Anasayfa Haber Robotlar İçin Ortak Hafıza!

Robotlar İçin Ortak Hafıza!

centurion

Tüm robotları aynı veritabanına bağlamak onları daha bağımsız kılabilir mi?

European RoboEarth Project, tüm dünyadaki robotların bir ortak hafızaya sahip olmasını ön gören bir çalışma. Bu proje kapsamında devreye giren Raptuya, tüm robotların bağlanıp veri alışverişi yapabilecekleri bir ortak veri bankası olacak. Peki ama neden dünyadaki tüm robotları ortak bir veri bankasına bağlamak isteyesiniz?

Bunun cevabı aslında çok basit, robotlar da tıpkı insanlar gibi çevrelerini ve çevreleriyle nasıl etkileşime gireceklerini öğrenmek zorundalar. Mekanlar, nesneler, yapılacak işler, verilen komutlar, konuşulan lisanlar ve aklınıza gelebilecek hemen her şeyi tek tek öğrenmek zorundalar. Ne var ki robotların beyin ve algılama kapasiteleri henüz insanlar kadar gelişmiş değil. Bir robota tüm bu öğrenme kapasitesini vermek, beraberinde çok büyük bir donanım maliyetini de getiriyor.

İşte Raptuya tüm robotların her an bağlı olacakları bir veri tabanı oluşturarak bu yüksek donanım gereksimini devreden çıkarmayı amaçlıyor. Bir robot internet üzerinden Raptuya’ya bağlanarak ihtiyacı olan tüm verileri öğrenebilir, öğrendiklerini de buradan diğer robotlarla paylaşabilir. Bu sayede belli bir otonomiye sahip olması gereken tüm robotik araçlar uygun davranış biçimlerini geliştirebilirler. İnsansız uçaklar, sürücüsüz otomobiller, hemşire robotlar, arama ve kurtarma robotları, yani akla gelebilecek her türden robot bundan faydalanabilir.

Tabii burada akla takılan bir kaç soru da var; mesela robotların gördükleri herşeyi bir ortak veritabanına aktarmaları, gizlilik problemleri yaratmayacak mı? Bu durum casusluk ve benzeri faaliyetler için kullanılmayacak mı? Ve tabii hiç eskimeyen bir soru da şu; bir gün gelip isyan etmeye kalkarlarsa böyle bir sistem robotların işini kolaylaştırmayacak mı? Herhalde bu soruların cevaplarını da yakın bir gelecekte robotların hayatımıza daha fazla girmesiyle birlikte alacağız!