Anasayfa Makale Yazar Köşeleri Google Kazandırırken Facebook Büyük Kaybettirdi

Google Kazandırırken Facebook Büyük Kaybettirdi

Google ve Facebook iki büyük internet devi. Peki Google ve Facebook’a yatırım yapanların durumu ne oldu? İşte Facebook’un halka arzından bir yıl sonra Google – Facebook farkı…

FacebookVsGoogle

Geçtiğimiz yıl Facebook’un halka arz döneminde 10.000 dolarlık Facebook hissesi alanların elinde bugün neredeyse 6000 dolar kalırken, Google hissesi alanların 10.000 doları neredeyse 16.000 dolara çıktı. İki internet devi arasındaki bu inanılmaz fark, Facebook’un bütün şikret kültürünün değişmesine sebep oldu.

Önceden kullanıcı sayısını arttırmanın ileride kendiliğinden gelir getireceğine inanan Facebook, hisselerinin tepetaklak olmasıyla birlikte tamamen para kazanmaya odaklandı. Her şirketin birincil amacı para kazanmak, bundan doğal bir şey yok. Facebook tasarım değiştirip yeni reklam modellerine yönelerek kazancını arttırmayı başardı. Ancak Google’ın yanında Facebook, para kazanma konusunda henüz sadece bir çocuk.

Facebook like’ları, share’ları ve ilanları popüler olsa da e-ticaret ile uğraşanların da iyi bildiği üzere satın alma üzerindeki kaldıraç etkisi memnun edici değil. Facebook da gelirini hızla arttırmak için pek çok deneysel reklam metodu ile uğraşırken, sayfa ve duvarlarımızda organik olarak paylaşılan içerik bağlantıları ile, Facebook reklamlarının oranı gün geçtikçe değişiyor. Sayfa abonelerinin gördüğü paylaşım sayısı gittikçe düşerken, Facebook eskiden yapılan gösterimlere erişebilmek için gittikçe daha fazla para harcamayı gerektiriyor. Bu da Facebook’un para kazanmaya çalışırken, kullanıcı memnuniyetini düşürmesiyle sonuçlanıyor. Dünya’nın bir numaralı sosyal ağı da olsa, daha önce MySpace’in ve diğer popüler sosyal ağların başına gelenler her zaman Facebook’un uzun vadede geleceği ile ilgili soru işaretleri doğuruyor.