Anasayfa Mobil Raspberry Pi: 25 Dolarlık Bilgisayarın Şaşırtıcı Gücü

Raspberry Pi: 25 Dolarlık Bilgisayarın Şaşırtıcı Gücü

Raspberry Pi
Raspberry Pi

 

25 Dolarlık bilgisayar Rapsberry Pi amacının ötesinde kullanım alanlarına girdi. Bu küçük ama yetenekli bilgisayardan, 10, 100 hatta 1000’lik paketler halinde sipariş eden sayısız iş yeri ve okul var…

Raspberry Pi
Raspberry Pi

Gençlere programlamayı öğretmek için bir hayır amacıyla ve resmi bir yardım kuruluşu tarafından ortaya çıkartılan fikir hızla gerçek oldu. Geçtiğimiz yıl çıktığı günden bu yana büyük ilgi çeken Raspberry Pi, güçlü bir donanım sunmamasına karşın seri üretim sayesinde ucuza ve bol miktarda bulunabiliyor.

En Ucuz Bilgisayar

Günümüzde programcı eğitimi ve yetişmesi konusunda eksikleri farkeden ve ucuz donanım ile giriş seviyesinde programcı yetiştirmek isteyen yardım kuruluşu, bu büyük ilgi sayesinde amacından çok daha fazlasına ulaşıyor. İngiltere’de üretilen mini bilgisayar 700 MHz ARM işlemcisi, GPU’su, 256 MB belleği ve SD kart yuvası ile sayısız amaca hizmet edebiliyor. Üzerinde iki adet USB yuvası bulunan Raspberry Pi’nin Ethernet portu olmayan modeli 25 dolara, portu olan modeli ise 35 dolara satılıyor. 1080p Full HD video gösterebilen ve takıldığı ekranı bilgisayara dönüştüren Raspberry Pi, bu teknik özellikleri ile özellikle Linux ve mobil Android uygulamaları geliştirmeyi öğrenmek isteyenler için biçilmiş kaftan.

KOBİ’ler için Esnek Çözümler

Küçük iş yerlerinde de inanılmaz ucuz bir fiyata terminal görevi gören bilgisayarlar için kullanılabiliyor. Dahası programlama esnekliği sayesinde endüstride üretim bantlarında ve stok takibinde kullanılabiliyor.

iOS ve Android uygulamaları geliştiren şirketler kadar Apache sunucular için de kullanılan Raspberry Pi geliştirme platformunun ötesinde mikro bir internet sunucusu olarak da kullanılıyor. PuTTY ve WinSCP’yi öğrenmekte son derece yararlı olan platform, Windows kullanan bir ofiste Linux uygulamaların entegrasyonunu da son derece ucuza deneme ve geliştirme imkanı veriyor. Sanal ağ üzerinden güvenli dosya erişim sunucuları oluşturmakta da kullanılan Raspberry Pi, USB üzerinden terabytelarca depolama alanına bağlanabiliyor.

Gelecekte binlerce Raspberry Pi üzerine dağıtılmış işlem yapan ilginç süper bilgisayar denemeleri bile görebiliriz. Sonuçta Raspberry Pi Vakfı sadece programlama öğrenenler için değil, farklı uygulamalar ve şirket ağları deneyen küçük orta büyüklü şirketler için de sayısız olanaklar sunuyor. Elbette bu küçük devin gücünden yararlanmak için zaman ve emek harcamak ya da esnek uygulamalar geliştirebilecek, entegrasyon sağlayabilecek uzmanlar gerekiyor.