Anasayfa Haber 3D Yazıcıdan Görünmezlik Pelerini!

3D Yazıcıdan Görünmezlik Pelerini!

Nano giysi gerçek mi oluyor? En azından bir kısmı: 3D Yazıcılar sayesinde görünmezlik pelerini üretmek mümkün oluyor…

3D yazici

Bilgisayar uzmanlarına göre birkaç bin dolar harcayabilecek durumda olan herkes, bir 3D yazıcıdan yararlanarak bir gecede plastik bir pelerin üretebilecek.

Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği’nde Yardımcı Araştırma Profesörü olarak görev yapan Yaroslav Urzhumov, ekibiyle birlikte mikrodalga ışınlarına karşı görünmezlik sağlayan bir polimer plastik üretti. Gördüğümüz ışık ve infrared gibi, mikrodaglaya göre daha uzun dalga boylarına karşı da etkili olacak bir görünmezlik pelerini yapabilmenin pek uzak görünmediğini söyleyen profesör, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu girişimin görülebilir ve kızılötesi olarak ayrılacak şekilde optik gizlemeye kadar gidebileceğine inanıyoruz. Nano teknoloji sayesinde bu pelerinler transparan polimerlerden ya da camdan yapılabilir. Transparan polimerler ve camlarla bizim ürettiğimiz polimer arasında özellik açısından çok büyük bir fark yok.”

3D yazıcılar gölgeyi yok edebildiğinden, görünmez bir şeyin üretilmesine olanak sağlıyorlar. Metal bir silindir gibi parlak, bir hayli yansıtıcı olan bir nesne, görünmez yapılabilir. Mikrodalgaların ince bir dielektrik katman tarafından çok özenli bir şekilde yönlendirildiği ve sonrasında pelerinin gölge yaptığı kısma doğru yeniden yayıldığı da belirtildi.

Kısacası, 3D yazıcıya sahip olan biri yakın bir zamanda görünmez olabilecek.