Anasayfa Oyun Xbox One ve PlayStation 4 Karşılaştırması

Xbox One ve PlayStation 4 Karşılaştırması

PS4’ün ardından Xbox One da geçtiğimiz günlerde duyuruldu. Peki hangi yeni nesil konsol daha iyi? Bu yazıda detaylıca inceledik.

Xbox One ile PS4

Daha önce Xbox 720 olarak bilinen Xbox One, PS4’ten daha mı iyi, daha mı kötü? Akıllarda soru işareti kalmaması için iki konsolu kafa kafaya karşılaştırdık.

Tasarım

  • Xbox One: Xbox 360’dan %10 daha büyük, DVR’ı andıran siyah bir kutu
  • PS4: Henüz tam olarak belli değil.

Xbox One lansmanında Microsoft, Xbox One’ın neye benzeyeceğini gösterdi. Hatta birkaç şanslı insan kutuya dokunabildi. Cihazın 360’a göre daha büyük olmasını göz önüne aldığımızda, önümüzdeki yıllar içerisinde daha ince sürümlerinin piyasaya sürülebileceğini söyleyebiliriz.

Xbox One, tasarımıyla bekleyenleri hayal kırıklığına uğratmışa benziyor. Zira eski video kayıt cihazlarına benzeyen Xbox One, mat ve parlak çizgileri ve düz yüzeyleriyle pek de modern bir tasarıma sahip değil. Çok köşeli ve arka tarafında birçok bağlantı soketi bulunuyor.

PS4’ün tasarımı hakkında çok fazla bilgi yok, ancak tasarımının göründüğü bir teaser video mevcut:

CPU

Xbox One, PS4: AMD 8 çekirdekli Jaguar CPU

Xbox One Tasarim

Hem Xbox One hem de PS4, aynı CPU’yu kullanıyor. Aynı APU (hızlandırılmış işlem birimi) kurulumuna sahip olan konsollar, bu sayede CPU ve GPU’yu tek pakette birleştiriyorlar.

AMD’nin 8 çekirdekli Jaguar işlemcisini kullanan konsolalrdan PS4’ün Xbox One’a göre işlemci hızının daha yüksek olacağı, fabrika çıkışı hız aşırtmalı CPU içeren ürünler çıkacağı biliniyor.

İki konsolun da aynı işlemci ve dolayısıyla ikisinin de x86 mimarisini kullanması, geliştiriciler için kolaylık sağlaması açısından iyi düşünülmüş.

GPU ve RAM

  • Xbox One: 32 MB eSRAM desteğiyle birlikte 8 GB DDR3 RAM, Radeon HD-7000 serisiyle karşılaştırılabilir GPU
  • PS4: 8 GB DDR5 RAM, Radeon HD-7000 serisiyle karşılaştırılabilir GPU

Radeon_Graphics

İki konsol da grafik işlem birimlerinde AMD Radeon’dan güç alıyor. Ancak ikisinin performansı aynı değil.

PS4’ün grafik işlemcisi, Xbox One’ınkinden %50 daha güçlü ve ayrıca Xbox One’da 768 shader işlemcisi varken PS4’te bu sayı 1152.

Xbox One, RAM konusunda da PS4’ten daha geri kalmış. Aynı miktarda RAM bulundurmalarına rağmen, Xbox One’daki RAM’ler DDR3, PS4’tekiler ise DDR5. DDR3 ve DDR5 arasında bant genişliği ve dolayısıyla hız açısından büyük bir fark var. Xbox One bu farkı 32 MB’lık eSRAM ile kapatmaya çalışsa da, bu yeterli olmayacaktır.

Hareket Kontrolü

  • Xbox One: Kinect 2 (zorunlu)
  • PS4: PlayStation Move

Microsoft, hareket kontrol ünitesi Kinect için çalışmalarını yoğunlaştırmış ve yeni sürümünü sunuyor. Kinect 2, Xbox One için zorunlu bir parça.

Yeni Kinect’te 1080p çözünürlüğünde kameralar kullanılıyor. Eski Kinect’te VGA kameralar kullanılıyordu. Ayrıca yeni Kinect’te IR sensörleri daha iyi çalışıyorlar. Bu da Kinect’in nesnelerle olan etkileşimini daha da güçlendiriyor.

Yeni Xbox One ile yeni Kinect
Yeni Xbox One ile yeni Kinect

Eski Kinect’e göre daha geniş açısı olan Xbox One Kinect, en çok üzerine düşülen parça olmuş. Tüm hareketlerinizi ayırt edebilen yeni Kinect, başparmağınızı diğer parmaklarınızdan ayırabiliyor.

PS4 ise Move teknolojisini kullanmaya devam ediyor, ancak bu kez Move kontrolcüsü ayrı değil, kolda barınıyor. Kolun arkasında Move ışığı bulunuyor ve bu ışık, konsolun yerinizi bulmasını sağlıyor. Sony tarafında henüz çok fazla bilgi yok.

TV ve Multimedya

  • Xbox One: TV için HDMI bağlantısı, Netflix dahil yayın servisleri
  • PS4: Netflix ve LoveFilm dahil yayın servisleri

İki konsol da geniş bir yayın ağı servisi sunuyor. NetFlix, Hulu, BBC iPlayer, LoveFilm bunlardan bazıları. Ancak hepsi her bölgede etkin olacak mı, bu konuda nasıl bir yol izlenecek bilinmiyor.

Netflix Logo
PS4 ve Xbox One, TV için Netflix servisi sunacak.

Bu yeni servisleri yeni nesil konsollara adapte etmekte Sony daha hızlı davrandı. Ancak Sky servisleri iki yeni konsolda da olmayabilir, zira henüz buna daire bir açıklama yapılmadı. Xbox 360’da şu anda da aktif olan Sky servisler, PS3’te aktif değildi.

Xbox One’ın TV konusundaki avantajı HDMI yoluyla televizyonunuzu konsolunuzla kontrol edebilmenizi sağlaması. Kinect’in ses tanıma özelliğiyle konsolunuzdan TV programlarını arayabiliyorsunuz.

Fiyat

  • Xbox One: 600$ seviyesinden
  • PS4: 400$ seviyesinden

Henüz ne Microsoft ne de Sony, konsollarının fiyatını açıklamış değil. Analistlerin raporlarına göre, konsollar 400-500$ arasında bir fiyata sahip olacak. Ayrıca şu anda bazı bölgelerde Xbox One’ın ön siparişi 600 dolardan alınmaya başlandı.

Ünlü Windows blogger’larından Paul Thurrott’un iddiasına göre Xbox One’ın iki çeşidi piyasaya sürülecek. Bunlardan biri , normal olan, 500 dolar seviyesinden sunulacak ve 300 dolara daha ucuzu satılacak. Aralarındaki en büyük fark ise depolama olacak; birinde flaş hafızası, diğerinde ise SSD, HDD ya da SSD/HDD hibriti olacak. Ucuz olanın ayrıca Xbox Live için aylık 15 dolarlık bir ücret isteyeceği belirtildi.

PS4 cephesinde ise çok fazla bilgi yok.

Optik sürücü

Xbox One, PS4: Blu-ray

Sony Blu-Ray
Sony Blu-Ray

Daha önceki nesil konsollarda PS3, Blu-ray’i tercih etmiş, Xbox 360 ise HD DVD denizinde boğulmuştu. Üstelik HD DVD için harici bir aksesuar gerekiyordu.

Bu yeni nesil konsollarda iki konsol da Blu-ray formatını kullanacak. Diskler 50 GB depolama kapasitesine sahip olacak.

Çıkış Tarihi

Xbox One, PS4: 2013 içerisinde, tahminen Kasım ayında

Her iki konsol da bu yıl içerisinde tahminen Kasım ayında piyasaya sürülecek. En iyi satış dönemi olan Noel öncesinde marketlerin raflarında yer almak istiyorlar.

Kasım’ın sonuna kadar raflarda olması gereken iki konsol için de duyurulan oyunlar ise Kasım’ın başlarında piyasaya sürülecek. Yani konsollar çıkmadan, oyunları çıkacak.

Kontrol cihazları

  • Xbox One: Kolda küçük tasarım değişikliği, Kinect tasarım değişikliği
  • PS4: Modern yeni tasarım, Move entegresi

Sony, yeni kontrolcüsüne yeni bir tasarım verdi. Yön tuşları ile düğmeler arasında duran trackpad ile artık kolda daha fazla kontrol gücü var.

PS4'e dair ilk tanıtılan parça DualShock 4 olmuştu.
PS4’e dair ilk tanıtılan parça DualShock 4 olmuştu.

Kolun arkasında bulunan Move ışığı sayesinde, kolun PS3’te hali hazırda bulunan Move çubukları gibi işlev görmesi de sağlamış. Kol üzerinde bulunan Share düğmesi ile oyun zevkinizin eğlenceli dakikalarını hızlıca paylaşabiliyorsunuz.

Göze batan birçok önemli değişiklik olsa da, kolun ergonomisi çok fazla değiştirilmemiş. Bu da alışma süreci için iyi bir avantaj.

Xbox One'ın Gamepad'i
Xbox One’ın Gamepad’i

Gamepad’inin rahatlığıyla bilinen Xbox 360’ın yeni nesil hali Xbox One’ın gamepad’i arasında gözle görülür pek bir fark olmasa da, Microsoft, kontrol cihazında 40 geliştirme yaptıklarını iddia ediyor. Ancak henüz hiçbiri açıklanmadı.

Çoğu değişiklik ergonomi ile alakalı olabilir. Yeni kontrol cihazında yeni tetikleyiciler, entegre batarya bölümü ve Wi-Fi Direct özelliği bulunuyor; bunlar bilinen değişikliklerden birkaçı.