Anasayfa Makale İncelemeler TP-LINK TL-WN881ND Kablosuz Ağ Adaptörü İncelemesi

TP-LINK TL-WN881ND Kablosuz Ağ Adaptörü İncelemesi

TP-LINK TL-WN881ND

Kablolardan kurtulmak gerektiğinde ne yapacaksınız?

Kablolu ağlar hem güvenlik, hem de sürat açısından her zaman için kablosuz ağlardan daha avantajlıdırlar. Ne var ki kablolu bir ağ döşemek kolay değildir, üstelik her mekan kablo döşemeye uygun olmadığı gibi, cihazların yer değiştirmesi gerektiğinde kabloları da yeniden dolaştırmanız gerekecektir. Kaldı ki özellikle mobil cihazların ön plana çıktığı bir zamanda yaşıyoruz ve bu da kablosuz ağ erişim noktasına ihtiyaç duyacağınız anlamına geliyor.

Madem kablosuz ağlara elimiz mahkum, o zaman neden bulunduğunuz mekandaki tüm kablolardan kurtulup cihazlarınızı kablosuz ağ ile bağlamıyorsunuz? Tabii mobil cihazlar için bu çok kolay çünkü artık her cep telefonu, tablet ya da dizüstü bilgisayar kendi kablosuz ağ adaptörüyle geliyor. Ama aynı şey masaüstü bilgisayarlar için pek geçerli değil. Evde ya da ofisteki masaüstü sistemi kablosuz ağa bağlamak için bir adaptör edinmek zorunda kalmanız muhtemeldir.

Bu noktada iki seçenek karşınıza çıkacak, USB portundan bağlanan ve doğrudan kasa içine takılan adaptörler arasında seçim yapmanız gerekecek. USB adaptörlerin esneklik avantajı var, gerektiğinde çıkarıp başka bir cihaza da takabilirsiniz. Öte yandan kasa içine takılan bir ağ adaptörü, fazladan bir USB portunu işgal etmeyeceği gibi, belirli durumlarda daha hızlı veri transferine de imkan tanıyacaktır. İşte TP-LINK tarafından piyasaya sürülen pek çok adaptörden biri olan TL-WN881ND modeli (tam adıyla TP-LINK TL-WN881ND  300Mbps Wireless N PCI Express Adapter) bu türden bir kasa içi cihaz ve burada onun performansını inceleyeceğiz.

TP-LINK TL-WN881ND

Tasarım

TP-LINK’in bu modeli doğrudan kasa içine takılıyor ve anakart üzerindeki boş bir PCI Express slotuna bağlanıyor. Özellikle yeni nesil anakartlarda PCI-e slotlarının sayısı çok daha fazla olduğundan bu durum nispeten yeni sistem toplayanlar için bir avantaj sayılır. Bunun da ötesinde, PCI-e arabirimi, daha eski olan PCI ile kıyaslandığında çok daha hızlı veri aktarabildiğinden daha avantajlıdır. Yine ekran kartlarının takıldığı PCI Express X16 portuna da bu tür ürünleri takabildiğinizi belirtelim.

WN881ND’nin kendisi gayet ufak bir kart, zaten kablosuz ağ adaptörlerinin fazla büyük olmasını gerektiren bir durum da yok. Ancak arka montaj levhası standart boyutlarda ve sökülebilir olmasına rağmen beraberinde daha kısa bir (Low profile) metal levha gelmiyor. Yani HTPC türü mini kasalara olduğu haliyle takılamıyor kart. Ancak metal koruyucuyu sökerseniz kasaya sabit olmayacak bir şekilde monte edebilirsiniz. Kartın üzerine baktığımızda ortada kapalı bir metal kutu dışında herhangi bir elektronik parça görmüyoruz. Cihazın tüm kalbi bu minik metal kutunun içinde yatıyor.

Peki bu kutunun içinde ne var derseniz, Atheros AR9287 işlemcisi ve diğer parçalar var. Atheros yakın bir zamanda Qualcomm tarafından satın alındı ve artık Atheros Qualcomm olarak üretime devam ediyor. Firmanın tasarladığı kablosuz ağ yongaları piyasadaki en iyi ürünlerden bazıları olarak ün salmıştır. Sadece TP-LINK değil, kablosuz ağ ürünleri üreten pek çok başka bilindik marka da Atheros yongalarını kullanıyor. Atheros yongaları Linux camiası tarafından da çok seviliyor zira kablosuz ağlardaki güvenlik açıklarını araştırmada kullanılan Backtrack dağıtımı ile uyumlu.

Kartın arka tarafında ise iki adet anten bağlantı yuvasını ve LED çalışma ışığını görebilirsiniz. Bu kart bağlantı için iki adet 2 desibel gücünde anten kullanıyor. Burada amaç antenlerden birinden veri alırken, diğerinden gönderme yaparak, mevcut kanalları daha verimli kullanabilmek. Bu yaklaşım belli durumlarda daha büyük tek bir anten kullanmaktan daha verimli sonuçlar sağlayabiliyor.

TP-LINK TL-WN881ND

Performans

WN881ND kasa içine, anakart üzerindeki boş bir PCI-e slotuna takılıyor, daha önce bilgisayarınıza herhangi bir parça montajı yaptıysanız takmanız çok kolay olacaktır. Ardından da beraberinde gelen mini CD üzerindeki yazılımları ve sürücüleri kurmanız gerekiyor. Bu noktada bir sıkıntı yaşayabilirsiniz. CD içinde Windows XP, Vista ve 7 için 32 ve 64 bit sürücüler mevcut, ancak Windows 8 için herhangi bir sürücü konulmamış. Bu kartın Windows 8 ile uyumlu olduğu firmanın kendisi tarafından da onaylanıyor, ancak Windows 8 sürücülerini internet üzerinden bulup indirmeniz ve donanımı kurmadan önce hazırlamanız gerekebilir.

Windows 8 Pro 64 Bit sürümüyle yaptığımız denemelerde, işletim sistemi bu kartı hiçbir sürücü kurmadan da tanımayı başardı. Ne var ki TP-LINK olarak değil, Atheros olarak gördü. Bu aslında yanlış değil, ana yonga Atheros ve Windows 8’in bu şekilde algılaması normal, çünkü kendi sürücü bankasında Atheros yonga için genel bir sürücü bulunuyor. Daha önce de dediğim gibi, Atheros yonga çok sayıda farklı marka tarafından kullanıldığı için, böyle genel maksatlı bir sürücünün hazırlanmış olması çok doğal. Ne var ki bu durum her zaman için istenen sonucu vermeyebilir, Windows 8 kartı algılasa ve çalıştırsa bile performans çok kötü olabiliyor. Maalesef TP-LINK’in kendi sitesinde bile bu model için Windows 8 sürücüsünü bulamadık. Ancak daha yeni Atheros sürücülerini bulmak ve kurmak mümkün oldu, Atheros AR9287 olarak ararsanız daha hızlı bulabilirsiniz.

TP-LINK bu adaptörün 300Mbps hıza eriştiğini iddia etse de, sadece 2,4 GHz bandında çalışıyor olması bile gerçekte bu hızı göremeyeceğinizi anlamanıza yeter. Cihaz 802.11 b, g ve n standartlarıyla uyumlu, n standardındaki çoğu üst seviye adaptör hem 2,4 GHz, hem de 5 GHz bantlarında yayın yapar. Ve onlar bile gerçekte 300Mbps hızına ancak laboratuvar şartlarında ulaşabilirler. Oysa bu cihaz sırf tek frekanstan yayın yapıyor ve alıyor. Ancak buna rağmen cihazın performansı genel olarak hayli tatmin edici denebilir. Yaptığımız testlerde ortalama 20 ila 25 MB/s veri aktarım hızlarını gördük, bu da yaklaşık 200Mbps sürate denk geliyor. Tabii şunu da unutmayın ki adaptörle kablosuz erişim noktası arasındaki mesafe arttıkça ve araya daha fazla duvar girdikçe bu hız 20 MB/s sınırının altına doğru inecektir. Biz hayli kalın bir duvarın ötesinden bile çok fazla verim kaybetmeden iletişim kurabildiğini gördük, ancak yine de mesafe çok fazla değildi o yüzden de duvar sinyali fazla kesmedi.

TP-LINK TL-WN881ND

Sonuç

TP-LINK WN881ND piyasada 35 ila 50 TL arasında değişen fiyatlarla bulunabiliyor. Bu çok ucuz bir fiyat sayılmaz ancak cihazın kalitesi ve özellikle PCI-e destekli olması fiyatı daha basit modellere göre yüksek tutuyor. Son tahlilde bu modelin verilen parayı hak ettiğini fazlasıyla söyleyebiliriz. Burada can sıkan yegane unsur, firmanın halen düzgün bir Windows 8 sürücüsünü yayınlamamış olmasıdır. Windows 8 kullanıcıları bu yüzden kurulumda biraz sıkıntı yaşayabilirler. Daha eski Windows sürümlerini kullananlar için ise sürücü problemi yok.

Teknik Özellikler:

  • Anten: 2×2 Db
  • İşlemci: Atheros AR9287
  • Standartlar: 802.11 b/g/n
  • Frekans: 2,4 GHz
  • Varsayılan Sürat: 300Mbps
  • Desteklenen Şifreleme Protokolleri: 4/128 WEP, WPA /WPA2/WPA-PSK/WPA2-PSK(TKIP/AES)
  • Bağlantı Portu: PCI Express 2.0