Anasayfa Makale Çin Hükümeti Skype Kullanıcılarını İzliyor

Çin Hükümeti Skype Kullanıcılarını İzliyor

Skype'in Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki sürümünde kullanıcılarını takip eden bir yazılım mevcut.
Skype'in Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki sürümünde kullanıcılarını takip eden bir yazılım mevcut.
Skype'in Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki sürümünde kullanıcılarını takip eden bir yazılım mevcut.
Skype’in Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki sürümünde kullanıcılarını takip eden bir yazılım mevcut.

Çin’de bulunan Skype kullanıcıları, hükümet tarafından takip ediliyor.

Dünya’nın en büyük haberleşme platformlarından biri olan Skype aslında inandığımız kadar güvenilir değil. Microsoft tarafından satın alınan ve ilerleyen süreçte Messenger’ın yerini alacak Skype’ın Çin sürümünde korkulan bir detay ortaya çıktı.

Uzun zamandır bu konu hakkında birçok söylenti ve iddia bulunmaktaydı. Çin Halk Cumhuriyeti’nde kurulan TOM operatör firmasının Microsoft ile bir anlaşması bulunuyor. TOM-Skype adıyla bilinen platformu neredeyse tüm Çin halkı kullanıyor.

Asıl sürümünden farklı olarak sadece Çinli kullanıcılara hitap eden yazılımın, hükümet tarafından takip edildiği belirlendi. New Mexico Üniversitesi’nden mezun olmuş Jeffrey Knockel’ın uzun uğraşları sonucunda işin gerçeğine ulaşıldı.

Knockel, TOM-Skype’ın kaynak kodlarına inerek daha önce açıklanmamış bir detayı keşfetti. Hem de TOM-Skype kullanıcıları arasında geçen konuşmaların hükümet tarafından takip edildiğini kesin olarak ortaya çıkaran bir keşif.

Program içerisinde bulunan bir anahtar kelime programı, kullanıcıların konuşmalarını takip ediyor. Anahtar kelime programına dahil edilmiş bir kelime kullanıldığında kullanıcının tüm bilgileri hükümetin alakalı bölümüne postalanıyor.

Bu kelimeler arasında Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü) ve Tienanmen (1989 yılında Çin’de yaşanan gösteriler) gibi başlıklar bulunuyor. Knockel’in açıklamasına göre bu anahtar kelime yazılımı sürekli olarak güncelleniyor ve bilgiler yenileniyor.

İşin garip tarafı ise Microsoft yazılımının buna müsait olması. Hatta TOM-Skype kullanıcısı ile normal bir Skype kullanıcısı yazışmaya başladığında bile bu yazılım devreye girebiliyor. Yani uluslarası bir takip söz konusu.

Ortaya çıkan araştırma hakkında ne Microsoft tarafından ne de Çinli Skype programcıları tarafından bir açıklama gelmedi.