Anasayfa Mobil Firefox OS Geliştiriciler için Ne Avantaj Sunacak?

Firefox OS Geliştiriciler için Ne Avantaj Sunacak?

Firefox OS
Firefox OS

Mozilla’nın yeni mobil işletim sistemi Firefox OS üzerinde oyunlar nasıl olacak? İşte Firefox OS oyunlarının teknik altyapısıyla ilgili detaylar…

Firefox OS
Firefox OS

Mozilla hali hazırda rekabetin yoğun olduğu mobil işletim sistemi pazarında Android, iOS ve Windows Phone ile rekabet edecek. Mobil oyunların yaygınlaştığı günümüzde cep telefonu işletim sistemlerinin başarısında uygulama geliştiricilerin işletim sistemini sahiplenmesi gerekiyor. Geliştiriciler açısından platform ne kadar kolay ve karlı olursa o kadar tercih edilebilir oluyor.

Mozilla, Firefox OS için geliştiricilere, daha doğrusu oyun geliştiricilere şu açıklamayı yaptı:

Firefox OS bütün HTML5 uygulamalarını destekleyecek ve buna HTML5 oyunlar da dahil. Mozilla HTML5, CSS, Javascript ve yeni Web API’lerini, kısacası açık internet standartlarını mobil uygulama geliştirmede destekliyor. Firefox OS geliştiricilere pek çok fayda sunacak.

Tek bir platformu hedeflemek geliştiriciler açısından yararlı değil. Firefox OS için uygulama geliştirenler basitlik ve özgürlükten yararlanacaklar. Platformlara özgün programlama öğrenmek yerine açık web standartlarında programlama yapmaları yeterli olacak. Böylece Firefox OS için geliştirilen uygulamalar Firefox tarayıcı kullanan bütün işletim sistemlerinde kullanılabilecek.

Uygulamalar Firefox Marketplace üzerinde, geliştiricinin kendi internet sitesinde ya da Mozilla’nın açık uygulama mağazası teknolojisini kullanan herhangi bir mağazada satılabilecek.”

Peki Mozilla bu sözlerinde ne kadar samimi? Tamamen, hemen şimdi marketplace.firefox.com adresine girerek Android için Firefox indirebilirsiniz ve Firefox OS için geliştirilen oyunları Android’de oynayabilirsiniz.

Kısacası Apple ve Microsoft’un aksine Mozilla uygulama geliştiriciler için özgürlük sunuyor. Ancak Technopat olarak Native Code kullanmayan uygulamaların performans sorunları yaşayabildiğini daha önce de gördük. Bakınız Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg’in HTML5 açıklaması…

İşe bir de stratejik ve ticari yönden bakalım, Firefox Marketplace kendisine Android cep telefonlarında da yer bulmuş olacak. İsteyen geliştirici istediği yerde dağıtım yapabilecek. Mozilla Firefox tarayıcı pazarında geliştiricileri bir araya toplayabilmiş, geniş bir eklenti ekosistemi oluşturmuştu. Şimdi aynı başarıyı mobil işletim sisteminde de yakalayıp yakalayamayacaklarını beraber göreceğiz.

Bu konuda daha önce yaptığımız haberler:

Firefox OS’i Test Edin!

Yeni Firefox OS Detayları ve Çıkış Tarihi

Mozilla, Firefox OS’yi Duyurdu!