Anasayfa Haber Elon Musk Yeni Roketler Peşinde!

Elon Musk Yeni Roketler Peşinde!

Elon-Musk

Space X ve Tesla’nın kurucusu Elon Musk, tek kullanımlık roketlerden kurtulmak istiyor.

Elon Musk hayli ilginç bir karakter, yeni nesil milyarderlerden biri olarak kabul ediliyor, çünkü yatırımlarını hep sıra dışı alanlara yapıyor. Sırf elektrikli otomobiller üreten Tesla markasını yaratmak onun fikriydi. Özel bir uzay çalışmaları şirketi olan Space X ise, yine Musk’ın zorla NASA’ya bağış yapmaya çalışıp, başarılı olamamasından kaynaklanan bir girişim. İkisi de hayli başarılı oldular denebilir, özellikle Space X hem NASA, hem de özel sektör için uzaya roket gönderen ve başarılı kabul edilen bir firma.

Ne var ki Elon Musk gelinen noktadan pek memnun değil. Uzay çalışmalarının maliyetinin çok daha fazla düşmesi gerektiğine inanıyor. Pek çok girişimin bu maliyetler yüzünden asla hayata geçemediğini, tüm insanlık için kaçırılan büyük fırsatların olduğunu düşünüyor. Musk’a göre bunu yapmanın tek yolu yeniden kullanılabilen roketler tasarlamak.

Daha önce NASA’nın Uzay Mekiği projesiyle yapmaya çalıştığı şey de buydu aslında, ancak o projede geminin kendisi kullanılabiliyor, fakat onu yörüngeye taşıyan katı yakıtlı roketler ve yakıt tankı çöpe gidiyordu. Musk ise tamamen yeniden kullanılabilen roketler yapmayı amaçlıyor. Normalde uçuş maliyetlerinin % 0,9’luk bir kısmını kullanılan yakıt ve oksijen oluşturuyor. Kalan maliyet ise her uçuş için sıfırdan bir roket inşa etmeye gidiyor.

Musk’ın Space X ile bir sonraki hedefi ise, tamamen yeniden kullanılabilen roketler yaparak, uzaya uçuş maliyetlerini herkesin erişebileceği bir noktaya çekmek. Firma ayrıca halen ABD’nin Teksas eyaletindeki Brownsville yakınlarında üçüncü bir uzay üssü inşa etmekle meşgul. Tamamen ticari nitelikli olan bu yeni üs, ileride Space X’in tamamen yeniden kullanılabilir olarak inşa edeceği yeni nesil roketlere de ev sahipliği edecek.