Anasayfa Haber Tutukluların Beynini İncelemek

Tutukluların Beynini İncelemek

Mahkumlar üzerinde yeni bir araştırma yapıldı.
Mahkumlar üzerinde yeni bir araştırma yapıldı.
Mahkumlar üzerinde yeni bir araştırma yapıldı.
Mahkumlar üzerinde yeni bir araştırma yapıldı.

Ceza süresi dolup dışarı çıkan suçluların tekrar suç işleme olasılığı üzerinde bir çalışma yayınlandı.

New Mexico Albuquerque’de bulunan Zihin Araştırma Ağı – Mind Research Network ortaya ilginç bir çalışma koydu. Araştırmada bulunan nörobilimci Kent Kiehlİlk defa beyin tarama aracılığıyla suçun tekrar edilip edilemeyeceğini araştırdık” dedi.

Araştırmanın merkezinde tutukluluk süresi devam eden suçlular bulunuyor. İki farklı hapishaneden 3.000 kişi üzerinde yapılan testler henüz emekleme aşamasında. Bilim-insanları daha 100 kişinin verilerini incelediklerini ancak sonuçların umut vaad edici olduğunu belirtiyor.

Mobil fMRI tarayıcıya sokulan tutuklulardan ufak bir test yapılması isteniyor. Tutuklular ekranda “X” karakteri belirince belir bir butona basmaları gerekiyor. Eğer ekranda “K” karakteri çıkarsa hiç bir hareket yapmamaları söyleniyor. Bu sayede ön singulat korteks (anterior cingulate cortex) üzerindeki dalgalanmalar okunuyor. Beyindeki birçok dürtünün işleme geçmesini sağlayan bölgenin ön singulat korteks olduğunu biliniyor.

Beynin bu bölgesinden alınan düşük ya da yüksek dalgalanmalar okunuyor. Eldeki verilerin incelenmesiyle suçlunun, dışarıya çıktığında tekrar suç işleme olasılığı üzerinde duruluyor. Bilim-insanları bu araştırmanın kullanıma hazır olmadığının üzerinde duruyor. Teknolojinin yetersizliğinden kaynaklanan sorunlar oluşabiliyor. Denek test sırasında çok fazla hareket ettiğinde, veriler okunamayabiliyor. Ayrıca insan davranışlarını anlamakta halen yeterli psikolojik çalışmalar yok.