Anasayfa Haber Windows 9 Söylentileri

Windows 9 Söylentileri

Ortaya çıkan bu görselde kernel kodunun Windows 6.3 olarak kodlandığı açıkça belli oluyor.
Ortaya çıkan bu görselde kernel kodunun Windows 6.3 olarak kodlandığı açıkça belli oluyor.
Windows Blue ya da 9, Microsoft'un yeni işletim sistemi mi olacak?
Windows Blue ya da 9, Microsoft’un yeni işletim sistemi mi olacak?

Microsoft sıradaki işletim sistemi için hızlı mı hareket edecek?

Microsoft, 26 Ekim 2012’de Windows 8 işletim sistemini pazara sürmüştü. Microsoft’un ilk açıklamalarına göre işletim sistemi firmanın beklentilerini karşıladı. Windows 8 kendisini birçok alanda da göstermeye başladı. Akıllı telefon, tablet, laptop ve all-in-one teknolojisinde Windows 8’in performansı kullanıcıları da memnun etti. Dokunmatik arayüze sahip olması ve rahat kullanımı sayesinde birçok eski kullanıcı bile Windows 8’e geçmişti.

Son zamanlarda Microsoft’un sıradaki işletim sistemi için hazırlıklara başladığına dair söylentiler artıyor. Tahmin edilen adıyla Windows 9 hakkında şimdiden birçok iddia ve söylenti ortaya çıktı.

İlk olarak Microsoft’un başlattığı yeni iş ilanları dikkat çekti. MSN ve LinkedIn sayfalarında da bu konuyla ilgili birkaç ipucu ortaya çıktı. Windows 9 adı geçmese de Windows Blue adıyla yeni işçi alımları yapıldı. Ancak konuyla alakalı birçok haber hemen ortadan kaldırıldı.

Firmanın yeni işçi alımları açtığı doğru. Bunu yeni bir işletim sistemi üzerinde çalıştıklarını için yaptıklarını da yalanlamadılar. Gene de firma konu hakkında yorumdan kaçınıyor. Çin menşeili teknoloji siteleri de yeni çıkacak işletim sistemi hakkındaki söylentileri toparlamaya çalışıyor.

Ortaya çıkan bu görselde kernel kodunun Windows 6.3 olarak kodlandığı açıkça belli oluyor.
Ortaya çıkan bu görselde kernel kodunun Windows 6.3 olarak kodlandığı açıkça belli oluyor.

Çin kaynaklı bir teknoloji sitesinin ortaya çıkardığı haber ise dikkat çekici. Ortaya çıkan görüntülerde kernel kodlarının Windows 6.3 olduğu görülüyor. Firma içerisinde Windows 7, 6.1 koduyla Windows 8 ise 6.2 koduyla tanınmakta. Yani kısacası Windows 6.3 sıradaki işletim sistemine başlandığının kanıtı olabilir.

Bir başka kaynak ise Internet Explorer 11’in görüntülerini yayınladı. Tarayıcı sürümünü belirten kısma gelindiğinde IE 11’in adı rahatlıkla okunabiliyor. Internet Explorer 10, Windows 8 işletim sistemiyle birlikte yayınlanmıştı.

Microsoft Internet Explorer 11
Microsoft Internet Explorer 11

Peki Microsoft, üzerinden çok zaman geçmemesine rağmen neden yeni bir işletim sistemi üzerinde çalışıyor? Aslında bunun gayet basit bir cevabı var: Tamamen ekonomik amaçlar.

Söz konusu söylentilerin odağı olan işletim sistemi, sadece 64-bit yazılımı destekleyecek şekilde hazırlanacak. Böylece performans canavarı makinaların vazgeçilmez işletim sistemi olabilecek. Zaten sene içerisinde olumlu puanları toplayan Microsoft, Windows 9’un pazarlamasında da sorun yaşamayacaktır.

Windows 9 ya da Windows Blue’nun genel bir güncelleme paketi olabileceği yönünde söylentiler de mevcut. Hatırlarsınız, Microsoft Windows 7 kullanıcıları için Windows 8 yükseltme kampanyaları düzenlemişti. Bu güncellemeye katılan kullanıcılar belki de ücretsiz olarak yeni bir yükseltme yapabilecekler.

Windows Blue’nun sadece mobil cihazlar için çıkarılma ihtimali üzerinde de duruluyor. Windows RT işletim sistemlerinde görülen boşluklar ve hatalar bu genel güncelleme paketi ile kapatılabilir. Microsoft, mobil işletim sistemi ile akıllı telefon pazarına girdiğinden beri rakiplerini de korkutmaya başladı. Apple ve Samsung gibi dev firmalar hem donanım hem de yazılımsal olarak çalışmalarını sürdürüyor. Microsoft bir kere yakaladığı bu fırsatı kaçırmak istemeyecektir.

Şimdilik bu haberler söylentiden öteye gitmese de firmanın yaz aylarında resmi bir duyuru yapması bekleniyor.