Anasayfa Makale Hayat Iron Man 3 İncelemesi

Iron Man 3 İncelemesi

Yeni filmde Tony'nin çok keyfi kaçacak.
Yeni filmde Tony'nin çok keyfi kaçacak.
Yeni filmde Tony'nin çok keyfi kaçacak.
Yeni filmde Tony’nin çok keyfi kaçacak.

Bir şövalyenin zırhını aldığınızda, geriye ne kalır?

Tony Stark’ın son macerası Iron Man 3 yakında vizyona girecek. Ben de filmi önceden izleme imkanına eriştim. Çok fazla Spoiler’a yer vermeden, filmin gidişatı ve sonrasında neler olacağına dair bir izlenim sunmaya çalışacağım.

Film 130 dakika sürüyor. Yani filme girmeden önce kolanızı, patlamış mısırınızı iyi hazırlayın. Her saniyesinden zevk alacaksınız. Stan Lee’nin de dediği gibi Robert Downey Jr.’dan başkası Tony Stark karakterini yansıtamazmış. Bunu bir kez daha izleyicilere kanıtlıyor.

Belirtmekte fayda var, daha önceden Iron Man serisini ya da Avengers’ı izlemediyseniz, bu yeni filme yaklaşmayın derim. Çünkü eski filmlere, özellikle Avengers’a bolca gönderme var.

Fragmanlarda görünen Mandarin karakteri Iron Man’in yeni rakibi olarak tanıtılıyor. Ancak Demir Adam’ın tek rakibi Mandarin değil. Bu filmde Tony Stark’ın kendi içinde verdiği savaşı da görüyoruz. O, Iron Man, parası var, dünyaca ünlü bir dahi ancak üzerindeki zırh olmayınca, diğer insanlardan bir farkı kalmıyor. Sonuçta Tanrılar (Thor, Loki) ve uzaylılarla karşılaşmış bir karakterden bahsediyoruz. Yaşadıklarını uzun süre unutamayacaktır.

Disney bu filmde de başarılı bir iş çıkarmış. Her ne kadar Hollywood filmi olsa da oyuncuların, rollerine artık alışmış olmaları ailedenmiş hissi yaratıyor. Uzun süredir boy göstermesi beklenen James Rhodes da bu filmde yeni zırhına sonunda bürünüyor.

Yukarıda da bahsettiğim gibi Mandarin, Iron Man’in yeni düşmanı. Ancak Mandarin’e Hollywood dokunuşu yapılmış. Bu beni pek rahatsız etmedi açıkçası. Çizgi romanları ya da çizgi filmleri yakından takip edenleri biraz rahatsız edebilir. Ancak konunun lezzetli bir şekilde işlenmesi bu durumu itici yapmıyor.

Tony Stark'ın Mark 42 numaralı yeni zırhı da bu filmde görücüye çıkıyor.
Tony Stark’ın Mark 42 numaralı yeni zırhı da bu filmde görücüye çıkıyor.

Iron Man 2 ve Avengers’daki güzeller geçidinin ardından (Scarlett Johansson, Gwyneth Paltrow, Cobie Smulders) Iron Man 3’te bu kadarını bir arada göremeyeceğiz diye düşünüyorduk. Ancak Maya Hansen rolüyle ekibe katılan Rebecca Hall’ın duruşu izleyici yalnız hissettirmiyor.

Baştan sizleri uyarayım, karşımızdaki bir Iron Man filminden çok Tony Stark filmi olmuş. Bu da bence Marvel’in yapması gereken bir hamleydi. Etrafta bu kadar çok süper-kahraman olduktan sonra, karakterlerin iç dünyasına inmek firmaya artı puan kazandıracaktır. Bunu en son yapabilen Christopher Nolan’dı ve Batman/Bruce Wayne’in iç dünyasını mükemmel bir biçimde beyaz perdeye yansıtmıştı.

Marvel filmlerinin en güzel özelliği ise sabırlı izleyicilerin, jenerik ardından ödüllendirilmesiydi. Her filmin sonunda sıradaki Marvel filmine gönderme bulunuyordu. Bu seferki bizi çok bekletti. Jeneriğin yarısından fazlasını Görsel Efekt uzmanları oluşturuyor. Bu da zaten en sabırlı izleyiciyi bile sıkacak düzeydeydi. Eğer Wall of Text saldırısından kurtulmayı başarabilirseniz, sonunda kısa da olsa eğlenceli bir video ile ödüllendirileceksiniz.

Iron Man’in yeni macerası öncekilere göre biraz yavan kalmış olabilir. Ama sıradaki Avengers ve diğer Marvel filmleri hesaba katılarak böyle bir karar verilmiştir diye düşünüyorum. En azından öyle inanmak istiyorum. Disney bir süre daha elindeki altın yumurtlayan tavuğu kesmek istemeyecektir. Şimdilik Avengers 2’ye kadar Iron Man’den haber alamayacağız. Sonrasında ne olacak kim bilir?

Bu yazı daha önce FRPnet sitesinde yayınlanmıştır.