Anasayfa Teknoloji Çin Malı Tabletlerin Gerçek Maliyeti

Çin Malı Tabletlerin Gerçek Maliyeti

Çin malı tabletler...
Çin malı tabletler...

İsimleri pek anılmayan Çinli tablet bilgisayar üreticilerinin gerçek maliyetleri piyasada gördüklerimizden çok farklı. İşte Çin’deki fuardan fiyatlar…

Çin malı tabletler...
Çin malı tabletler…

Elektronik ürünlerin büyük kısmı Çin’de üretiliyor, bu ürünler içerisinde üst düzey kaliteye sahip markaların ürünleri de, alt düzey, ucuz tabletler de yer alıyor. 2013 China Outsourcing Fair’da yani 2013 Çin Taşeron Fuarı’nda Çinli tablet üreticilerin gerçek fiyatları ortaya çıktı.

7 İnçlik giriş seviyesi en ucuz tabletler fabrikadan yaklaşık 50 dolara çıkıyor. Dört çekirdekli işlemcisi olan, 3G bağlantıya sahip güçlü 7 inç modeller ise ortalama 100- 110 ABD dolarına toptan satılıyor. Pek çok marka bu tabletleri satın alarak üzerine kendi markasını vuruyor ve satışa sunuyor. Elbette bir tabletin maliyeti sadece üretimi değil, reklamı, pazarlaması, teknik servis desteği ve yedek parçasıyla birlikte yükseliyor. Üst düzey markalar ürünlerinde yeniliklere imza atarak, kaliteli bileşenler seçerek üretim yaptırıyor ve temel maliyetler de bu fiyatlardan çok daha yukarıda oluyor. Taşeron üretim yapan markalar ile kendi markasının ürünlerini geliştiren, tasarlayan ve üretenler arasında her açıdan bir uçurum bulunuyor.

En ucuz tabletleri toptan alıp, üst düzey markalara göre çok ucuz fiyatlara satan, Çinli fabrikaları taşeron olarak kullanan markaların kar marjları da doğal olarak yüksek oluyor. Ancak alt segmentlerde tüketici kararı kaliteden çok fiyata göre belirlendiği için Çin’den ithalat yapan firmalar en ucuz fiyatı istiyor. En ucuz fiyat da artık Çinli taşeronlar için pek karlı olmuyor. Çin içerisindeki rekabet bu üreticileri sadece en ucuz fiyattan çıkıp yeni özellikler eklemeye zorluyor. Bazı üreticiler Çin’de televizyon izlemeyi mümkün kılan yongaları tabletlere dahil etmeyi seçiyor, diğerleri ise Playstation Portable entegrasyonuna imkan tanıyor. Kimi üretici de çocuklara yönelik çok daha zayıf ve doğal olarak ucuz ürünler üreterek çeşitlilik oluşturmayı deniyor.