Anasayfa Haber 3D Yazıcıdan Çıkan Plastik Silahlara Yasak

3D Yazıcıdan Çıkan Plastik Silahlara Yasak

3D yazıcı ile elde edilen Liberator adlı plastik silah.
3D yazıcı ile elde edilen Liberator adlı plastik silah.
3D yazıcı ile elde edilen Liberator adlı plastik silah.
3D yazıcı ile elde edilen Liberator adlı plastik silah.

ABD Hükümeti, 3 boyutlu yazıcı yardımıyla elde edilebilen plastik silahın şablonlarını internetten kaldırttı.

Sitemize de sürekli olarak haberlerini paylaştığımız 3 boyutlu yazıcılar, gelecek yıllarda insan hayatını oldukça kolaylaştıracak. Ancak işin karanlık tarafı da mevcut. Defense Distributed adlı silah tasarımcısı bir firma tarafından hazırlanan video ve şablonda, 3D yazıcı kullanılarak nasıl tabanca yapılabileceği gösteriliyor.

ABD Hükümeti yapımcı firmaya bir bildiri göndererek, bunun silah kontrol yasalarına aykırı olduğunu söyledi. Firma şablonu internetten çektiğinde ise dosya çoktan 100.000 kez indirilmişti.

Hükümet ile Defense Distributed arasında bir sıkıntı yok gibi gözüküyor. Ancak korsan paylaşım yapan Mega ve Pirate Bay gibi sitelerde bu şablonun halen bulunduğu söyleniyor. Bu da aslında büyük sıkıntı oluşturabilir. Çünkü silah şablonuna ve 3D yazıcıya sahip olan bir kimse kolaylık evinde silah üretebilecek.

Silahın üretiminde kullanılan yoğun plastik maddesi, mermilerin ateşlenmesine olanak tanıyor. Gerçek bir silah kadar etkili olan Liberator, yaralanmalara ve ölümlere yol açabilir. Plastik yapısı sayesinde havaalanlarındaki güvenlikten de rahatlıkla kurtulabilir. Bu da karşıt görüşlü saldırganların kullanabileceği bir silah anlamına geliyor.

Defense Distributed’in kurucusu Cody Wilson, hükümetten gelen bildirinin ardından “Hükümetin taleplerine uymak zorundayız” açıklamasında bulundu. Daha sonrasında ise sözlerine “Hükümetin böyle bir uyarı çekmesi aslında iyi bir durum. Böylece 3D yazıcı kullanılarak üretilebilecek silahlara karşı önlemler alınmış oluyor” diyerek devam etti. Öncesinde halka açık bir alanda paylaşım yaptıktan sonra sözlerinde 180 derece değişiklik yapması da biraz enteresan.

Liberator, Wilson’un Ebay’den 8.000 Dolar’a satın aldığı bir 3D yazıcı vasıtasıyla imal edildi. Plastik tabanca, tırnak büyüklüğünde metal başlığı olan, .380kalibre plastik mermi ateş edebiliyor. Bu mermiler de yazıcı sayesinde elde ediliyor.