Anasayfa Haber Ay’a Geri mi Dönmeliyiz?

Ay’a Geri mi Dönmeliyiz?

Ay üzerindeki araştırmalar yeryüzünden devam ediyor.
Ay üzerindeki araştırmalar yeryüzünden devam ediyor.
Ay üzerindeki araştırmalar yeryüzünden devam ediyor.
Ay üzerindeki araştırmalar yeryüzünden devam ediyor.

Bilim-insanlarının Ay üzerindeki son bulguları, eski bir soruyu yeniden gündeme getirdi.

Soğuk Savaş döneminde, uzay yarışlarının zirve yaptığı dönemde ABD, Ay’a insan indirerek tarihe geçmişti. Ancak Apollo 17 görevinden sonra Ay yavaşça yalnızlığına geri dönmüştü. Son dönemde Mars ve öteki gezegenler üzerindeki araştırmalar yüzünden biricik Ayımızı unutmuş olduk.

Ancak yeryüzünde Ay hakkında araştırmalar devam ediyor. Bir grup bilim-insanın yaptığı simülasyon ve gözlem çalışmaları sonrasında, Ay yüzeyinde yaşam kalıntılarının bulunabileceği iddiası ortaya atıldı.

Meteorlar tarafından açılan kraterlerin, Ay’ın iç kabuğundaki mineralleri ortaya çıkardığı bir gerçek. Ancak bu mineraller tam anlamıyla incelenmiş değil. Birçok araştırmacıya göre bu minerallerin daha fazla araştırılması gerekiyor. Çünkü Ay’ın oluşumu hakkında halen kesin bir karar yok.

Uzaktan yapılan gözlemler sonucunda Ay yüzeyine çarpan meteorların bir simülasyonu hazırlandı. Tahmini hızından daha yavaş bir biçimde çarptırılan gök cisimleri bilim-insanlarına yeni bulgular kazandırdı. Ortaya çıkan minerallerin bir kısmının daha önceden Dünya’dan geldiği söylendi. Bir takım araştırmacılara göre ise bu mineraller çok öncesinde yüzeye çarpan kuyruklu yıldızlardan ya da meteorlardan kaynaklanıyor. Yani evrenin uç köşesinden gelmiş yaşam kalıntıları olabilir.

Purdue Üniversitesi’nden gezegen bilimci Jay Melosh ve ekibi bu konu hakkında Nature Geoscience dergisine bir makale yazdı. Melosh, yaptıkları araştırmanın daha öncekilerden daha kapsamlı olduğunu savundu.

Makalede, Copernicus kraterinde gözlemlenen mineral parçalarının Dünya’dan geldiği söyleniyor. Bu tarz minerallerin sadece Dünya mantosu içerisinde oluşan yüksek basınç sayesinde oluşabileceği belirtiliyor. Başka bir ihtimalle bu minerallerin Ay’ın sıcak olduğu dönemde kendisi tarafından pişirildiğine inanılıyor. Ancak araştırılan parçaların Güneş Sistemi’ndeki diğer asteroidlerde ya da gezegenlerde sıkça görüldüğü de gözden kaçmıyor. Bu durumda bilim-insanlarının kafasını karıştırıyor.

Araştırmacılar mineral parçalarının Ay tarafından ortaya çıkarıldığını; ancak dışarıdan gelen etkiler sonucunda oluştuğunu söylüyor.

Bu karmaşadan ötürü yeniden Ay’a gidilmesi gerektiği düşünülüyor. Elimizdeki yeni teknoloji sayesinde daha uzun ve verimli araştırmalar yapabilmemiz mümkün.