Anasayfa Mobil Android Kullanıcı Arayüzleri

Android Kullanıcı Arayüzleri

Jelly Bean kullanıcıları artıyor.
Jelly Bean kullanıcıları artıyor.

Piyasadaki Android telefonların kullanıcı arayüzlerini karşılaştırıyoruz ve inceliyoruz.

Hepimizin bildiği gibi Android telefonlar birbiriyle eşit üretilmiyor. Her ne kadar Android dünyada akıllı telefonlar için tercih edilen en popüler işletim sistemi olsa da, değişik üreticiler bu cihazlara birbirinden farklı kılan özellikler entegre ediyor. Bu bağlamda HTC, Samsung, Motorola ve Sony gibi üreticiler telefonlarını farklı kılan arayüzler geliştiriyor.

Bu makalede ise HTC Sense, Samsung TouchWiz, Motorola’nın MotoBlur arayüzü ve Sony’nin  Timescapeen’i gibi çok popüler olan Android arayüzleri inceleyeceğiz. Ayrıca Google’ın gelecek yıllar için tasarladığı Android projelerine ve Android ürününüzü kişiselleştirebileceğiniz tema, duvar kağıdı ve araçlara bakacağız.

Android Cihazlarda Arayüz Nedir ?

Android işletim sistemi diğer akıllı telefonlar için geliştirilmiş işletim sistemlerinden çok daha farklıdır. Android’i Apple’ın iOS işletim sisteminden ve Microsoft’un Windows Phone’undan ayıran en büyük özelliği açık kaynaklı bir yazılım olmasıdır. Android’in geliştirilmesi Google tarafından yönetilse de Google, geliştirdiği kodları üreticilere sunuyor. Bu sayede üreticiler, Android’i kendi ürettikleri ürünler için özelleştirebiliyorlar. Sıklıkla bu modifikasyonlar telefonlara yeni kullanıcı arayüzleri ve standart Android sürümünde bulunmayan ek özellikler ekliyor. Bu nedenden ötürü modifikasyonlar, sıklıkla önemli değişikliklere ev sahibi oluyor.

HTC SenseSamsung TouchwizzMotorola Motoblur

ICS ArayüzüMIUI Arabirimi

Yukarıda farklı üreticiler tarafından geliştirilmiş kullanıcı arayüzleri görüyoruz ve birbirlerinden tamamen farklılar. Arayüzlerin isimleri ise soldan sağa HTC Sense, Samsung TouchWiz, Motorola MotoBlur, Google Holo ve MIUI.

Microsoft, hiçbir Windows Phone cihazında arayüz değişikliklerine izin vermemekte. Bu nedenden ötürü tüm Windows Phone’lar Metro arayüzü kullanmakta.

HTC Sense

htc-sense-right

HTC Sense, HTC’nin kendi Android cihazları için geliştirdiği arayüzdür. HTC Wildfire S, HTC Desire S gibi HTC Sensation ailesine ait telefonların kullandığı arayüzdür. Ayrıca 7 inç HTC Flyer tablet de HTC Sense arayüzünü kullanır.

HTC Sense, Android’e görsel anlamda en çok değişiklik katan kullanıcı arayüzüdür. Ana ekranda sahip olduğu dijital saat aracı ise en belirgin özelliklerinden. Ana ekranın bir diğer özelliği ise hava durumu ile ilgili animasyonları. Örneğin hava yağmurlu olduğunda ekrana yağmur damlacıkları düşüyor ve cam silecekleri damlacıkları siliyor. Buna benzer animasyonlar elbette sağanak yağışlı havalarda ve kar yağışında da var.

Görsel eklentilerin ötesindeyse arkadaşlarınızın yaptıklarını yayınlayan bir araç bulunmakta. Bu araç sayesinde ana ekranda arkadaşlarınızın Facebook ve Twitter platformlarında paylaştıklarını görebiliyorsunuz. Ayrıca özelleştirilmiş kilit ekranı sayesinde direk olarak kameraya geçebiliyorsunuz. Hareketlerinizin jestleriyle telefonunuzu sessize alabiliyorsunuz  ya da gelen çağrıları istediğiniz gibi cevaplayabiliyorsunuz.

HTC Sense ayrıca HTCSense.com ile eş zamanlı çalışıyor. Bu bağlamda telefonunuzu uzaktan kilitleyebilir, izleyebilir ve hafızasındaki verileri silebilirsiniz. HTC Sense’in 4.0 versiyonu ise verilerinizi saklayabileceğiniz bir bulut program olan Dropbox’ta 50 GB alan sunuyor. Aynı zamanda telefon Beats Audio desteğine sahip. Telefonun sahip olduğu bir diğer özellik ise misafir modu. Bu mod sayesinde telefonunuzu kullanması için arkadaşınıza verebiliyorsunuz. Kendi bilgileriniz ise gizli kalıyor.

Samsung TouchWiz

Samsung TouchWiz, Samsung’un Galaxy serisi cihazları için geliştirdiği bir kullanıcı arayüzüdür. (Holo arayüzü kullanan Galaxy Nexus buna dahil değildir.) Arayüz Galaxy S, Galaxy Note serisi telefonlarda ve Galaxy Tab serisi tabletlerde kullanılıyor.

samsung-touchwizz-right

TouchWiz arayüzü Android’in varsayılan sürümüne göre küçük değişiklikler sunuyor. Bunlar bildirim alanına Wi-Fi, GPS ve Bluetooth için eklediği butonlar. Bu butonlar sayesinde bahsi geçen özellikleri hızlıca kapatıp açabiliyoruz. Ayrıca bildirim alanının bir özelliği ise telefonu çabuk bir şekilde sessiz moda almamıza yarayan butona sahip olması. Arayüzün daha ileri versiyonları sayesinde parmak hareketlerinizin jestine bağlı olarak ekran görüntüsü alabilmek mümkün.

TouchWiz’deki önemli değişikliklerden bahsetmek gerekirse, Samsung’un kendi geliştirdiği uygulamalar konumuz dahilinde. Örneğin Kies Air uygulamasıyla Wi-Fi üzerinden dosya transfer edebilir, Readers Hun ile kitaplara, gazete ve dergilere ulaşabilirsiniz. Polaris Office sayesinde de Microsoft Office dökümanlarınızı görüntüleyebilir ve düzenleyebilirsiniz. Ayrıca HTC Sense’te olduğu gibi Samsung’un da telefonunuzu uzaktan kontrol etmenizi sağlayan SamsungDive hizmeti bulunmakta.

Motorola Motoblur ve Sony Timescape

motoblur-right-side

Motorola, MotoBlur arayüzünü Motorola Defy ve Motorola Flipout aygıtlarında kullanmakta. MotoBlur daha çok sosyal paylaşım platformları üzerine odaklanılmış bir arayüz. SMS mesajlarıyla beraber Facebook ve Twitter statü güncellemelerini direk olarak ana ekranınızda sunuyor. Ayrıca HTC Sense ve Samsung TouchWiz’de olduğu gibi uzaktan kontrol özelliğine sahip.

Sony Ericsson ise Xperia serisi telefonlarında Timescape kullanıcı arayüzünü kullanıyor. (Sağdaki resimde.) MotoBlur’da olduğu gibi Timescape de sosyal paylaşım platformları üzerine bir arayüz. Ana ekranda Twitter, Facebook, SMS ve E-Mail’lerinizi aşağı yukarı kaydırabileceğiniz bir liste ile kontrol edebiliyorsunuz.

Google’ın Yeni Arayüzü: Holo

Android aygıtlar hakkındaki en büyük iki eleştiri, cihazın ağır çalışması ve geciken yazılım güncellemeleri. Bu noktada ise genellikle suçlu kullanıcı arayüzleri oluyor. Çünkü bu arayüzleri kullanmak çok fazla işlem gücü gerektiriyor ve her Android sürümünde güncellenmesi gerekiyor. Bu nedenden ötürü bir Android aygıta uygun en yeni güncellemenin çıkması aylar sürüyor.

Bu bağlamda Google, Ice Cream Sandwich Android sürümünde kullanıcıları için daha iyi bir deneyim sunmaya çalıştı. Bu işletim sistemini Galaxy Nexus’da görmek mümkün. Ice Cream Sandwich, Holo olarak adlandırılan bambaşka bir arayüzle öne çıkıyor. Holo, yeni mavi teması, ”Roboto” olarak adlandırılan birden fazla işlemi kontrol edebileceğimiz kullanışlı arayüzüyle kullanıcıların beklentisini karşılamaya çabalıyor.

google-holo-left-siide
Yeni Holo arayüzü, sahip olduğu marjinal mavi teması ve çoklu işlem ekranı ile göz kamaştırıyor.

Bu varsayılan (Android ICS 4.0) kullanıcı arayüzüyle beraber Google, üreticilerin yukarıda da belirttiğimiz kendi arayüzlerini oluşturduklarında zamanla karşılaştıkları performans sorunlarını ve bu bağlamda geciken yazılım güncellemelerinin önüne geçmeyi planlıyor.

Android Telefonunuzu Özelleştirme

android-telefonu-özellestirme-right

Tüm üreticilerin sunduğu kullanıcı arayüzleri her ne kadar fazla olursa olsun, kalıplara bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Çünkü Android, kişiselleştirilebilir bir işletim sistemi olarak tasarlandı. Anroid Market’te Kişiselleştirme kategorisinde bulunan uygulamalarla telefonunuzu istediğiniz şekilde kişiselleştirebilirsiniz. İstediğiniz hareketli duvar kağıtlarını ana ekranınıza ekleyebilir ya da tercih ettiğiniz araçları telefonunuza kurabilirsiniz.

Eğer telefonunuza daha farklı bir hava vermek istiyorsanız, LauncherProADW Launcher ve Go Launcher Ex uygulaması ile telefonunuza yepyeni bir görünüm verebilirsiniz. Hatta telefonunuzu paylaşacağımız uygulama ile bir Windows Phone’a benzetebilirsiniz: Launcher 7

Ayrıca Android, telefonunuza kendi kişiselleştirdiğiniz Android sürümünü yüklemenize de izin veriyor. Bunlar hepimizin aşina olduğu ROM adıyla biliniyor. Bu ROM’lar CyanogenMod ve MIUI (Sağ Resimde) gibi telefonunuzun normalde sahip olduğu arayüzden tamamen farklı arayüzler sunabiliyor. Fakat unutmayınız ki telefonunuza farklı bir ROM yüklemek bilgi ve deneyim gerektirir. Kişiselleştirilmiş bir ROM yüklerken karşılaşabileceğiniz sorunlar, telefonunuzu kullanılmaz hale getirebilir. Hatta telefonunuzu garanti dışı bırakabilir.