Anasayfa Haber Ay Üssünü 3D Yazıcıda Basacaklar!

Ay Üssünü 3D Yazıcıda Basacaklar!

moonbase

Üç boyutlu yazıcılarda bina inşa etme fikri bir sonraki aşamada uzay üslerinin kurulması için kullanılabilir.

Üç boyutlu yazıcılar gün geçtikçe daha da gelişiyor ve daha fazla sektörde kullanılmaya başlanıyor. Bu teknolojiyi kullanarak ev ya da otomobil gibi büyük ölçekli mühendislik projelerine girişenlerin haberlerine basında sıkça rastlamak mümkün. Fakat işler bu kadarla da sınırlı değil, çünkü uzay ajansları bu teknolojiyi gelecekte kurulacak olası uzay üslerinin inşasında kullanmayı planlıyor.

Bir süre önce Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından ortaya atılan bir projede, Ay üzerinde kurulacak bir üssün, gönderilecek malzemeleri işleyecek 3D baskı yeteneğine sahip bir robot tarafından inşa edilmesi fikrine yer verilmişti. Bu robotlar dünyadan gidecek olan çeşitli malzemeleri Ay toprağı ile harmanlayıp, üs binalarının inşası için gereken temel yapı malzemelerini ortaya çıkacaklar, en azından teori bu yönde. Ne var ki bu yöntemde dünyadan taşınması gereken malzeme miktarı hala çok fazla kalıyor.

Öte yandan, NASA ve bazı özel mimarlık bürolarının geliştirdiği yeni bir proje, ESA projesi ile benzerlikler göstermesine rağmen, çok daha olası görünüyor. NASA’nın projesine göre, gönderilecek olan inşaat robotu üs binalarının temel yağı taşlarını sırf Ay toprağı kullanarak hazırlayacak. Ay toprağı içinde bulunan başta demir olmak üzere çeşitli metaller, mikro-dalga ile ısıtıldığında bütünleşiyor ve bu sayede robotun gereken tuğlaları yazıcısından basması mümkün olabiliyor. Üstelik bunun için çok fazla bir güç de gerekmiyor, robotun mikro-dalga fırını evlerde kullanılanla aynı güçte olsa yetiyor. Böyle bir robot teorik olarak iki hafta içinde bir üs binası inşa edebilir.

NASA ve ESA’nın üzerinde fikir birliğine vardıkları bir konu ise kurulacak üslerin konumu hakkında, her iki ajans da devamlı güneş ışığı alan ve bu sayede enerji üretilebilecek olan Shackleton Krateri’ni konum olarak belirlemişler. Bu büyük krater Ay’ın güney kutbuna hayli yakın ve devamlı güneşe bakıyor, bu yüzden de güneş panelleri burada devamlı enerji üretebilir. Ancak tabii ki tüm bunlar henüz proje aşamasında ve ne zaman gerçekleşebileceği belli değil. Her şeyden önce, her iki ajansın da elinde şu an için Ay’a rahatlık yük götürebilecek kapasitede roketler bulunmuyor.