Anasayfa Haber 3D Yazıcıda Kafatası Basmak!

3D Yazıcıda Kafatası Basmak!

3dkafa

Üç boyutlu yazıcılar şimdi de cerrahların ve hastaların hayatını kolaylaştırıyorlar.

Yukarıdaki resimde gördüğünüz şey gerçek bir kafatası değil tabii ki, sadece CAT taraması sonucu elde edilen veriyle oluşturulmuş bir model. Ancak kafatası modeli üzerinde görülen plastik parça gerçek ve bir hastaya nakledilmek üzere hazırlanmış. Üzerindeki delikler hastanın kendi kemik hücrelerinin tutunup zamanla büyüyerek, plastik malzemenin yerini alması amacıyla bırakılmış.

Gerçekte bu yeni bir teknoloji değil, cerrahlar yıllardır PEEK (Poly Ether Ether Ketone) adı verilen ve insan bünyesinde reddedilmeyen bir plastik türevini kullanarak protez kemikler üretiyorlar. Ne var ki yakın zamana kadar elde üretilen bu parçaların hazırlanması çok zaman ve büyük dikkat gerektiriyordu. Oysa artık üç boyutlu yazıcılar kullanılarak, bilgisayar kontrolünde ve son derece hassas hazırlanmış parçalar, çok kısa sürede üretilebiliyor.

Geçtiğimiz hafta Amerika’da yapılan bir ameliyatta adı açıklanmayan bir hastanın kafatasına bu yöntemle hazırlanmış PEEK parçalar yerleştirildi. Bu operasyonda kullanılan parçalar Oxford Performance Materials tarafından hazırlandı ve Amerikan İlaç ve Gıda Bakanlığı (FDA) tarafından genel kullanım için onaylandı. Üç boyutlu yazıcıların bu işte artık resmen kullanılmaya başlanması, hem yapılacak ameliyatların maliyetlerini, hem de riskleri ciddi oranda düşürecek. Sırf ABD sınırları içinde her ay ortalama 500 kişinin hayatının kurtarılabileceği tahmin ediliyor. Dünya çapında uygulanması ise her yıl yüzbinlerce insanın hayatını kurtarabilir.