldüğünde Kinect ya da benzeri bir sistemle bilgisayar oyunu oynamaya benziyor. Ancak çalışma prensibi biraz daha farklı. Fiziksel tepkinin, sanal ortamdaki etkisi 3 boyutlu olarak kullanıcı karşısına çıkarılıyor. Tek eksiği ise arayüze çok fazla yükleme yapıldığında çökmesi. Bu başlangıç seviyesi için oldukça başarılı. Çünkü akıllı telefonları ve tabletleri ele aldığımızda da benzeri durumlarda çökme ve takılmalarla karşılaşılabiliyor.

SpaceTop’un arayüzünün geliştirime sürecinde her zaman için insan odaklı hareketlerin kullanıcılağı belirtiliyor. İlerleyen sürümlerde karşımıza klavye ya da mouse ikilisi çıkmayacak.

Bilim-insanları ve mühendisler dışında bu arayüzün günlük hayatta da kullanılabileceği belirtiliyor. Zaten geliştiricilerin hedef noktasında düzenli bir hayat süren müşteriler bulunuyor. Yani müşteri internetten bir figür almak istediğinde bunun 3 boyutlu halini ekrandan görebilecek ve basit el hareketleriyle yakından inceleyebilecek.