Anasayfa Haber Soğuk Füzyona Hazır mıyız?

Soğuk Füzyona Hazır mıyız?

Nikel ızgaralar tarafından çekilen Hidrojen parçacıklarını gösteren bir tablo.
Nikel ızgaralar tarafından çekilen Hidrojen parçacıklarını gösteren bir tablo.
Bir grup bilim-insanı Soğuk Füzyon geliştirdiklerini iddia etti.
Bir grup bilim-insanı Soğuk Füzyon geliştirdiklerini iddia etti.

Bilim-insanları tarafından imkansız olarak görülen Soğuk Füzyon enerjisini kanıtlanabilirliği ortaya atıldı.

Bilim-insanlarını özellikle fizikçileri uzun yıllardır uğraştıran Soğuk Füzyon’un kanıtlandığı yönünde yeni bir araştırma ortaya çıktı. Soğuk Füzyon, deneylerle takip edilemeyecek ve güvenilir sonuçlar veremeyeceği için imkansız olarak kabul görmekteydi.

Soğuk Füzyon, çok yüksek sıcaklıkta meydana gelen enerji kazanımını daha soğuk bir ortam içerisinde, örneğin oda sıcaklığında olabileceği düşünülen bir çekirdek tepkimesidir. Kuramsal olarak da kanıtlanamayan bu enerji türünün gerçekliği yönündeki araştırma ise oldukça şaşırtıcı.

Bağımsız bilim-insanları tarafından yürütülen araştırmanın sonuçları henüz bir makale olarak yayınlanmadı. Ama ilk belirtilere göre araştırmanın yüksek bir potansiyeli var. Bilim-insanlarına göre Soğuk Füzyon’dan elde edilen enerji, benzin enerjisinden 10 kat daha güçlü.

Andrea Rossi tarafından geliştirilen Energy Catalyzer (E-Cat olarak da biliniyor)’da bu fikir test ediliyor. Rossi bu çalışmayla 2 yıldır uğraşıyor. Soğuk Füzyon’un oluşumunu keşfettiğini ama bilimsel alanlarda yaşayabileceği sıkıntıdan ötürü cihazın analizini paylaşmadığını söylüyor. Avrupa üniversitelerinden seçilmiş en iyi 7 bilim-insanı, bu araştırmanın sonuçlarından o kadar emin ki, en kısa sürede bunu bir makale olarak yayınlayacaklarını açıkladı.

Andrea Rossi ve meslektaşı Sergio Focardi, Soğuk Füzyon Reaktörü’nün nasıl çalıştığını açıkladı. Cihaz içerisinde bulunan nikele hidrojen gazı veriliyor. Nikel, bakıra dönüştürülerek ortaya yüksek boyutlarda sıcaklık çıkarılıyor.

Nikel ızgaralar tarafından çekilen Hidrojen parçacıklarını gösteren bir tablo.
Nikel ızgaralar tarafından çekilen Hidrojen parçacıklarını gösteren bir tablo.

Rossi ve Focardi araştırmanın tam olarak içeriğini paylaşmıyor. Ancak anlaşıldığı kadarıyla hidrojen iyonları, nikel ızgaralar tarafından emiliyor. Nikel elektronları ise hidrojeni, nötron üretmeye zorluyor. Ortaya çıkan nötronlar nikel çekirdeği tarafından çekiliyor. Bu noktadan sonra nötron parçacıkları, elektron parçacıklarından ayrılarak yalın bir hale geliyor ve protona dönüşüyor. Böylece nikelin atomik numarası 28’den 29’a değişiyor ve bakıra dönüşüyor.

Bu işlem konvensiyonel alanda kullanılan hidrojen atomlarını helyuma çeviren çalışmaya benziyor. Tek farkı ise Soğuk Füzyon işlemi (Düşük enerjili nükleer reaksiyon) nötronların hızını yavaşlatıyor. Böylece parçacıklar radyasyon ya da radyasyon atığı üretmiyor. Öte yandan gerçek füzyonda hızlı hareket eden nötronlar oluşturarak yollarına çıkan herşey yok ediliyor.

Uzun lafın kısası Soğuk Füzyon oldukça temiz ve güvenilir bir enerji kaynağı. Birgün Soğuk Füzyon evlere, arabalara ve uçaklara girebilir. Hatta NASA’nın hayallerini süsleyen uzun uzay yolculukları bu sayede kısaltılabilir. Bu arada nikel ve hidrojenin de benzinden daha ucuz ve daha temiz olduğunu belirtmekte de fayda var.

Soğuk Füzyon’daki tek sorun istenilen enerjiden daha fazlasını ortaya çıkarabilecek kapasiteye sahip olması. Rossi çalışmalarında bunu ortadan kaldıracak bir yol bulmuşa benziyor. Böylece reaksiyonu başlatacak enerji miktarı ayarlanabiliyor. Rossi’nin bu konuda yaptığı tek açıklama E-Cat’in güç ve enerji yoğunlukları. Cihazın güç yoğunluğu 4.4×105 W/kg ve enerji yoğunluğu 5.1×107 Wh/kg.

Eğer Rossi ve ekibi haklıysa E-Cat sayesinde 10.000 kat daha fazla enerji, benzinden 1.000 kat daha fazla güç yoğunluğu elde edebiliriz. Bu da şimdiki dünyamızı sandığımızdan da hızlı bir biçimde değiştirecektir.