Anasayfa Teknoloji Kendini Onaran İşlemciler!

Kendini Onaran İşlemciler!

caltech-self-healing-chip

Başlığı okurken aklınıza hemen Terminator filmleri geldiyse bu düşüncenizde pek haksız sayılmazsınız.

Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz şey, defalarca yüksek güçlü bir laserle vurulmuş olan bir mikro-işlemcinin mikroskop altındaki görüntüsüdür. Hayli hasar görmüş olduğunu anlamak için elektronik mühendisi olmak gerekmiyor şüphesiz. Ancak resimden anlamanıza imkan olmayan şey, o işlemcinin halen gayet güzel çalışmakta olduğudur!

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (CALTECH) sadece Amerika’nın değil, tüm dünyanın en büyük bilim ve teknoloji merkezlerinden biri. NASA ve DARPA gibi pek çok devlet kurumuyla da yakın işbirliği içinde olan CALTECH, bugün kullandığımız pek çok teknolojinin kaynağı. Burada çalışan bilim insanlarının son marifetlerinden biri de işte yukarıda gördüğünüz kendini onaran işlemciler!

Bu teknolojide özel bir yapıya sahip olarak tasarlanan işlemciler, sahip oldukları güç ve hareket kontrol birimleri sayesinde devamlı kendilerini düzenliyorlar. Bu sistem normal çalışma esnasında verimliliği artırma ve hataları en aza indirgemek için çalışıyor. Ancak işlemcinin fiziksel hasara uğraması durumunda, derhal bozulan parçaları devre dışı bırakıp sağlıklı parçaların kullanımını yeniden düzenleyerek kendilerini çalışır durumda tutmayı başarabiliyorlar. Tabii şimdilik hasar gören parçaların kendi kendilerini fiziksel olarak onarmaları söz konusu değil. Ancak o konu üzerinde de çalışmalar yapılıyor, merak etmeyin.