Anasayfa Makale İncelemeler Piranha Ultra Tab 10.1 İncelemesi

Piranha Ultra Tab 10.1 İncelemesi

Piranha’nın uygun fiyatlı Android tableti Ultra Tab 10.1’i ayrıntısıyla inceliyoruz.

Tablet bilinenin aksine aslında ilk olarak Microsoft tarafından ortaya çıkarılmış bir kavramdı. Şirket ilk olarak 2002 yılında Microsoft Tablet PC adı altında piyasaya bir urun çıkardı. Ancak o dönemde Windows işletim sisteminin dokunmatik ürünlere karşı yetersizliği, tablet bilgisayarların hayatımıza girişini bir müddet daha geciktirdi. Nitekim Apple tarafından 4 Nisan 2010 tarihinde, yani Microsoft’un başarısız tablet girişiminden tam 8 sene sonra piyasaya sürülen iPad, tablet kavramının hayatımıza yerleşmesini sağladı. Apple dâhil birçok kışı iPad’i hayatımızı kolaylaştıran devrimsel bir urun olarak tanımladı. İlginçtir ki Steve Jobs iPad’i, yenilikçi ve farklı bir urun olarak nitelendirirken hiçbir zaman tablet PC kavramını kullanmadı.

iPad’in çıkışı ile beraber Apple bu pazarda büyük bir pay kazandı. Karşışsında ciddi bir rakibi yoktu ve pazarın nerdeyse yüzde 95’ını ele geçirdi. Tabi gecen seneler zarfında artık Google’ın yatırımlarıyla güçlenen ve tablet desteği artan Android işletim sisteminin çıkışı ile beraber, karşısına ciddi rakipler çıkmaya başladı. Birçok urunun piyasaya sürülmesi ile birlikte Apple’ın Pazar payı da düştü. Telefon olarak bakıldığında bugün piyasada Apple’ın karşısında ciddi rakipleri var, öyle ki özellikle Samsung Galaxy serisi ile büyük atılımlar gerçekleştirdi ve küresel satışlar baz alındığında tek bir modelle ikincilik koltuğuna oturmayı, tüm seri modelleriyle beraber toplam satışlarda global alanda lider olmayı başardı. Her ne kadar akıllı telefonlar için günümüzde bu durum mevcut olsa dahi, tablet pazarına baktığımız zaman bu süreç aynı şekilde işlemedi. Android işletim sisteminin tablette yaptığı geliştirmeler ve program desteği tüketiciler tarafından yeteri kadar benimsenmemiş olacak ki iPad bugün yüksek fiyatına rağmen halen acık ara Tablet pazarında lider. Genelde 10 inç ekran boyutuna sahip tabletlerin hakim olduğu pazarda Samsung ve Amazon gibi bir kaç markanın çabasıyla uzunca bir süredir daha küçük boyutta olan 7”lik tabletler de mevcut. Bu küçük ekranlı tabletlere ilgili de büyük olunca Apple kimsenin beklemediği ve Steve Jobs sonrası dönemin ilk değişim rüzgârı olarak nitelendirilen bir hareketle daha küçük ekran modeli olan iPad Mini’yi üretmeye başladı. Özellikle bu modelinde diğer Apple ürünlerinde olan satış ivmesi yakalamasıyla Apple’ın Pazar payı daha da artmaya başladı.

Global tablet pazarındaki durum ülkemiz için de farklı değil. iPad modelleri oldukça rağbet gören ürünler olurken bunların yanında da daha az satış oranlarına sahip Android tabletleri görebiliyoruz. Bu alanda da özellikle Apple’ın en ciddi rakibi, sahip olduğu Galaxy Tab serisi ile Samsung. Android ve iOS işletim sistemlerinin hakim olduğu günümüz satışlarında Ekim ayından itibaren artık Microsoft da bu pazarda yer almaya başladı. Yeni arayüzü ve dokunmatik desteğine sahip gelişmiş yapısı ile piyasaya sürdüğü Windows 8 işletim sistemi ile beraber yeni Windows 8 destekli ürünler satışa sunulmaya başlandı. Windows 8 RT ve Windows 8 olarak iki farklı modelle bugün piyasada yavaş yavaş birçok farklı urunu bir arada görebiliyoruz.  Ancak Windows 8, tablet tarafında henüz çok yeni bir oyuncu olduğundan ve çıkan ürünlerin fiyatlarının yüksek seviyelerde olmasından dolayı halen piyasanın tablet bilgisayar acısından iki büyük oyuncusu Android ve IOS işletim sistemleri.

Android özellikle son yıllarda yaptığı atılımlar ile Apple için ciddi bir rakip haline geldi. iOS işletim sisteminin kapalı bir sistem olması ve iPad ürünlerinin bazı teknik donanım eksikleri sayesinde piyasada bugün birçok Android tabanlı tablet PC’lere rastlayabiliyoruz. Ülkemizdeki eğitim reformları çerçevesinde geliştirilen bir proje olan Fatih projesinde hedef her öğrenciye bir adet tablet bilgisayarın ücretsiz verilmesi idi. Belirli aşamalar halinde ilerleyecek olan bu proje için acılan on yeterlilik ilanlarına maalesef Apple alınmamış, sebep olarak ise işletim sisteminin Android tabanlı olma gerekliliği gösterilmiştir. İşte Apple Pazar lideri olmasına rağmen herkesin eleştirdiği birkaç teknik yetersizlik yüzünden bu büyük projeye katılım sağlayamamıştır. Özellikle USB girişinin olmaması, iTunes’a bağımlılık, dışarıdan yüklemelerin zorluğu ve fiyat politikası bu büyük projede Apple firmasının olma fırsatını ortadan kaldırmıştır.

Android işletim sistemli tablet bilgisayarların bugün birçok yaygın modeli bulunmakta. Açık lisans olması ve ücretsiz dağıtılması sebebiyle her üretici tablet sektöründe boy göstermek istemiş ve bu alana yönelmiştir. Örnek vermek gerekirse incelemenin yayına hazırlandığı saat itibariyle Hepsiburada.com’da 167, Vatan Bilgisayar’da 50, Teknosa’da ise 38 çeşit tablet bilgisayar satışa sunulmakta. Tablet isteyen bir tüketicinin çeşitlilik acısından kafasının karışmaması gerçekten çok zordur.

İşte bizler de bu kısa tablet özgeçmişinden sonra bugün size incelemesini yapacağımız urunu tanıtmak ısıtıyoruz. Bu ürün Piranha Ultratab 10.1. Piranha firması tarafından Android işletim sistemini kullanan bir urun.

[tab name=’Piranha’]

Piranha Logo

Piranha firması özellikle son senelerde yaptığı atılımlarla ciddi olarak adını duyuran bir firma. Birçoğumuz kendilerini özellikle navigasyon ürünlerinden tanıyor olabiliriz. Bunların dışında bilgisayar bileşenleri, oto eğlence üniteleri, ev elektroniği ve ev eğlence ekipmanları gibi birçok alanda değişik ürünleri var. Son birkaç senedir ise tablet alanına yönelmiş durumdalar. İstanbul Sefakoy’deki firmanın ana binasındaki giydirme, navigasyon resminin son dönemde tablet ile değiştirilmesi, bizim anlayışımıza göre bu alandaki satış yoğunluğuna yönelme isteklerini gösteriyor. Hatta biraz daha araştırma yaptığımız zaman, firmanın son dönemde yerli üretim adına ciddi yatırım projeleri olduğunu öğrendik. Duyduğumuz kadarıyla Büyükçekmece’de 7000m2 bir alan satın almış durumdalar. Bu alanda ise yerli üretim düşünüyorlarmış. Türkiye’de yerleşik olan bir teknoloji firması için güzel bir haber. Umarız devamını getirirler ve Türkiye’de seri üretime geçerler. Bunun dışında ayrıca biraz da internette müşteri memnuniyeti acısından birkaç araştırma yaptık. Özellikle forum sitelerinde müşteri hizmetlerine ulaşamama gibi birkaç şikâyet mevcuttu. Bu şikâyetleri baz alıp biz de çağrı hatlarını aramaya karar verdik. Saat 16.30 civarında yaptığımız arama sonunda 4 dakika 23 saniye süresinde müşteri temsilcisine ulaşabildik. Hayali ekran kararma problemini belirttiğimiz müşteri temsilcisi cihaz ve kurulum aşamaları ile ilgili birkaç soru sorduktan sonra bize yapmamız gerekenlerle ilgili birkaç yöntem anlattı ve bu cabalarında olumlu olmaması neticesinde urunun aldığımız yere geri gönderilmesini ve burası aracılığı ile kendilerine ulaştırılacağını belirtti. Kısa yaptığımız bu konuşma neticesinde bizler de ürünle ilgili teknik donanıma yeterince ölçüde hakım bir çağrı merkezi sezgisi oluştu.

Piranha genel olarak çok high end diye tabir edilen en üst kalite ürünler satan bir firma değil. Daha çok fiyat performans orantılı ürünlere konsantre olmuş bir firma. Ancak tablet pazarında Türkiye içerisinde ciddi bir paya sahipler. Akakçe tarafından sene sonlarında hazırlanan raporlarda 2012’nin en çok aranan tablet markası unvanını Piranha Business Tab 7.0 modeliyle ele geçirmişler. İlginçtir ki tablet alanında Apple’ın en büyük rakiplerinden olan Samsung’un urunu Galaxy Note 10.1 ikinci sırada kalmış. Üçüncü sıradaki urun ise yine bir Piranha urunu olan Business II Tab 9.0. Yabancı markaların hayranlığının üst seviyelerde olduğu ülkemizde en çok arananlar listesinin ilk üçünde iki markası olan bir Türk firması da doğal olarak bizim dikkatimizi çekti.

[/tab]

[tab name=’PiranhaPlus’]
PiranhaPlus

Piranha için beğendiğimiz bir başka özellik ise firmanın tüm ürünlerinde Piranha Plus paketi adı altında ekstra servis özellikleri sağlayan bir hizmet paketi sunması. 29.90 TL karşılığında satın alabileceğiniz bu paketi piranha.com.tr adresinden de online olarak satın alabiliyorsunuz. Paket içeriklerinde ise şunlar yazıyor.

  1. Uzatılmış Garanti Süresi
    Ürününüze ait garanti yasal süresi 2 yıldan 5 yıla uzatır. 5 yıllık uzatılmış garanti süresi içinde “garanti kapsamında bir sebepten dolayı”
    arıza oluşması durumunda ücretsiz servis hizmeti verilecektir.
  2. 12 Aylık Ekstra Koruma
    PiranhaPlus Ekstra Koruma Paketini satın aldığınız andan itibaren (hediye edilen 30 günlük süreye ek olarak) 12 aylık ekstra koruma daha kazanmış olursunuz.12 aylık ekstra koruma süresi boyunca; garanti kapsamı dışında kalan tüm kullanıcı hatalarına karşı (sıvı teması, kırılma vb. ) cihazınız ücretsiz tamir edilecektir  veya  tamir edilemiyorsa  7 iş günü içinde yenisiyle değiştirilecektir.
  3. Arızalı Cihazınızı Kapınızdan Alıp, Kapınıza Geri Teslim
    Yasal garanti süresi (2 Yıl) içinde “garanti kapsamı içinde bir sebepten dolayı” arıza yapan cihazınız kargo ile ücretsiz kapınızdan teslim alınıp, kapınıza geri teslim edilir.
  4. En Fazla 7 İş Günlük Servis Süresi Garantisi, Aksi Halde Yenisiyle Değişim
    PiranhaPlus Ekstra Koruma Paketi sahibi kullanıcılar için azami servis hizmet süresi 20 iş günü yerine sadece 7 iş günüdür.  Aksi durumda cihaz ücretsiz değiştirilir.

Bu pakette özellikle dikkatimizi çeken 12 aylık ekstra koruma suresince sıvı teması, kırılma gibi tüm kullanıcı hatalarına karsı ücretsiz tamir imkânı. Hatta tamir edilemediği durumlarda dahi urunun 7 iş günü içerisinde yenisiyle değiştirilmesi. Sıvı teması veya ekran düşme durumunda kırılması gibi sorunlar tüketicilerin en çok şikâyet ettiği konular ve bu gibi durumlarda hiçbir marka ücretsiz değişim yapmıyor. Örnek olarak ekranı kırılan Samsung Galaxy S3 tamamen garanti kapsamından çıkıyor ve ekran değişim ücreti olarak da 550 TL gibi yüksek bir ücret talep ediliyor. Bu tıp durumlara alternatif olarak yaptırabileceğiniz Cep kask gibi sigorta hizmetleri var ancak bunlar için de yıllık ücret olarak 120TL isteniyor. Bu durumda sadece 29.90 TL ye alabileceğiniz bir ekstra koruma paketi gerçekten büyük bir avantaj. Bunlar dışında ise garanti süresinin 5 yıla çıkması,  değişim süresinin ise 20 gün yerine 7 güne düşmesi bu paketin diğer avantajlı yönleri. Daha önceden söylediğimiz gibi fiyat performans ürünlerine karsı çekincesi olan kişiler için oldukça faydalı bir hizmet. Piyasada birçok Çin malı kalitesiz tabletlerin satıldığını ve ucuza satın alıp daha sonrasında ise, sözde 2 sene garantisi dışında bir güvencenizin olmadığını düşündüğümüzde alınacak ürünlerle beraber mutlaka edinilmesini düşündüğümüz bir hizmet paketi.

[/tab]

[tab name=’Performans’]

Piranha Ultra Tabİncelemesini yaptığımız urun Piranha’nın 10” ekran boyutuna sahip Android işletim sistemli bir modeli. Teknik özellikleri  ise su şekilde:

  • RockChip RK3066 1.6 GHz (Dual Core) çift çekirdekli işlemci
  • Android 4.1 (JellyBean) işletim sistemi
  • Mükemmel renk kalitesine sahip IPS-2 (In-PlaneSwitching) ekran teknolojisi
  • 10.1 inç TFT- LCD 1280*800 Piksel IPS-2 Kapasitif 5 noktalı ısıya duyarlı hassas dokunmatik ekran
  • 16 GB Dahili hafıza
  • 1 GB DDR3 RAM sayesinde daha yüksek performanslı, gecikmesiz, takılmasız hızlı kullanım
  • 3.2 Megapiksel ön ve 3.2 Megapiksel arka kamera
  • Ön kamera üzerinden görüntülü konuşma (Skype – MSN gibi programlarla tam uyumluluk)
  • Dört çekirdekli ARM Mali 400 @350 MHz 3D Grafik Ekran Kartı
  • 1080P HDMI TV Bağlantı Çıkışı
  • HDMI 1.4 Bağlantı üzerinden 3D Üç boyutlu film izleyebilme
  • Yüksek çözünürlükteki 1080P Full HD video dosyalarını oynatabilme
  • Micro SD kart girişi (Max 32 GB)
  • Mikro USB Girişi
  • USB 2.0 OTG Bağlantısı (OTG Kablo kutu içinden çıkmaktadır.)
  • Harici 3G Modem desteği (3G Modeminizle internette jet hızıyla surf yapın)
  • Wi-Fi Bağlantı
  • Bluetooth
  • Adobe Flash 11 desteği
  • Dijital müzik ve video oynatıcı
  • G-Sensör, fiziksel hareket algılayıcı (G-Sensor)
  • 3.7V 6500mAhdahili pil
  • Maksimum 400 saate kadar bekleme süresi
  • Maksimum 9 saate kadar kullanım süresi
  • 11 mm inceliğinde süper slim tasarım
  • UV Parlak piyano parlak siyah dış yüzey (Çizilmeye karşı kılıf bizden hediye!!!)
  • Dahili hoparlör ve mikrofon
  • Kulaklık girişi
  • Önceden yüklenmiş hazır onlarca uygulama
  • Android market (GooglePlay) üzerinden yüzbinlerce uygulama ve oyun indirebilme
  • E-Book olarak kullanılabilme (Binlerce kitap ve dergiyi tabletinizde taşıyın)
  • Sadece 639 gr hafifliğinde ve 262*173*11 mm inceliğinde zarif tasarım
  • 2 Yıl garanti

Gördüğünüz üzere özelliklerini yazdığımız zaman uzun bir liste halinde geliyor. Şimdi tek tek o özellikler arasında geçiş yaparak incelememize devam edeceğiz.

Piranha Ultra Tab Kutu İçeriğiÜrünün beraberinde cihazla beraber kutusundan USB kablosu, şarj aleti,  OTG kablosu, kılıf, kullanma kılavuzu ve garanti belgesi çıkıyor. Kılıf için yorumlarımız pek olumlu değil, sürekli olarak kullanım acısından pek faydalı olacağını düşünmüyoruz ancak yine de düşünülmesi güzel bir olay. USB kablosu ve OTG bağlantısı ile cihaza bir USB bağlantısı yapabilirsiniz. Bu özellikle cihaz üzerinden film seyretmek isteyen kişilere hitap ediyor. Örnek olarak hard diskinizdeki bir filmi USB kablo bağlantısı ile tabletinizde oynatmaya başlayabilir, tabletinizi de HDMI yardımı ile televizyonunuza bağlayarak film keyfine buradan devam edebilirsiniz. Yanı kısaca Piranha tabletinizi ufak bir HTPC olarak kullanabilirsiniz.

Cihazın işlemcisi Rockchip 3066, çift çekirdek çalışan bir işlemci. Piranha bu işlemci üzerinde çok duruyor ve bundan sonra gelecek olan bir çok tabletinin bu işlemci ile beraber çalışacağını belirtiyor. Çift çekirdekli tabletlerin tek çekirdeklilere göre hız farkını anlatmaya gerek yok ancak en güzel örnek olarak şu videodan anlayabiliriz:

Görüldüğü gibi işlemci gücü gerektiren tüm uygulamaları oldukça seri bir şekilde çalışabiliyor. Grafik Kartı ise Mali400. Bazı ürünlerde bu kart için 4 çekirdekli deniyor. Ancak yanlış anlaşılmasın, bu sadece grafik kartı. Yani 4 çekirdekli olarak görüntü islemede kullanılıyor. İşlemci ile bir alakası yok. Bunu açıklamamızın sebebi de bu yanıltmanın bazı firmalar tarafından kullanılması.

Rockchip 3066 piyasadaki giriş seviyesi Dual Core işlemcili chipsetler arasında ideal ürünlerden biri. Özellikle video oynatımlarında diğer çift çekirdekli modellere göre daha çok performans sunuyor. Firmanın bundan sonra çıkaracağı ürün ise 3188 kodlu olarak overclocksuz 1.8GHZ hızında gelecek. Aynı şekilde Piranha ise aldığımız bilgilere göre bundan sonraki tüm ürünlerinde Rockchıp chipsetlerini kullanacak. Dolayısıyla Ultra Tab 10.1’i diğer modellerden ayırmamız gerekiyor, çünkü farklı bir chipset kullanılmış. Piranha’nın farklı bir tablet modelinde hız bakımından olumsuz bir eleştiri duyarsanız bilin ki bu ve bundan sonraki modellerde kullanılan chipset farklı.

Ürünün bir eksi olarak nitelendirebileceğimiz tarafı ise 3G ve GPS desteğinin olmaması. Ancak tabi benzeri diğer ürünlere baktığımız zaman bu fiyat marjında yine GPS ve 3G özellikleri hiçbir üründe yok. Özellikle 3G’li tabletler piyasada çok bulunmasa da bundan sonra daha yaygınlaşmasını bekliyoruz. GPS özelliği ise kullanım şartlarına göre değişen bir ihtiyaç. Bugün hemen hemen birçok akıllı telefonda mevcut olan GPS özelliğini büyük bir tabletle kullanmak pek çok kullanıcının tercihi değil. Ama tabii ki GPS yön bulma özelliğinin dışında aynı zamanda lokasyon hizmeti olarak da kullanılması önemli. Örnek olarak bir sosyal paylaşım sitesinde veya mobil uygulamasında konumunuzu belirtmek istediğinizde GPS veya Assisted GPS denilen özellikleri kullanıyoruz. Her ne kadar ürün açıklamalarında GPS veya Assisted GPS özelliklerinden bahsedilmemiş olsa da Facebook veya Yandex Maps gibi uygulamalarda cihaz konumumuzu yanılma payıyla da olsa bulabildi. GPS direk uydu bağlantısı kullandığı ve internet bağlantısı gerektirmediği için bulunduğunuz yerin tam koordinatlarını belirleyebiliyor ancak Assisted GPS Wi-Fi veya baz istasyonlarından yararlandığı için konumunuzu hata payıyla yaklaşık olarak sunabiliyor.

Cihaz beraberinde 3.7v 6500mAh bir dahili pille geliyor. Bu pil genel anlamda yeterli. Yeterli diyoruz çünkü yoğun kullanımlarımızda 6 saate kadar pil ömrü görebildik ki bu nerdeyse gerçek kullanım oranları olarak iPad değerlerine yakın.

Cihazın dış tasarımıyla beraber hoşumuza giden bir tarafı da oldukça hafif olması. Sadece 639gr ağırlığı ile 601gr ağırlığında olan iPad 3 ile hemen hemen aynı oranda. Kolay tasıma acısından ideal bir ürün.

Ürünün chipset özelliği olarak piyasadaki diğer modellere göre daha iyi video oynatım özelliğinin olduğunu söylemiştik. Yaptığımız testlerde ise bunun doğruluğunu gördük. Özellikle 1080p videolarda herhangi bir takılma olmadan oynatım yapabildi.

1GB RAM ise program kullanımlarında herhangi bir sorun çıkarmadı, tabı burada 2 GB’lık bir RAM miktarı olsaydı sanırım bu cihazın tadından yenmezdi. Ancak 1GB da kullanıcılar için ideal, sonuçta bu bir Android tablet ve çok kompleks işlemler yapmamıza zaten izin vermiyor. Boyutu büyük oyunlarda dahi 1GB RAM’in sorunsuz çalışma olanağı yaratabildiğini gördük. Hatta daha da acık belirtmek gerekirse hiç bir oyunda en ufak kasma yaptığına şahit olmadık. Tabı tıpkı dahili hafızada olduğu gibi 1GB RAM ile gelmesi demek, cihazın bu rakamın tamamını kullanması demek değil. Yaptığımız testlerde uygulamalar acık değilken boşta kalan RAM miktarının yaklaşık 560MB olduğunu gördük. Bir kaç değişik programla yaptığımız testlerde ise 560 ile 600 arasında değerler aldık… Diğer tablet ve akıllı telefonlar ile karşılaştırdığımız zaman bu oranın yüksek olduğunu bile söyleyebiliriz.

DDR3 RAM kalitesi açısından zaten ürün açıklamasında belirtilen şekilde bu akıcılığı fazlasıyla sağlayabilecek kapasiteye sahip. Bunun dışında uygulama açılma hızları ve uygulamalar arasında geçiş olarak da bizden tam puan aldı diyebiliriz. Bu fiyat marjında bir tablet için oldukça başarılı.

[/tab]

[tab name=’Ekran’]
Üründe ekran teknolojisi olarak IPS-2 panel kullanılmış. Ürün açıklamasında mükemmel renk kalitesine yakın deniyor. IPS teknolojisi ekrana hangi yönden bakarsanız bakın güzel bir renk tutarlığına sahip parlaklık sağlar. Yanı bir tarafından tuttuğunuz zaman daha az parlak olan görüntüyü daha net görebilmek için ekranı çevirmek zorunda kalmazsınız. Özellikle eski ucuz LCD ekranlara göre birçok avantajları vardır. IPS destekli LCD televizyonlarda 170 dereceye kadar geniş bir görüş acısı sağlayabilir. Bu da sizin en yanında dahi otursanız o görüntüyü çok daha parlak bir şekilde izleyebilmenize olanak sağlar. Özellikle iPad 2 modelinde IPS LCD teknolojisini görebiliriz. iPad tablet kullananlar bilir. Ekrana hangi açıdan bakarsanız bakın aynı parlak görüntüyü alırsınız. Ancak şunu da belirtmek isteriz ki IPS ekranların hepsi eşit oranda aynı performansı vermez. Bunu aslında arabalara benzetmekte fayda var, araba modelleri her ne kadar aynı işlevi görse de kompleks yapıları yüzünden farkı işlevlere sahiptir ve hepsi aynı kalitede değildir.

Piranha Ultra Tab modelinin ekranını bakmadan önce ilk söyleyebileceğimiz şey kimsenin bir iPad kalitesi beklememesidir. Ekrana hangi açıdan bakarsanız bakın ortalama aynı parlaklık seviyesini verebiliyor. Tabi tamamen yan çevirince aynı şekilde okuma kolaylığı sağlamıyor ancak parlaklığında barız bir düşüş söz konusunda olmuyor. Bunun dışında ekran kalitesi fena değil diyebiliriz. Web sayfalarında rahat okuma olanağı sunuyor. Piyasada satılan ortalama tabletlerin üstünde bir görüntü kalitesi sunuyor. Renkler çok aşırı canlı değil ancak kötüde değil, ortalama bir kullanım sunuyor. Video performansını da yine aynı şekilde özetleyebiliriz, MKV oynatımı, YouTube klipleri ve Tivibu Cep kullanımında yeteri bir performans aldık diyebiliriz.  Kısaca özetlemek gerekirse fiyat performans acısından bakarsak oldukça başarılı bir ekran performansı vaat ediyor, ancak bir retina ekran aşikarı olarak olaya bakmaya çalışırsak hayal kırıklığına uğrayabiliriz. Unutulmamalıdır ki bu tabletin satış fiyatı indirimlerle birlikte 399 TL ve retina ekranlı bir iPad 3 satış fiyatı ise 1200 TL üzerinde, aynı kategoride değerlendirmek büyük bir hata olur. 399 TL vererek alabileceğiniz bir Ultratab için bu üründe oldukça performanslı bir kullanım olanağı bulabilirsiniz.

Ekran boyutu standart 10.1 inç olarak geliyor. Tablet olarak bir şey almak istediğinizde zaten genelde karşınıza çıkan ölçüler 10.1 veya 7 inç seviyelerinde. Bu ölçülerden daha küçük veya büyük oranlar kullanımda bir takım zorluklar meydana getirebilir. Örneğin 7 inç’ten daha küçük ekranlar ufak gelebilir veya 10 inç ve yukarı modellerde ağırlık problem yaratabilir. Unutulmamalıdır ki tabletler portatif ürünlerdir ve güçleri ile beraber taşınabilirlikte önem arz etmektedir. Tabı zevkler ve renkler tartışılmaz, 18 inç ekranlı bir tablet ki Panasonic son dönemde Windows 8 modelleri ile beraber tanıtımını yaptı, bazı insanlara çok güzel gelebilir veya 5.5 inçlik bir Galaxy Note bazı kişiler için tablet ihtiyacını bile ortadan kaldırabilmektedir. Ürünün kapasitif 1280×800 Piksel çözünürlük sunan ekranı, 10 noktalı ısıya duyarlı dokunmatik desteği sağlayabiliyor. Her ne kadar ürün açıklamasında 5 nokta dese de yaptığımız testlerde aşağıdaki resimde görebileceğiniz gibi mevcut IPS ekranda bu sayının 10 olduğunu gördük.

[/tab]

[tab name=’Kamera’]
Ürünün kamera performansı ise su ana kadar yazdığımız olumlu cümlelerin aksine kötü. 3.2 Megapiksel bir kameradan bahsedilmiş ancak polarizasyon yöntemiyle bu rakamlara ulaştığını düşünüyoruz. Ben fotoğrafçıyım, alıp gidip dağda, kırda otu böceği çekeceğim diyerek bu ürünü almaya hevesli iseniz bastan bu ısı unutun. Yok, ben sadece sevdiklerimle Skype veya herhangi bir başka görüntülü iletişim sağlayacağım diyorsanız o zaman işinize yarar. Ürün kamerasında pikselleşmeler bariz belli oluyor ve odaklanma sırasında biraz beklemek zorunda kalabiliyorsunuz. Düşük ışık performansı ise iyi düzeyde değil, tıpkı eski akıllı olmayan telefonların kameraları gibi. Bunun dışında kamerasında bir flaş desteği yok, ancak zaten hemen hemen hiç bir tablette flaş desteği bulunmuyor. Bunun sebebi biraz da tabletlerin insanların resim çekme alışkanlıkları açısından fazla kullandıkları cihazlar olmaması. Özellikle büyük yapıları itibariyle elimizde kocaman duran bu cihazlarla resim çekme alışkanlığımız pek yok. iPad 3 gibi tablet piyasasının lideri bir üründe dahi dahili flaş bulunmuyor. Bunun yerine tabletler ortam aydınlatması gibi gelişmiş kamera yazılımlarını kullanarak bu açıklarını kapatmak istiyorlar. Tabı bu çözüm hiçbir zaman, özellikle karanlık ortamlarda flaş yerine geçmiyor. Bunlar dışında diğer bir olumsuzluk ise, günümüzde artık birçok tablet ve telefonun yapabildiği HD çözünürlükte video kaydı yerine VGA video kaydı yapması. VGA ile HD arasındaki fark eski kaset VHS çekimleri ile DVD’ler arasındaki fark kadar net. Fiyat performans olarak oldukça güçlü özelliklere sahip olan bu tablette VGA yerine kaliteli bir HD çekim yapabilen bir kamera beklerdik. Cihazla çekilmiş bazı resim örneklerini aşağıda bulabilirsiniz.

Piranha Ultra Tab Arka Kamera

Piranha Ultra Tab Kamera

 

Piranha Ultra Tab Kamera Çekim

 

[/tab]

[tab name=’Video oyntma’]
Üründe bizim en çok dikkatimizi çeken şey ise 1080p HDMI 1.4 bağlantısı oldu. 1.4 destekli bir micro HDMI kablo ile bu tableti televizyonunuza bağlayabilir ve 3D olarak görüntü alabilirsiniz. Daha önce bahsettiğimiz gibi harici bir hard diskte yerleşik olan filmlerinizi USB kablosu ile tabletten oynatabilir ve HDMI kablosu ile bu görüntüleri televizyonunuza aktarabilirsiniz. Bu gerçekten bu fiyat marjındaki bir tablet için güzel bir özellik. Bir nevi tabletinizi bir HTPC, yani ev sinema sistemi bilgisayarına dönüştürebiliyor. Bu özelliğin bir güzel tarafı da filmlerin haricinde Digiplay gibi programlar sayesinde uygun fiyatlarla süper lig maç paketlerinin satın alınarak canlı maçlar sırasında HDMI vasıtasıyla televizyonlara aktarılarak görüntülerin seyredilebilmesi. Apple örneğin bu konuda, her ne kadar yansıtma yapabileceğiniz bir Apple TV sahibi de olsanız maç yayınları söz konusu olduğunda bazı yasaklar koyuyor. Bu da iPad gibi ürünlerden televizyona yansıtma yoluyla maçları izleyememenize sebep oluyor. Ancak Android platformunda böyle bir yasak yok. Ve üstelik yansıtma özelliğine veya harici bir donanıma ihtiyacınız olmadan basit bir HDMI kablosu ile tabletinizden televizyonunuza bağlantı yapabiliyorsunuz.

HDMI Tablet Monitör Bağlantısı

 

Resimde gördüğünüz film 1080p çözünürlüğünde MKV dosyası. Ultra Tab filmi zorlanma ve takılma olmadan oynattı. Ancak burada ince bir nokta olarak cihazın performansından çok oynatıcı olarak kullandığınız Media Player önemli. Cihazın kendi video Player Modunun dışında kullandığımız VLC ve BS Player, özellikle 1080p videolarda sorun çıkardı. Seslerde geriden gelme ve görüntülerde takılma ve bozulma gibi problemlerle karşılaştık. Ancak daha sonradan kullandığımız MX Player ve MoboPlayer tüm videoları sorunsuz ve akıcı bir şekilde oynatmayı başardı.

[/tab]

[tab name=’Kablosuz Bağlantı’]
Piranha Ultra Tab KablosuzÜrünü incelerken bir taraftan internette kullanıcı şikayetlerini de göz önünde bulundurmaya çalıştık. Özellikle bundan önceki Piranha tablet modellerinde bir Wi-Fi şikâyeti gözümüze çarptı. Bu açıdan ürünü geniş kapsamlı Wi-Fi testlerine tabı tuttuk. 3G modem üzerinden yapılan Speed Test’te 8188kps Download ve 771kbps Upload hızlarına ulaşırken 8MB’lık bir TTNET denememizde ise speed test bize 6150kps Download ve 851kbps Upload sonucu verdi.

Bunun dışında Wi-Fi çekim alanı olarak yaptığımız testlerde 2 kat aşağı inmemize rağmen herhangi bir çekim problemine rastlamadık. En uzak odadan bile sağlıklı bir çekim yaparak internete girebildik. Bunun haricinde cihazı ilk nesil iPad, iPhone5 ve Samsung ATIV Smart PC Pro Win8 tableti ile yan yana Wi-Fi çekim testine tabi tuttuk.

Bu ufak testimizin sonucunda ilk nesil iPad, 2; iPhone5, 2 ve Samsung ATIV 7 bağlantı bulurken Piranha Ultra Tab, 4 bağlantı tespit etti. 2300 TL fiyatındaki Core İ5 işlemcili ATIV PC’den sonra Piranha Wi-Fi çekim kalitesi açısından yeterli bir performans ortaya koydu diyebiliriz.

Sonuç olarak internette rastladığımız kullanıcı yorumlarında bahsedilen Wi-Fi problemlerinden bu cihazda olmadığına dair yorum yapabiliriz.

[/tab]

[tab name=’Tasarım’]

Cihaz G-sensor, Bluetooth, ön yüklü olarak Adobe Flash Player 11 desteği, dahili mikrofon ve hoparlör gibi özelliklerle beraber geliyor. Tasarımını ise oldukça sık olarak nitelendirebiliriz, özellikle kutusundan ilk çıkardığımızda bizi ilk etkileyen özelliği tasarımı oldu. 11mm inceliğinde slim bir tasarıma sahip olan bu üründe arka kapakta alüminyum bir kasa kullanılırken on tarafında parlak piyano black olarak adlandırılan siyah dış yüzey kullanılmış. Çizilmelere karsı arka taraftaki alüminyum yapının biraz hassas olabileceğini belirtmek isteriz. Özellikle ilk iPad modelinden edindiğimiz tecrübe bu alüminyum yapının oldukça kolay bir şekilde çizilme riskine sahip olduğudur.

Ancak Piranha bu konuda düşünceli davranmış ve cihazla beraber kılıfını da sunmuş. Tabi bir kez daha belirtmek isteriz ki bu koruyucu kılıf kalitesi konusunda çok bir şey beklenmemeli ve ürünü dışarıda ve sıklıkla kullanacak kişilerin bir koruyucu tablet kılıfı almalı. Teknoloji marketlerinde bu tarz kılıflar 10inç boyutlarında kolaylıkla bulunabilir. Ürünün sol tarafında açıp kapama, ses tuşları, microSD kart girişi, HDMI bağlantısı, USB girişi, mikrofon, kulaklık girişi ve güç girişi bulunmakta. Yerleşim olarak sık bir tasarım var ancak özellikle güç düğmesi ve ses açıp kapamalarda yan tarafta olduğu ve küçük tuşlar kullanıldığı için biraz tuş bulma problemi yaşamadık değil, ancak tabi ki zamanla cihaza alıştığımız zaman bu problemler de ortadan kalkacaktır.

Hoparlör çıkış gücü ise ürün açıklamasında belirtilmemiş. Ürünün arka tarafında yer alan tek hoparlör çıkışı bizim beklediğimiz yeterlilikte ses vermedi. Kötü olarak nitelendirmekten ziyade yetersiz oranda kaldığını söyleyebiliriz. Yüksek ses oranı olan bir mekanda tabletten çıkan sesi duymakta zorluk yaşayabilirsiniz. Sessiz ortamlarda çok bir sorun teşkil etmiyor, yeterince ses var. Ancak yeterince derken bangır bangır bağıran bir ses sistemi yok. Örnek vermek gerekirse bir Galaxy s3 telefonundan daha fazla ses çıktığını söyleyebiliriz.

[/tab]

[tab name=’Uygulamalar’]
Üründe hoşumuza giden bir başka şey ise bazı programların ön yüklü olarak gelmesi. Yanı sız herhangi bir Playstore üyeliği almadan direk olarak Hürriyet, eczane, sinemalar, Angry Birds, Polaris Office, Instagram, Yemek Sepeti, Canlı TV, Movie Studio, NTV, CNN Türk, IBB Trafik gibi pek çok uygulamayı kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

Bu uygulamalar arasında Türk sineması gibi bazı eski Türk filmlerini izleyebileceğiniz bir uygulamada ön yüklü olarak geliyor. Tabi bu uygulamayı kullanmaya başlamadan önce kota problemi olan kişilere ciddi bir data trafiği oluşacağına karşılık bir uyarımız olacaktır. Ayrıca yüklü olarak gelen IBB cep trafik uygulamasında da dikkatimizi çeken şey İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin son dönemde Playstore Üzerinden kullanıma sunduğu IBB Cep Trafik uygulaması değil daha önceleri Playstore’da mevcut olmayan ve sadece ibb.gov.tr üzerinden yüklenebilen, basit Java uygulaması olduğudur. Bu uygulama sadece wap sayfalarını açabilen eski nesil akıllı telefonlarda yüklü olarak gelen uygulama idi.  Cihaz ilk kullanımında açılış ekranından ön yüklü olan programları aşağıdaki ekran resimlerinde görebilirsiniz.

Ultra Tab Android Uygulamalar

Piranha Android Uygulamalar

 

[/tab]

[tab name=’Dokunmatik’]
Son olarak bahsetmek istediğim şey ise ürünün dokunmatik performansı. İlk olarak belirtmek isterim ki ilk defa tablet veya dokunmatik destekli bir ürün kullanacak kişiler eğer daha önce bir yakınlarında iPad cihazını görmüşler ise kesinlikle bir kıyaslama yapmasınlar. Çünkü dokunmatik desteği olarak su anda Apple, tüm cihazlarında dünya birincisi. Hiç bir kullandığımız ya da test ettiğimiz başka bir cihazda Apple’ın dokunmatik hassasiyetini görmedik ve sanırım da göremeyeceğiz. Android işletim sistemli ürünler arasında kıyaslama yapmak gerekirse Piranha’nın bu ürünü yeterli bir performans sunuyor.  Dokunmaya karsı anında tepki verse de bazı yerlerde kaçırmalar olmuyor değil. Ancak genel anlamda basıyorum ancak algılamıyor gibi bir soruna rastlamadık. Oyunlar dahil kullandığımız bütün programlarda ve Android arayüzü ile klavyesinde yeterli tepkime sürelerine ulaştık. Zaten bir kez daha belirtmek isteriz ki fiyat performans olarak oldukça başarılı ancak tabı ki piyasanın en iyi dokunmatik desteğine sahip tableti değil. Uzun metin yazımı denemelerimizde de gayet başarılı sonuçlar verdi. Algılamada bir tuşa iki kere bastığımız zamanlar da oldu ancak metnin genelini hızlı bir şekilde yazmayı basardık. Kullanım oranı arttıkça ve cihazı tanıdıkça bu sureler daha da kısalacaktır.

[/tab]

[tab name=’Testler’]
Antutu Benchmark

Antutu Benchmark

Piranha Ultra Tab Antutu

Nenemark

Nenemark Testi

Quadrant Testi

Piranha Ultratab Quadrant testinde Galaxy Tab 10.1’i bile geride bırakarak 3725 gibi etkileyici bir skor alıyor.

 

Quadrant

Vellamo Tarayıcı Testi

Vellamo

[/tab]

[tab name=’Sonuç’]
Genel anlamda değerlendirmek gerekirse Piranha Ultra Tab 10.1 fiyat performans acısından oldukça başarılı bir ürün diyebiliriz. İndirimlerle beraber 399TL’ye edinilebilen bu ürün sahip olduğu özellikler bakımından nitelikli bir ürün olarak kıyaslanabilir. Çift çekirdekli olması ve 1 GB DDR3 ram kullanması sayesinde güçlü bir performans sergiliyor. Ancak her ne kadar uygulama hızları yüksek olsa da web sayfaları arasında dolaşmak, ya da sayfaları aşağı doğru gezinmekte beklediğiniz yüksek hızları bulamayabiliyorsunuz. Beraberinde gelen Rockchip çift çekirdekli işlemci 1.6 GHZ hızında. Dokunmatik özelliği ise başarılı, özellikle dar alanlarda dokunma oranını algılaması yüzde 95 oranlarında.

Kamera olarak ise maalesef başarılı bir performans gösteremiyor. Polarizasyon desteği ile 3.2MP’lik görüntü sunduğunu düşündüğümüz kamerası, daha çok görüntülü görüşme odaklı düşünülmüş. Yüksek kalitede resimler beklenmesi doğru olmaz. Düşük ışık çekimlerinde odaklanma ve pikselleşme problemleri var.

Oyunlarda ve Videolarda ise  Mali 400, 4 çekirdekli grafik kartının desteği sayesinde hiç bir problem yasamıyorsunuz. Özellikle 1080p video oynatımlarında iyi  bir performans aldık diyebiliriz. Beraberinde gelen HDMI desteği sayesinde ise tıpkı bir multimedya eğlence aracı olarak televizyonunuzla bağlantı yaparak kullanma olanağı sunuyor.

HDMI, USB, MicroSD gibi yüksek bağlantı seçenekleri ile ürün gerçekten zengin bir bağlantı olanağı sunuyor. Bunların dışında ise Bluetooth, Wi-Fi gibi temel bağlantıları da mevcut. Ancak Assisted GPS olmasına rağmen GPS özelliğinin olmaması biraz can sıkabilir. Bunun dışında hoparlör performansı olarak da ürünü çok beğenmedik. Daha ses kapasitesi yüksek bir hoparlör kullanılabilir ya da arka taraftaki tek hoparlör çıkısı yerine çift çıkış yapılabilirdi.

Tasarım olarak ise gerçekten şık bir ürün. Sadece 11mm inceliğinde ve 639Gr hafifliğinde. Bu değerler ile birlikte mobilete açısından cihaz herhangi bir sorun çıkartmıyor. Çantanıza koyup istediğiniz yerde kullanmak üzere yanınızda taşıyabilirsiniz.

Cihazın bazı Türkçe programlarla beraber ön yüklü olarak gelmesi de güzel. İlk kurulum aşaması tamamlandıktan sonra bu programlar sayesinde tabletinizi doğrudan kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

Bunlar dışında Piranha’nın verdiği destek de önemli. Özellikle Türkiye’de yerleşik bir firma olan Piranha müşterilerine geniş içerikli bir paket olan Piranha Plus’ı sunuyor. Sadece 29.90 TL’ye ürünle beraber veya daha sonra web sitesi üzerinden alınabilecek bu paket sayesinde cihazınız kırılma, sıvı teması gibi kullanıcı hatalarına karsı bile garanti kapsamına alınıyor. Ayrıca toplam garanti süreside 2 seneden 5 seneye çıkarılıp ürün arızalarında size geri teslim süresi 20 iş gününden 7’ye iniyor. Ayrıca Piranha size bizim 4 dakika 23 saniyede ulaşıldığımız bir çağrı merkezi yoluyla da hizmet veriyor.

Piranha Ultra Tab

[/tab]
[end_tabset]