Anasayfa Haber Apple-Intel Ortaklığı Nereye Gidiyor?

Apple-Intel Ortaklığı Nereye Gidiyor?

apple-intel

Apple ve Intel, gelecekle ilgili ortak planlar yapıyorlar.

Apple’ın uzun zamandır kavgalı olduğu Samsung’la olan iş ortaklığını bitirmek istediği, ancak bir türlü yerine koyacak bir başka ortak bulamadığı biliniyor. Apple’ın aynı zamanda seneler önce mobil cihazlarında kullanacağı işlemciler için Intel ile de görüştüğü, fakat görüşmelerden olumlu bir sonucun çıkmadığı da sır değil. Yine de Apple ve Intel’in bir süredir devam eden bir ortaklığı var, Apple’ın bilgisayarlarında uzun süredir Intel işlemciler kullanılıyor.

Ne var ki halen Apple ve Intel arasında devam eden görüşmelerin sonucu, her iki firmanın da geleceğini ciddi biçimde etkileyecek. Bu görüşmeler olumlu sonuçlanmazsa, Intel-Apple işbirliği tamamen bitebilir ve x86 tabanlı işlemciler Apple bilgisayarlardan silinebilir. Bu durum şüphesiz Intel için iyi olmayacaktır, bu büyüklükte bir kayıp firmanın zaten düşmekte olan hisselerini daha da dibe çekebilir.

Öte yandan, eğer görüşmeler olumlu sonuçlanırsa, Intel kendini Apple’ın tüm işlemci ihtiyacını karşılayan tek firma olarak bulabilir! Intel’in x86 tabanlı işlemcileri uzun zamandır bilgisayar piyasasına hakim olsa da, mobil işlemci pazarındaki varlığı yok denecek durumda. Oysa Apple’a ihtiyacı olan tablet ve telefon işlemcilerini sağlamak, Intel’in 2015 yılında fazladan 4 milyar dolar gelir elde etmesini sağlayabilir.

Tabii henüz her iki firma da açıkça görüşmekte olduklarını teyit etmiyorlar, ancak Reuters haber ajansından yansıyan haberler durumun bu merkezde olduğuna işaret ediyor. Piyasada esas sorulan soru işe şu; eğer Intel ve Apple anlaşırsa, Apple cihazlarında Atom işlemciler mi kullanılacak? Bu bir olasılık, sonuçta Intel’İn mobil işlemcileri ilk modellerinden bu yana çok geliştiler ve artık ARM işlemcilere rakip olabilecek seviyelere geldiler. Ne var ki bir diğer olasılık, Apple’ın kendi işlemcilerini geliştirmeye devam etmesi ve Intel’i de sırf üretim amaçlı bir işbirliğine ikna etmesidir. Bu durumda Intel yine para kazanacak, ancak kendi mobil işlemcilerinin piyasada kabul görmesini sağlama imkanından yoksun kalacaktır.