Anasayfa Haber IBM ve Koç Üniversitesi, Lojistik ve Taşımacılık İçin İşbirliği Yapıyor

IBM ve Koç Üniversitesi, Lojistik ve Taşımacılık İçin İşbirliği Yapıyor

IBM ve Koç Üniversitesi’ndeki bilim adamları, lojistik ve taşımacılığı optimize etmek için işbirliği yapıyor

Koç Üniversitesi ve IBM Hayfa Araştırma Laboratuvarı lojistik ve taşımacılığı iyileştirecek ortak araştırma projesi başlatıyor.

IBM Hayfa ve Koç Üniversitesi’nin İstanbul taşımacılığını optimize etmek için çalışacağı proje, proaktif operasyon yönetimi çözümleri geliştirerek taşımacılık ve lojistik alanlarını iyileştirmeyi hedefliyor.

IBM, Koç Üniversitesi ile ortak bir araştırma projesine başlıyor. Lojistik ve taşımacılık optimizasyonuna yönelik olan araştırma projesi, online proaktif operasyon yönetimi çözümleri geliştirmeyi hedefliyor. Proje; gerçek zamanlı analitiği ve iyileştirmeleri kullanarak ulaşım ve tedarik zincirindeki büyüyen zorlukları çözmeyi amaçlıyor.

Ulaşım planlarındaki değişiklikler şebeke ağlarının karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardan biridir. Bu ortak proje kapsamında bilim adamları, taşımacılık ağındaki sapmaların, beklenmedik taleplerin, ürün promosyonlarının ve taşımacılık döngüsündeki olası sorunların belirlenmesi için yöntemler geliştirecek. Araştırmacılar, gelişmiş algoritmalar oluşturarak yeniden optimize edilmiş taşımacılık planları çıkaracak ve talep yönetimi, sevkiyatların yeniden yönlendirilmesi, alternatif kaynakların belirlenmesi ve fazla mesai-esnek çalışma saatlerinin anlaşılması gibi alanlardaki sorunları göz önünde bulundurarak  alternatif eylemlere yönelecek.

Koç Üniversitesi ile yaptığımız işbirliği gerçek zamanlı analitiği ve iyileştirmeleri kullanarak lojistik ve tedarik zincirindeki büyüyen sorunları birlikte ele almak ve bugünün büyüyen sorunları çözmek için bize yeni bir fırsat sunacak,” diye konuşan IBM Hayfa Araştırma Laboratuvarı Direktörü Oded Cohn ekliyor: “Günümüzde değişimin gerçekleşme sıklığı artıyor ve bu değişikliklere çeviklikle yanıt verme süremiz daralıyor. Bu durum, beraberinde benzersiz ve karmaşık ihtiyaçları da getiriyor. Dolayısıyla ortak deneyim ve uzmanlıkları kullanarak bu sorunlara odaklanabiliriz.”

Proaktif olay izleme ve analitik, kişilerin günlük hayatında çok önemli bir rol oynuyor ve operasyon yönetimi ile ulaşımı geliştirmek için ciddi potansiyelleri barındırıyor.

Projenin başında bulunan Koç Üniversitesi-IBM Tedarik Zinciri Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Metin Türkay; IBM ile yürütülecek bu yeni ortak araştırma projesi ile ise 21’inci yüzyılın en önemli teknoloji alanlarından birisi olan bilişimde işbirliğine başladıklarını belirterek şunları söyledi; ”Günümüzde hayatımızın pek çok alanına yerleşmiş olan, farklı nitelik ve boyuttaki kaynaklardan gelen verilerin işlenerek bir sistem veya süreç ile ilgili bilgiye dönüştürülmesi ve bu bilginin daha sonra karara dönüştürülmesinin önemi oldukça büyük… Örnek vermek gerekirse, trafikte meydana gelen herhangi bir kaza veya sıkışmanın asıl sebebini bulmak, bu olayın etkilerini inceleyip sistem kullanıcılarına alternatif çözümler önermek; sistemi kontrol eden kurum ve kişilere en etkin çözüm yöntemlerini gerçek zamanlı ve çevrim içi sunmak gereklidir. Aynı durum lojistik hizmetler, üretim planlama, salgın hastalık yayılması, sağlık hizmetleri, bilişim hizmetleri, bulut bilişim, servis sistemleri de dahil olmak üzere sosyal, ekonomik ve endüstriyel sistemlerin bir çoğunda geçerlidir” dedi.

Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Alper Yıldırım ise; “Bu ödülle birlikte temel kavramsal yapıtaşlarının tartışıldığı, gereksinimlerin belirlendiği ve çeşitli çözüm platformlarının geliştirilmesinin ve değerlendirilmesinin yapıldığı bir ortam oluşturmayı planlıyoruz. İki yıllık bu ilk aşama sonrasında ise büyük çaplı ortak projeler geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Koç Üniversitesi ve IBM arasında uzun yıllara dayanan güçlü bir işbirliği geçmişi bulunuyor.  Aynı zamanda Koç Üniversitesi bir Türk üniversitesi tarafından alınan ilk IBM Ortak Araştırma Ödülü (SUR-Shared University Research) de dahil olmak üzere  2 adet IBM SUR Ödülü’ne sahip.

2006 yılında başlatılan ve çağımızın önemli ve disiplinlerarası araştırma konularını incelemek için üniversiteler ve IBM arasında işbirliği fırsatları yaratan IBM Açık İşbirliği Araştırma (OCR) ödülleri programı dünyada çok az sayıda okula verilen son derece prestijli bir ödül olmasıyla dikkat çekiyor. IBM ve üniversiteler arasındaki Bilgisayar Bilimleri, Mühendislik, Matematik ve diğer alanlarda inovasyonu hızlandıracak ve dünyada fark yaratacak stratejik öneme sahip, işbirliğine açık araştırma projelerini destekleyen OCR; en önemli ödül programlarından bir tanesidir.