Anasayfa Haber Bilinen En Yaşlı Yıldız!

Bilinen En Yaşlı Yıldız!

methuselah

Hubble teleskobu sayesinde ayrıntılı olarak gözlenebilen Methuselah, bilinen en yaşlı yıldız!

Bir dürbünle bile görebileceğiniz HD 140283, dünyadan bakıldığında Libre takımyıldızı civarında kalıyor. Dünya’dan yaklaşık 190 ışık yılı uzakta olan bu yıldız, gerçekte saatte 1,300,000 kilometre gibi büyük bir hızla Samanyolu galaksisini boydan boya kat etmekle meşgul. Yıldızın galaksinin dış çeperinde bulunan antik yıldızlardan biri olduğu ve yine dış çepere doğru gitmekte olduğu tahmin ediliyor.

HD 140283, ya da astronomlar arasındaki adıyla “Methuselah”, gerçekte varlığı çok uzun zamandır bilinen bir yıldız, ancak yaşına ilişkin hesaplamalar 1950’lerde ilk kez yapıldığında ortaya çıkan sonuçlar öyle şaşırtıcıydı ki, büyük hatalar yapıldığı düşünülmüştü. O dönemde yıldızın yaşı, içerdiği elementlerin yoğunluğuna bakılarak, yaklaşık 16 milyar yıl olarak hesaplanmıştı. Oysa görülebilen evrenin hesaplanan yaşı ortalama 13,8 milyar yıl olarak hesaplanıyordu!

Ne var ki geçen yıllarla birlikte ilerleyen teknoloji ve özellikle de yörüngedeki Hubble teleskobundan alınan verilerle bu hesaplamalar yeniden yapıldı. Ortaya çıkan sonuç, yaklaşık 0,8 milyar yıllık bir hata payı da gözetilerek, yaklaşık 14,5 milyar yıl oldu! Bu durum, yıldızı hala gözlemlenebilen evrendeki bilinen en yaşlı yıldız yapıyor. Tabii evrenin yaşıyla ilgili bulgularımızı da sorgulamak gerektiği gerçeğinin altını çiziyor. Bu çok yaşlı yıldız, şu aralar “kızıl dev” dönemine girmiş durumda, yani bünyesindeki hafif elementleri yakıp tükenme noktasına getirdiğinden, giderek soğuyor ve şişiyor. Methuselah ile kıyaslandığında bizim güneşimiz yaklaşık 6 milyarlık geçmişiyle hayli genç kalıyor.