Anasayfa Haber Amerikan Donanması Laserli Cipler İstiyor!

Amerikan Donanması Laserli Cipler İstiyor!

laser-avenger

Amerikan Donanması giderek artan UAV tehdidine karşı çözümler arıyor.

Her ne kadar Amerikan Ordusu’nun kullandığı insansız hava araçları ve bunlarla düzenlenen operasyonlar dünya basınında ön plana çıksa da, gerçek şu ki bu alanda hızla ilerleyen tek ülke ABD değil. Pek çok Avrupa kökenli firmanın yanı sıra, Rusya, İsrail, İran ve hatta Türkiye gibi pek çok ülkede de insansız hava araçları konusunda ciddi çalışmalar yapılıyor, ilerlemeler kaydediliyor. Operasyona hazır UAV sayısında ABD her ne kadar rakiplerinden ileride olsa da, bu avantajın sonsuza kadar sürmeyeceği kesin.

Silahlı insansız hava araçlarının savaş alanında sağladığı avantaj tartışılmaz ve her ülke bunu arzuluyor. Fakat işin bir de savunma tarafı var, UAV’lar yapıları itibariyle tespit edilmeleri ve vurulmaları kolay olmayan araçlar. Pek çok ülke bu sinsi tehdide karşı işe yarayacak savunma sistemleri de oluşturmaya çalışıyorlar. ABD Donanması’na bağlı olarak çalışan Donanma Araştırma Bölümü (Office of Naval Research) bu konuda projesi olan firmaları açıkça davet etti.

ONR tarafından yayınlanan bülten, özellikle taşınabilir bir laser savunma sistemi geliştirilmesi konusunda belirli kriterleri vurguluyor. Buna göre ONR katılımcılardan bir Hummer üzerinde taşınabilecek kadar hafif, kısa sürede şarj olabilen ve özellikle gelen UAV’ları avlayabilecek yapıda bir laser silah sistemi talep ediyor. 120 saniye aralıksız hedefe ateş edebilecek 25 ila 50 KW gücünde bir laser isteyen ONR, ağırlığın bir tonun altında olmasını, atışlar arasındaki şarj süresinin ise 20 dakikayı geçmemesini şart koşuyor.

Bu konuda projesi olan özel firmalara ar-ge için 400,000 dolarlık bir de ön bütçe vaat ediliyor. Daha önce de benzer projeler ortaya çıkmıştı, mesela Boeing tarafından geliştirilen Laser Avenger bunlardan biriydi. Ne var ki bu sistemler büyük ve hantal görüldüklerinden seri üretime girmemişlerdi. ONR tarafından arzulanan sistem çok daha küçük ve rafine olmak zorunda.