Anasayfa Haber Cep Telefonuyla Uçak Kaçırılabilir mi?

Cep Telefonuyla Uçak Kaçırılabilir mi?

Android işletim sistemiyle uçak kaçırmak!
Android işletim sistemiyle uçak kaçırmak!
Android işletim sistemiyle uçak kaçırmak!
Android işletim sistemiyle uçak kaçırmak!

Teknolojinin hızla gelişmesi güvenlik sistemlerini korkutuyor. Uçak kaçırabilmek mümkün mü?

Uçakla seyahat yapmak için bir dizi güvenlik aramalarından geçmek gerekiyor. Güvenlik kurallarında diş fırçası bile tehlike unsuru olarak nitelendiriliyor. Peki teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte cep telefonları ile uçak kaçırabilmek mümkün mü?

Bu sorunun cevabı Amsterdam’da düzenlenen Hack In The Box Konferansı’nda cevaplandırıldı. Almanya’daki n.runs firmasında güvenlik uzmanı olarak çalışan Hugo Teso’nun geliştirdiği yazılımlar bunun mümkün olduğunu gösteriyor. Hem de şu an elimizde bulunan Android işletim sistemiyle bile yapılabiliyor.

Teso, uzun yıllar boyunca güvenlik sistemlerinin IT biriminde çalışmış. Ayrıca uçaklardaki güvenlik sistemlerini geliştirmek amacıyla pilot eğitimi bile almış. Yani uçaklar ve hava trafiğini kontrol eden teknoloji protokolleri üzerinde tam bir uzman.

Hugo Teso’nun geliştirdiği iki yazılım bulunuyor: SIMON ve bir Android uygulaması olan PlaneSploit. Tabi bunlar kullanıma sunulmuş programlar değil. Ancak bu programlar yardımıyla bir uçak sistemine saldırıda bulunmak mümkün.

Yazılımlar aracılığıyla ilk olarak Otomatik Bağlantılı Gözetim-Yayın (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast) sistemine saldırıda bulunuyor. Bu sistem hava trafiğini kontrol etmeye yardımcı oluyor. Gözetim-Yayın sistemine sahip olan her uçak, hava trafiğini, uçuş durumunu ve hava durumunu öğrenebiliyor. Sadece bununla kalmayıp yakındaki uçaklar hakkında da bilgi alabiliyor.

Diğer saldırı ise Uçak Haberleşme Adresleme ve Raporlama Sistemi (Aircraft Communications Addressing and Reporting System) üzerine yapılıyor. Bu sistem sayesinde radyo ya da uydu sinyalleriyle hava-kara haberleşmesi sağlanıyor.

Her iki saldırı da Hugo Teso’nun geliştirdiği yazılımla başarıya ulaşıyor. Yani basit bir Android telefonuyla uçak kaçırmak mümkün. Bahsi geçen sistemlerin saldırıya oldukça açık olduğu belirtiliyor. Yani güvenlik yazılımları üzerinde biraz daha uğraşılması gerekiyor. Yoksa kötü niyetle kullanılması ortaya hiç hoş olmayan durumlar çıkarabilir.