Anasayfa Haber HTC One Sorunlarıyla Birlikte Geldi

HTC One Sorunlarıyla Birlikte Geldi

HTC’nin amiral gemisi One, ölü piksel sorunlarıyla boğuşuyor.

HTC One
HTC One

HTC bildiğimiz gibi mali açıdan pek parlak günler geçirmiyor. Ocak – Mart 2013 dönemini kapsayan son çeyrek raporunda 1.43 milyar dolar civarında gelir elde etmesine rağmen açıklanan karın sadece 2.83 milyon dolar olarak gerçekleşmesi geçen yıl aynı dönemde 360 milyon dolar kar eden firma için tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor. Özellikle son dönemde büyük umutlar bağlanan ve daha önce çıkardığı tüm serilerin adını tek bir modele verdiği HTC One telefonu ile ilgili ise üretim bandında yaşanan aksaklıklar da firmayı zor durumda bırakıyor. Özellikle üretimin gecikmesi son çeyrek raporunda açıklanan karın da düşük kalmasına yol açtı. Ancak tabi güzel haberler de yok değil. Her ne kadar gecikmeler yaşansa da birçok yerli ve yabancı inceleme yazılarında HTC One mevcut piyasadaki ürünler arasında Samsung Galaxy S4 ile beraber en başarılı ürün seçildi. Bunların yanında son dönemde gelen bilgiler One’ın 5 milyon satış barajını geçtiği yönünde, üstelik stok yetersizliği şirkette yaşanan istifalar ve üretim hatalarının konuşulduğu bir dönemde. Ayrıca bir başka gelen bilgi de önümüzdeki aydan itibaren üretimin iki katına çıkartılacağı oldu. Tabi her ne kadar 5 milyon barajı aşılmış dahi olsa da en büyük rakibi olan Samsung Galaxy S4’ün çoktan 10 milyon satış rakamını devirdiğini de unutmamak gerek. Üstelik S4, HTC One’dan daha sonra tanıtılmasına rağmen.

Tabi dünyada hal böyleyken, ülkemizde satışta olan HTC’ler için durum pek farklı değil. Ürüne yoğun talep var. 30 Nisanda satışa sunulan S4 modelinden bir hafta sonra piyasaya çıkan HTC One ilk günlerde oldukça büyük bir ilgi ile karşılandı. Resmi satış rakamları açıklanmasa da ilk dönemlerde S4 satışlarını kestiği yönünde duyumlar aldık. Ancak tabi ilk heyecanların yaşandığı pazarda son dönemde One ile ilgili yoğun şikâyetler de gündeme gelmeye başladı. Özellikle forumlarda yoğun olarak cihazın kasasındaki açıklıklar ve ölü piksellerden bahsedilmekte. Nisan üretimi olan HC34 serisinde büyük oranda problem olduğu ve telefonların çoğunluğunda kasa açıklığı ve ölü piksel bulunduğu söyleniyor.

Aynı şikayetlerden XDA ve Androidcentral forumlarında da başlıklar açılmış durumda ancak oradaki şikayetler ülkemize göre oldukça az. Birçok kullanıcı 2000TL verip aldıkları One’ları daha birkaç gün bile kullanamadan servise yollamış durumda. Üstelik başka bir sıkıntıda üretimdeki zorluklar yüzünden servise giden telefonların yenisi ile değiştirilmesinin de bir aya varan süreler alması. Birçok kullanıcı DOA yani telefonun ellerine geçer geçmez bozuk olması ve birebir yenisi ile değişim hakkını elde etmesine rağmen telefon stoklarda olmadığı için beklemekte.

HTC One Dead Pixel

Bir başka haber ise telefonun en beğenilen özelliği olan HDR mikrofonun Amsterdam mahkemelerinde görülen bir davanın Nokia’ya karşı kaybedilmesi sonucu yeni gelen serilerde olmayacağı. Nokia,  HDR mikrofonların üreticisi ST Mikroelektronics ile yaptığı sözleşmede, başka bir hiçbir firmanın bu mikrofonları kullanılamayacağı maddesini koydurmasına rağmen sözleşme bitimine 6 ay kala HTC ‘nin kendi ürününde kullanması sonucu dava açmış. Ancak iki firma arasındaki sözleşmeden haberi olmayan HTC mahkemeyi kaybetmesine rağmen herhangi bir ceza ödemeyecek ve ilk başta yaptığı toplu alımlardaki HDR mikrofonlar bitene kadar üretime devam edecek. HTC ayrıca yaptığı bir açıklama ile stokların tükenmesinden sonra daha iyi mikrofonların geleceğini söylese de halen ürünleri serviste olan birçok kişi HDR mikrofonlu seriler ile değişim yapılmasını beklemekte.

Ölü piksel sorunu ise bazı kullanıcılarda kutuyu açtıkları anda olmamasına rağmen, birkaç gün sonra ortaya aniden ortaya çıkmış. Konu hakkında görüştüğümüz bir Turkcell yetkilisi ise cihazda bu tarz problemlerin mevcut olduğunu ve geri dönen birçok cihazın bulunduğunu da doğrulamış oldu. Ancak tabi HC34 serisinde tüm ürünler hatalı değil, telefonu alıp sorunsuzca kullanan kişilerde var. Bir sonraki seri olan HC35 de ise yine benzer problemlerin olduğu belirtiliyor.

Peki HTC One alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle ürün şu anda piyasada oldukça zor bulunuyor. One satışı yapan firmalar satıştan önce kutuyu açmanıza izin vermiyor. Ben de Turkcell Suadiye mağazasında bu konuda ufak bir deneme yaptım. HTC One almak istediğimi belirtip alımdan önce kutuyu açıp kontrol etmek istediğimi söyledim. Mağaza çalışanı bunun mümkün olmadığını belirtip distribütörlerin buna izin vermediğini belirtti. Bundan sonra ise ürünün ödemesini yapıp sonrasında kontrol edebilir miyim diye sormama rağmen satış temsilcisi bana mümkün olmadığını, satış sonrası üründe bir hata olduğu zaman cihazın servise yollanacağını belirtti. Yani siz 2000TL’ye aldığınız bir ileri teknoloji ürünü daha mağazadan çıkmadan servise yollamak zorunda kalabilirsiniz. Bu durum tabi her yer için aynı değil. Birçok satış noktasında ürünü almadan önce açıp kontrol etmenize izin veriliyor.

Eğer bu izni alabilirseniz yapmanız gereken ilk şey dikkatlice kasadaki açıklıkları kontrol etmeniz. Bu konuda üstteki resimleri baz alabilirsiniz. Bundan sonra ise playstore’dan Dead Pixel Detect and Fix programını indirerek ölü piksel olup olmadığını kontrol etmeniz. Programı yükledikten sonra colors bölümünden farklı renkleri deneyerek ekranda ölü piksel yani dot şeklinde noktalar olup olmadığını kontrol etmek. Size tavsiyem, bu testi mutlaka karanlık bir ortamda yapmanız. Bazı pikseller çok ufak olduğundan ışık altında görünemeyebilir.

Ancak bir kez daha belirtmek isterim ki her ne kadar bu testleri yapsanız dahi ölü pikseller sonradan oluşabiliyor, nitekim örnekleri var.

HTC One Ölü Piksel

Cihazın üretim tarihini ise, kutusunun üzerinde bulunan seri numaralarından çıkarabilirsiniz. (Üretim Yeri) – (Yıl) – (Ay) – (Gün) şeklinde seri numarası sıralanır. Örneğin FA33Y serisinde FA Tayvandaki fabrikayı, 3, 2013’ü, diğer 3 ise Mart ayını temsil eder. Y ise 30. günde üretildiğini belirtir. Artı olarak IMEI numarasından da üretim tarihini kontrol edebilirsiniz.

Son olarak cihazı almak için seçeceğiniz başka bir yöntem ise internet üzerinden alışveriş yapmak. 4822 Sayılı Kanunla Değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması kanununa göre internet yoluyla sipariş verdiğiniz tüm ürünleri 7 gün içerisinde koşulsuz olarak iade edebilirsiniz. Buna göre telefonu internet üzerinden alan kişiler en azından bir haftalık deneme sürecine sahip olacaklardır. Bu süreç zarfında herhangi bir ölü pikselle karşılaşılmaz ise kullanmaya devam edebilirler, ancak sorun çıkarsa ürünü kanuni haklar doğrultusunda koşulsuz iade edebilirler. Ayrıca yine kanunda belirlenen madde ile iade süreci başladığından itibaren satıcı firmanın paranızı geri ödemesi için 10 günlük süresi var. 7 günlük hakkınız ise ürünün sipariş edildiği andan itibaren değil, elinize ulaştığı dakikadan itibaren başlıyor. Bu süreç zarfında herhangi bir sorunla karşılaşırsanız ürünü servise yollamak yerine para iadesi alabilirsiniz. Tabi burada yine dikkat edilmesi gereken nokta, bu yöntemi deneyecek olan kişilerin mutlaka güvenilir web siteleri üzerinden alışveriş yapamaya özen göstermesi. Aksi takdirde para iade sürecinde sorunlar yaşayabilirsiniz.

Bugün piyasanın en iyi iki telefonundan biri olan HTC One için maalesef bu problemler mevcut. Telefona bir an önce sahip olmak isteyen kişilerin mutlak surette yazdıklarıma uymasını tavsiye ediyorum.