Anasayfa Makale Hackintosh Rehberi

Hackintosh Rehberi

Intel işlemcili PC’ye Mac OS X Mountain Lion kurduğumuz hackintosh rehberi ile Mac almadan da Mac OS kullanabileceksiniz.

Hackintosh Mountain LionApple’ın efsanevi işletim sistemi Mac, hayatının bir döneminde mutlaka her PC kullanıcısının denemeyi istediği bir işletim sistemi olmuştur. Tabi gerek Windows’a alışmış olmak, gerek Mac bilgisayarların pahalı olması bunun önüne geçti. Ya da Mac ile uyumlu oyunların ve programların çok az olması da buradaki en büyük etkenlerden biri. Apple’ın IBM PowerPC mimarisini terk edip Intel’e geçmesinden sonra PC kullanıcılarına bu işletim sistemini denemek için gün doğdu açıkçası. Intel desteğe sahip ilk Mac OS sürümü  Tiger idi. Fakat Intel işlemcili PC’lere kurulabilen ilk sürüm Leopard oldu. Sonrasında çıkan sürümlerle birlikte PC dünyası OSX86 diye adlandırılan ya da Hackintosh dediğimiz olguya daha da ilgi göstererek gerekli sürücüleri ve uyumluluk için gereken yamaları hazırlamaya başladı. Sonuç olarak bugün geldiğimiz noktada son sürüm Mountain Lion için hazırlanmış sürücüler ve tavsiye edilen donanımlar ile PC’de sorunsuz bir Mac keyfi sürmek mümkün.

Hangi sürüm?

PC’ye Mac kurmak için birden çok seçeneğiniz var. Bunlar arasında en popüleri TonymacX86 topluluğu tarafından hazırlanan ve Unibeast ile kurulan sürüm ve uphuck mahlaslı bir Türk kullanıcı tarafından hazırlanan ve yine dünyaca popüler iAtkos sürümü. Bizim tercihimiz iAtkos’dan yana oldu. Bunun en büyük nedeni bu sürümün en güncel sürüm olması ve daha önemlisi, kurulum için gerekli USB belleğin doğrudan Windows üzerinden hazırlanabilmesi. Diğer sürümlerde USB belleği hazırlayabilmek için elinizde altında bir Mac olması gerek ya da sanallaştırma yazılımları ile bilgisayarınıza Mac kurmanız gerek.

iAtkos biraz korsan olarak algılanmakta. Bunun nedeni ise kullanılan ISO dosyasını Apple’dan almak yerine iAtkos’un hazırladığı dosyayı kullanmanız. Bu da App Store üzerinden Mountion Lion lisansı almanızı gerektirmediğinden biraz korsan olarak algılanıyor. Yine de hem iAtkos indirip hem de lisans satın alabilirsiniz. Technopat olarak her zaman orijinal yazılım lisansının alınmasını tavsiye diyoruz ki biz Mountain Lion lisansımızı aldık. Bu lisans olası yasal sorunların da önüne geçecektir.

iAtkos’un da farklı sürümleri mevcut. En son sürüm 13 Nisan 2013 tarihli ve UEFI BIOS desteği sunan ML3U. Biz de bu sürümü kullanma kararı aldık zira her zaman son sürümleri tercih ediyoruz. Bu sürüm Mountain Lion’ın en güncel halini içeriyor: 10.8.3. Yani kurulumdan sonra herhangi bir güncelleştirme (iTunes veya Java gibi yazılım güncelleştirmeleri hariç) yapmak zorunda kalmıyorsunuz. iAtkos kurulumu hakkında henüz kapsamlı bir Türkçe kaynak yok. Bu rehberimiz bu konudaki ilk ve en kapsamlı rehber olacak. iAtkos ML3U indirme bağlantısı ve diğer bilgiler için dağıtımın sitesine buradan ulaşabilirsiniz. İndirme işleminden sonra USB belleğin hazırlanması ve kurulum aşaması yazının sonunda yer alan 1080p videomuzda ayrıntısıyla mevcut.

Bileşenler

Mac işletim sistemi çalıştıracak bir PC için gerekli bileşenleri kafanıza göre seçemiyorsunuz. Örneğin AMD işlemciler için resmi destek yok. Bu bağlamda tercihinizi Intel’den yana kullanacaksınız. Günümüzde en ideal Mac sisteminin kalbinde Z77 yongasetli bir anakart yatıyor. Fakat biz bu rehberde yüksek performanslı bir Mac PRO alternatifi yapmak istediğimizden LGA 2011 sokete yönelip X79 yonga setli bir sistem topladık. Normal şartlarda Mac’in LGA 2011 desteği mevcut değil. Bu bağlamda işletim sistemi kurulumundan önce ufak bir komut ve kuruluma başlamadan önce de bazı seçenekleri devreye sokmak gerekiyordu. Tüm bunları videomuzda detaylıca anlattık. Şimdi bileşenlere ve bu bileşenleri neden seçtiğimize bakalım:

i7 3930K işlemci: Yüksek performans sunacak 6 çekirdekli bir sistem için tercihimiz bu işlemciden yana oldu. Üst model veya alt model başka işlemci de seçilebilir. Z77 yonga setli sistem kuracaksanız i7 3770 seçebilirsiniz mesela.

P9X79 Anakart:  Bu anakart ASUS’un X79 için yapmış olduğu en alt seviye anakart. Bu anakartı seçmemizdeki en büyük neden ise üzerinde bir PCI slotu olması. Sistemi toplayacağımız arkadaşımızın PCI portunu kullanan bir ses kartı olması ve bunu yeni sistemde de kullanmak istemesinden dolayı bu anakartı tercih ettik. Böyle bir zorunluluk yoksa Sabertooth X79, Rapmpage IV veya MSI X79A-GD65 bile tercih edebilirsiniz. BIOS ayarlarını düzgün yaptıktan sonra tüm bu anakartlar ile Mac çalıştırabiliyorsunuz.

GTX 680 Ekran Kartı: AMD de olabilir kart Intel de. Seçim size kalmış. Tek önemli konu kurulumda düzgün sürücüleri seçmek, ya da daha da önemlisi, seçmemek. İlk kurulumda sistemi çalıştıramamamızın en büyük nedeni, eski ekran kartları ile sistemi uyumlu hale getiren Graphics Injector yamasından başka bir şey değildi. Ekran kartımız Kepler olduğu için bu yamayı devre dışı bıraktık ve sistem sorunsuz bir şekilde çalışmaya başladı. Bu ayrıntı da videoda mevcut. Kısacası yeni nesil bir kart tercih edin. HD 7000 veya GT 600 serisi.

32 GB 1600 MHz RAM: Mac ile uyum konusunda belleğin bir önemi yok. 1600 Mhz seçmemizdeki neden belleklerin işlemci ve anakartımız ile uyumlu olması. 32 GB da çok abartılı olabilir. Sistem büyük ses ve video dosyalarını işlemede kullanılacağından ötürü bu miktarda yüksek bellek tercih ettik. Yoksa standart bir kullanıcı iseniz 4 GB yeterli olacaktır. Marka tercihimizi Corsair’den yana kullandık.

2 x 240 GB SSD: Mac’in SSD desteği var dersek pek doğru konuşmuş sayılmayız. Zira SSD’lerin ömrünü artıran TRIM komutu Mac tarafından desteklenmiyor. Kurulum esnasında bunu devreye sokmanız gerek ki bunu da videomuzda belirttik. 2 SSD’yi de ayrı ayrı yapılandırdık. RAID kullanmadık.

2 TB HDD: Depolama için istediğiniz kadar disk takabilirsiniz Mac’e. İster kurulumdan önce, isterseniz de kurulumdan sonra bu diskleri sisteme tanıtmak mümkün.

750 Watt Güç Kaynağı: Yine Mac uyumluluğu konusunda önemi olmayan bir parça. Tercihimiz Corsair Carbide 400R içinde gelen CX750W oldu. Bu sistem için ideal.

DVD Yazıcı: Satın alırken Mac ile uyumlu mu değil mi diye bakmadığımız bir başka bileşen. Pioneer DVR-S20L kullandık fakat siz isterseniz Plextor, isterseniz ASUS da alabilirsiniz. SATA portlu almanızı söylememize gerek yoktur herhalde.

Kasa: Corsair Carbide 400R tercih ettik. Beyaz Mac’lere karşın inadına siyah dercesine bir tercih oldu bu. Şaka bir yana, Carbide 400R gerek soğutması, gerek kablo yönetimi, gerekse de zengin yuvaları ile bu sistem için ideal bir kasa oldu.

Su soğutma: Burada biraz abarttık evet. Çift fanlı ve devasa radyatörlü, USB portlu Corsair H100i su soğutma sistemi kullandık. Devasa soğutucu yüzünden anakartı monte ederken biraz zorlandık fakat ısı değerlerine bakınca uğraştığımıza değdiğini anladık. H100i’nin USB’den kontrol özelliği Mac’te çalışmıyor maalesef.

USB Bellek: Kurulumu herhangi bir USB bellek ile gerçekleştirebilirsiniz. Biz Corsair Flash Voyager GT 3.0 tercih ettik. USB 3.0 belleği boot etmek için USB 2.0 portuna takmak gerek. Belleğin hazırlanması da videoda ayrıntısıyla mevcut.

Hackintosh Rehberi Zaman Çizelgesi:

  • 00:10 – Hackintosh nedir?
  • 00:50 – Kurulumu yapacağımız PC’nin fiyatı
  • 01:35 – Kurulum için gerekli USB belleğin hazırlanması
  • 03:10 – BIOS ayarlarını yapıyoruz
  • 05:50 – EHCI Hand-Off ayarının devreye sokulması
  • 06:30 – eSATA kontrolcüyü devre dışı bırakıyoruz
  • 06:45 – Seri Portu devre dışı bırakıyoruz
  • 07:40 – Fastboot‘u kapatıyoruz
  • 08:15 – CSM (Compatbility Support Module) kısmında Launch CSM’yi Auto yapıyoruz
  • 08:30 – Secure Boot altından OS Type ayarını Other OS yapıyoruz
  • 09:20 – Hazırlamış olduğumuz USB belleği takıp BIOS ayarlarını kaydedip bilgisayarı yenine başlatıyoruz
  • 09:40 – F8 tuşuna basarak USB bellekten UEFI modunda Boot ediyoruz
  • 10:10 – LGA 2011 için cpus=1 komutunu Boot seçeneklerine ekliyoruz
  • 11:00 – Mac OS X Mountain Lion kurulumuna başlıyoruz
  • 11:20 – Dil ayarını yapıyoruz
  • 11:30 – Sabit diski (SSD) formatlayıp Mac’e uyumlu hale getiriyoruz
  • 12:30 – Kurulumu özelleştirme aşaması
  • 13:00 – Kepler ekran kartından dolayı GraphicsInhjector yamasını kaldırıyoruz
  • 13:50 – LGA 2011 uyumluluğu ve 6 çekirdeğin tamamaını kullanabilmek için TSC Sync seçeneğini devreye sokuyoruz
  • 14:55 – SSD TRIM desteğini devreye sokuyoruz
  • 15:15 – USB 3.0 desteği için ASMedia 1042 sürücüsünü seçiyoruz
  • 16:35 – Kurulum diskinin seçilmesi ve kuruluma başlama
  • 17:35 – Bilgisayarı yeniden balatıp USB’den boot ediyoruz
  • 18:00 – Clover Boot Options‘tan Mountain Lion kurulumunu EUFI Boot menüsüne ekliyoruz
  • 18:40 – İşletim sistemini ilk defa çalıştırıyoruz
  • 19:00 – İlk çalıştırmada gerekli ayarları gerçekleştiriyoruz
  • 20:20 – Mountain Lion Masaüstü’ne ulaşıyoruz
  • 20:40 – Hackintosh’u yeniden başlatıyoruz