Anasayfa Makale İncelemeler ASUS Xonar D-Kara İncelemesi

ASUS Xonar D-Kara İncelemesi

AsusDkara_005

Karaoke sevenlere özel bir ses kartı…

Her ne kadar ülkemizde pek o kadar ilgi çekmese de, özellikle Uzak Doğu’da Karaoke sevenlerin sayısı abartılı boyutlarda diyebiliriz. Zaten Japonya kökenli olan bu eğlence yönteminin Asya halkları arasında yayılması pek şaşırtıcı olmasa gerekir. Özellikle internet erişiminin yayılmasıyla birlikte başta Çin olmak üzere pek çok ülkede online Karaoke eğlenceleri düzenlemek bir süredir moda oldu. Google Hangout gibi servisler bu iş için sıkça kullanılıyor, ayrıca sırf bu iş için yazılmış pek çok yazılım ve hizmet mevcut.

Asus bu tür işlerde kullanılacak biraz özel bir ses kartı isteyenler için Xonar D-Kara modelini tasarlamış. D-Kara’nın çıkış noktası, kullanıcıya iyi bir mikrofon kaydı kapasitesi, önceden donanımsal olarak kodlanmış filtreler ve giriş seviyesi bir fiyat sunmak. Tabii bu yetenekler sırf karaoke yaparken değil, başka işler için gereken ses kayıtlarında da kullanılabilir. Ancak D-Kara bunu ne kadar başarılı yapıyor, gelin buna bakalım.

AsusDkara_001

Tasarım

Asus Xonar D-Kara diğer Xonar ses kartlarından çok daha büyük bir PCB üzerine kurulmuş ve işin doğrusu bu ebatlarda olması gerçekten de gerekli mi bilemiyorum. Sonuçta bu çok yeni bir ses kartı ancak nedense Asus mühendisleri PCB boyutunu 90’lı yıllardaki kadar büyük tutmayı seçmişler. Peki bunun nesi kötü, diye sorabilirsiniz. Sorun şu ki, bu boyutlarda bir ses kartını HTPC tabir ettiğimiz mikro PC kasalarına takmanız imkansız. Ve bu kart özellikle karaoke yapanlara hitap ettiğine göre, evindeki HTPC’ye takmak isteyecek kişilerin sayısı az olmayacaktır. Doğrusu bunu ben öngörebiliyorsam, Asus mühendisleri nasıl dikkate almamışlar, şaşırmamak elde değil.

Kartın bir diğer özelliği de artık iyiden iyiye eskimeye başlamış olan PCI soket tasarımına sahip olması, her ne kadar PCI soketler hala yeni nesil anakartlarda az miktarda bulunsalar da, artık yerlerini PCI-express standardına bırakıyor oldukları gerçeği tartışılmaz. Öte yandan, gerçek PCI-e veriyoluna sahip bir kart tasarlamak pek ucuz bir iş değil ve Asus bu kartın giriş seviyesi olmasını planladığından, PCI soketini seçmeleri de anlaşılabilir bir karar.

Kartı elimize aldığımızda üzerinde C-Media üretimi CMI8786 Oxygen HD ses işlemcisinin bulunduğunu görüyoruz. Asus ses işlemcilerini genellikle C-Media’dan alıyor, ancak çoğu üründe CMI8788 modelini kullanmayı tercih ediyor, çünkü o işlemci 8 kanal ses çıkışı sunuyor. Buradaki CMI8786 ise 6 kanal ses çıkışı sunuyor, yani en fazla 5.1 hoparlör sistemi bağlayabiliyorsunuz. CMI8786 sadece sağladığı kanal sayısı açısından değil, ses işleme gücü açısından da nispeten zayıf bir işlemci, en fazla 96KHz ve 24 Bit ses işleyebiliyor ki bu değerler tümleşik ses kartlarından daha iyi değiller.

AsusDkara_003

Kartın üzerindeki ikinci işlemci ise D-Kara’ya karaoke özelliklerini kazandıran esas unsur. Cirrus Logic yapımı olan CS47028C-CQZ kodlu bu işlemci bir DSP, yani Dijital Sinyal İşleyici. Mikrofondan alınan sesin işlenmesi ve önceden belirlenmiş donanımsal filtrelerden geçirilmesi işini bu birim yapıyor. Yani D-Kara’yı diğer giriş seviyesi ses kartlarından ayıran esas parça bu.

D-Kara benzer seviye Asus ses kartlarında bulunan giriş portlarına sahip, kartın üzerinde kasa içine bağlantılar için ön panele çıkış, diğer donanımlardan ses girişi sağlayan AUX-in ve optik ses çıkışı olan SPDIF-Out portları var. Ayrıca arka panele de bir optik ses çıkışı konulmuş ve böylece televizyona ya da diğer ses sistemlerine bağlantı imkanı verilmiş. Mikrofon ve benzeri bağlantı portları da renkli jaklarla ayrı ayrı işaretlenmiş, ancak altın kaplama kullanılmamış.

AsusDkara_002

Performans

Asus Xonar D-Kara gerçekte sadece bir ses kartı olarak ele alınırsa, performansının çok yüksek olduğu söylenemez. Asus’un bu kartta kullandığı teknoloji, gerçekte çok daha eski olan Xonar DG üzerinde kullanılandan daha güçlü değil. Her iki kartta da ana ses işlemcisi olarak CMI8786 kullanılmış, ancak Xonar DG ayrıca kulaklık amfisine de sahip olmasıyla kendini ön plana çıkarıyor. Tabii D-Kara yine de çoğu alt ve orta seviye anakartın üzerinde gelen tümleşik ses çözümlerinden çok daha temiz ve berrak bir ses üretiyor. Ne var ki işlemcinin altı kanal ses çıkışına ve 96KHz/24 Bit ses işleme gücüne sahip olması, onun genel performansta diğer Xonar ses kartlarından geride kalmasına sebep oluyor. Diğer orta sınıf Asus Xonar ses kartlarının testine buradaki bağlantıdan ulaşabilir, aradaki farkı kendiniz de değerlendirebilirsiniz.

D-Kara’yı esas farklı kılan tarafı ise üzerindeki Cirrus Logic DSP ve bunun sunduğu imkanlar. D-Kara mikrofon üzerinden ses girişinde bariz bir şekilde diğer ses kartlarından çok daha temiz ve güçlü bir ses kayıt imkanı sunuyor. Cirrus Logic DSP sayesinde bu ses kaydını beş farklı donanımsal filtreden geçirme imkanı sunan D-Kara, bu sayede sırf Karaoke yaparken değil, diğer farklı işler için de kullanılabilir. Mesela YouTube videoları için ses kaydı yapıyorsanız, D-Kara’nın güçlendirilmiş ses yakalama yeteneği çok daha iyi sonuçlar verecektir.

Ne var ki burada bir problemle karşılaşacaksınız, D-Kara özellikle PCI arabirime sahip olması nedeniyle, ses kaydı esnasında mikrofondan gelen sesi çok belirgin bir gecikmeyle işliyor. Bunun önüne geçebilmek için ASIO sürücülerini kurmanız şart. Normalde bunun otomatik yapılması gerekir ki çok bilgi sahibi olmayan kullanıcıyı uğraştırmasın. Ancak maalesef durum böyle değil, o sürücüleri kendiniz kurmalısınız. Ancak bundan sonra ses kaydındaki gecikmeden kurtulmak mümkün oluyor.

D-Kara’nın ses kayıt performansı, ASIO sürücüleri de kurulduktan sonra, genel olarak amatör kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede diyebiliriz. Karaoke yapmak ya da çektiğiniz amatör videoların üzerine ses kaydı yapmak gibi işlerde fazlasıyla işinizi görecektir. Ancak daha profesyonel işlerde kullanmak isterseniz pek yeterli olmayacaktır. Özellikle DSP’nin önceden belirlenmiş filtreleri profesyonel kullanımlar için kısıtlayıcı olacaktır.

AsusDkara_004

Sonuç

Asus Xonar D-Kara, tümleşik ses çözümlerinin bir kademe üzerinde bir ses kartı. Eğer mikrofonla ses kaydı yapmayacaksanız, bu kartın yetenekleri işinize yaramayacaktır. Ne var ki amatör çalışmalar için ses kaydı yapmak istiyorsanız, ancak standart ses kartlarının ses kaydetme yeteneğinden memnun değilseniz, o zaman D-Kara ucuz bir çözüm olacaktır. Tabii kartın esas hedef kitlesi evde ya da internet üzerindeki servislerde Karaoke yapmayı sevenler, ancak bunlar da ülkemizde çok fazla bulunmuyorlar. Kartın piyasa fiyatı yaklaşık 149 TL civarında, bu da onu giriş seviyesinin biraz üstünde kılıyor. Fakat bu fiyat aralığında ses kaydına donanımsal olarak destek veren pek fazla seçenek bulunmadığından, D-Kara’nın bir açıdan kendi alanında rakipsiz olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tabii eğer bu yeteneklere sahip bir kart arıyorsanız.

Teknik Özellikler:

  • Ses İşlemcisi: C-Media Oxygen HD CMI8786
  • Dijital Ses İşleyici: Cirrus Logic CS47028C-CQZ
  • Soket Türü: PCI
  • Ses İşleme: 96KHz/24 Bit 6 kanal
  • Ses girişi: 2 kanal