Anasayfa Teknoloji PC Piyasası Başlat Tuşu Bekliyor

PC Piyasası Başlat Tuşu Bekliyor

Windows 8.1 güncellemesiyle birlikte tanıdık bir buton geri dönüyor.
Windows 8.1 güncellemesiyle birlikte tanıdık bir buton geri dönüyor.

PC satışlarının artışı yeni Başlat Tuşu bekliyor. Sektör analizleri Windows 8.1 sürümünün ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor…

Windows 8.1 güncellemesiyle birlikte tanıdık bir buton geri dönüyor.
Windows 8.1 güncellemesiyle birlikte tanıdık bir buton geri dönüyor.

Technopat okurları teknolojik açıdan Windows 8’in getirdiklerini takdir ettiğimizi ve geçişi tavsiye ettiğimizi bilirler. Buna karşın yeni Windows 8’in Metro arayüzünde alışılmış Başlat Tuşu halen tüketici tercihlerinde önemli bir yer oynuyor. Sterne Agee’den Vijay Rakesh isimli analizci de durumun böyle olduğunu söylüyor: PC Piyasası Başlat Tuşu bekliyor!

Rakesh gibi önemli sektör analizcilerinin karşısında da bir yığın veri bulunuyor. Bu veriler daha önce Microsoft’un yeni işletim sistemiyle birlikte PC pazarındaki canlanmanın bir işaretçisi. Bu değerlendirmeler sonucunda Windows 8’in çıkışıyla birlikte beklenen PC satışı artışı gerçekleşmediği için de Microsoft’u suçlayanlar var. Microsoft’un ise yeni Windows 8 tablet bilgisayarlar, Windows Phone akıllı telefonlar ile birlikte Metro arayüzünü kullanması kaçınılmaz bir değişim. Değişimi hemen kabul etmeyen tüketicilerin geçişini kolaylaştırmak için çözüm çok basit: Windows 8.1 ile birlikte Başlat Tuşu’nu geri getirmek! İşte bu basit değişiklik sonrasında PC pazarında canlanma bekleniyor.

Peki mesele bu kadar basit mi? Technopat olarak biz bu konuyu Rakesh’ten daha detaylı ele alalım:

Masaüstü bilgisayar satışlarının düşüşü elbette tüketicilerin bütçelerini yeni nesil cep telefonları, tablet bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlara harcamasından kaynaklanıyor. Yani elektroniğe harcanan para azalmıyor, artıyor ama masaüstü bilgisayarlar “Daha idare eder” yorumuyla birlikte alımda birinci sırada bulunmuyor.

Aslında bu yorum çok kritik ve bize ortalama bir PC’nin ömrünün 2 ila 3 yıldan 4-5 yıla uzadığını gösteriyor. Bu uzun ömür karşısında pazardaki düşüş, ekip olarak yaptığımız yorumlarda mucizevi derecede az bir düşüş. Bir bilgisayarı iki katı daha uzun süre sorunsuz kullanabildiğiniz takdirde piyasa yarı yarıya düşmüyorsa talep artıyor demektir. Talebin de ötesinde tüketici memnuniyeti artıyor demektir, memnuniyet bir iki yılda değil ama uzun vadede kullanıcıların PC’den vazgeçememesi anlamına geliyor.

Bunun yanında masaüstü bilgisayarların eski dönemlere göre oldukça güçlü olması, konsollardaki donanımsal gelişmenin PlayStation 4 ve Xbox 720 (Artık Xbox One) beklentisiyle durmuş olması da var. Biz durumu analiz ettiğimizde gerçek sebepleri Başlat Tuşu’nun eksikliğine bağlayarak meseleyi kapatmıyoruz. Technopat olarak yeni nesil konsollar, 4K çözünürlüklü ekranlar ve Windows 7 sonrasında Başlat Tuşunu barındıran yeni Metro arayüzlü bir Windows 8.1 ile birlikte PC pazarında yeniden güçlü bir canlanmanın gerçekleşmesini bekliyoruz. Zira ne telefonlar, ne de tabletler tam donanımlı bir bilgisayarın sunduğu gücü, çalışma ergonomisini ve uzun kullanım ömrünü sunamıyor.