Anasayfa Haber Japonya 4K Yayın Yapabilen Set-Üstü Kutu İşine Giriyor

Japonya 4K Yayın Yapabilen Set-Üstü Kutu İşine Giriyor

Japonya'dan 4K teknolojisi için yeni bir adım.
Japonya'dan 4K teknolojisi için yeni bir adım.
Japonya'dan 4K teknolojisi için yeni bir adım.
Japonya’dan 4K teknolojisi için yeni bir adım.

Ülkenin en büyük telecom firmalarından biri dünyanın ilk 4k yayın yapabilen set-üstü kutusu üzerinde çalışıyor.

Japonya’nın büyük telekomünikasyon sağlayıcılarından biri 4k kalitesinde, internet üzerinden yayın alabilen set-üstü kutusunu duyurdu. NHK’nin set-üstü kutusu, 4k yayın yapabilme özelliği ile teknoloji tarihine geçmiş oldu.

Bu hafta içerisinde Tokyo’da düzenlenen bir medya seminerinde, teknolojinin üç günlük tanıtımı yapıldı. Firma High Efficiency Video Coding – Yüksek Verimli Video Kodlama adını verdiği bir teknolojiyi kullandığını açıkladı. Video set-üstü kutuya direk olarak bulut-tabanlı serverlar üzerinden gönderiliyor. Böylece standart 4k teknolojisine sahip TVlerde yayın yapılabiliyor. Firma ne tarz yayın yapacağını açıklamadı ancak 4K teknolojisini reklam amaçlı kullanacağı düşünülüyor.

Test sırasında H.264/MPEG-4 teknolojisinin ardılı H.265/HEVC standartı kullanıldı. H.264/MPEG-4 günlük kullanımlarda sıkça görülen bir yayın formatı. HEVC ise geçtiğimiz Ocak ayında uluslararası standart olma statüsüne erişti. Bilinen bant genişliğini iki katına çıkaran bu standart sayesinde klasik TV yayınlarının kalitesi de artıyor. Yani 4K olarak bilinene Ultra HD (3840×2160) kaliteisinde yayın yapabilmek için HEVC standartına sahip olmak gerekiyor.

4K Televizyon teknolojisinin 2014 yılından itibaren yaygınlaşması bekleniyor. Bu yaygınlaşma PC monitörlerini ve mobil cihazları da etkileyecektir.

Dünya’nın en hızlı ve en kaliteli internetini kullanan Japonya için bu yayın sıkıntı oluşturmayacaktır. İlerleyen süreçte diğer Dünya ülkeleri de bu yayından nasibini almak istiyorsa, genel bir internet düzenlemesi yapılması gerekecek. Yayını üstlenen NHK firması 3 yıl içerisinde 8K teknolojisine sahip TVler için de şimdiden yatırım yapmayı amaçlıyor. Bir başka Japon firma Sony ise bu yıl içerisinde 4K desteği veren internet yayını yapacağını açıkladı. Online dizi-film yayını yapan Hulu’nun ise bu pazara 2 yıl içerisinde girmesi bekleniyor.