Anasayfa Makale Yazar Köşeleri Gezi Parkı ve Sosyal Medya Etkisi

Gezi Parkı ve Sosyal Medya Etkisi

Türkiye’de protestolar sürerken sosyal medya araçlarının kullanımı ortaya ilginç sonuçlar koydu. İşte #direngeziparki #direngezi ve #occupygezi Hashtag’lerinin hikayesi…

Türkiye’de Taksim Gezi Parkı’nda başlayan eylemler, sert müdahale sonucunda katlanarak büyüdü. Gezi Parkı, yerel bir eylem olmaktan çıkarak bütün Türkiye’ye hatta Dünya’ya yayıldı. Sosyal medya araçlarını kullanan vatandaşlar, #direngeziparki Hashtag’ini kullanarak, Twitter üzerinde Dünya gündeminde bir numaraya yerleştiler. Günler süren ve halen devam eden olaylarda farklı sloganlar ve Hashtag’ler de kullanıldı.

New York Üniversitesi Social Media and Political Participation (SMaPP) yani Sosyal Medya ve Politik Katılım bölümü tarafından yayınlanan araştırma da Gezi Parkı konuluydu. En popüler Hashtag olan #direngeziparki bugüne kadar 1.8 milyon Twitter mesajında kullanıldı. Üstelik günler geçmesine karşın toplumsal olaylarla ilgili Tweet’ler azalmadı.

NYU SMaPP bu konuda kıyasma için Mısır’daki devrimi örnek gösterdi. Türk kamuoyunda mesele Arap Baharı ve Occupy Wall Street eylemlerine başta benzetildiyse de daha sonra hem Türk, hem de Dünya kamuoyunda gerçekleşen eylemlerin tamamen Türkiye’ye has, benzersiz bir yapıda olduğu kabul ediliyor.

Türkiye Tweet Haritası
Türkiye Tweet Haritası

Yapılan kıyaslamada #jan25 Hashtag’inin 1 milyon Tweet’in altında kaldığı belirtiliyor. Bunun yanında çok önemli bir fark var, Mısır’daki Tweet’lerin küçük bir yüzdesi Mısır içinden, büyük kısmı ise Mısır dışından gelmişti. Türkiye’de ise yüzde 85 oranında Türkiye’den Tweet var. Yani tamamen Türkiye içi mesajlarla duyurulan ve daha sonra Dünya gündemine düşen bir toplumsal olay söz konusu.

Türkiye’den yayınlanan mesajlarda kullanılan #occupygezi Hashtag’i ile yurtdışına duyurulan olay, bütün Dünya basınında yankı buldu. Türk televizyon kanallarının ve gazetelerinin Gezi Parkı’na hiç her vermemesi ise sosyal medyada medya patronlarına, kapılarını kapatan işletmelere karşı boykot çağrılarıyla sonuçlandı.

evolution_hashtags