Anasayfa Teknoloji 8 Çekirdekli Haswell-E ve DDR4 Yolda!

8 Çekirdekli Haswell-E ve DDR4 Yolda!

Intel Haswell-E platformuna meraklılarını sevindirecek bir haber verdi. 8 çekirdekli Haswell’ler ve DDR4 bellekler yolda.

haswell-sekiz-cekirdek

2013’ün ikinci yarısında piyasaya çıkacak olan Ivy Bridge-E platformu, 2012’de tanıtılmış olan Sandy Bridge-E platformuna göre az miktarda özellik ve performansa sahip. Bu bağlamda herkesin gözü 2014 Haswell-E mimarisine döndü. Açıkçası Intel’in yeni mimarisinde heyecan verici detaylar mevcut.

Intel Haswell-E

Intel, üst düzey performans amaçlı Haswell-E serisi işlemcilerini 2014’ün 2. yarısında piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Mikroişlemci devi, 8 çekirdekli üst düzey oyun performansı sunacak işlemcilerini açıkladı. Birkaç yıl önce aynı sıçramayı Intel’den 6 çekirdekli işlemcilerde görmüştük. Birçok kullanıcının heveslerini kıracak olsak da, aslında Intel’in bu sene 8 çekirdekli Haswell-E işlemcileri sunmasının asıl nedeninin 14nm Broadwell’lerin 2014 yılında çıkmayacağından ötürü olduğunu düşünüyoruz. Elbette iyi haberleri de verelim, Intel’in uzun zamandır değiştirmediği CPU hızları bu mimariyle beraber değişiyor.

haswelle-neler-getiriyor

Intel uzun zamandır sürdürdüğü 4 çekirdekli işlemci politikasından uzaklaşıyor. Bu bağlamda kullanıcılara 6 ya da 8 çekirdekli işlemci seçeneklerini 20MB L3 önbellek ile sunuyor. Hyper Threading’in akıbeti konusunda da değişen bir şey yok. İşlemci 16 adet sanal işlem birimiyle beraber geliyor. TDP konusunda ise Intel yeni 22nm işlemcilerinde 130w ila 140w arası değerler olacağını belirtiyor.

haswelle-neler-getiriyor-tablo

Teknik detaylara bakmak gerekirse, Intel yeni platformunda eski Ivy Bridge-E’ye göre iki adet daha fazla işlemci çekirdeği, bu bağlamda 4 adet daha fazla sanal işlemci sunuyor. Teknik detayların geneline bakarsak, 2013 mimarisine göre Haswell-E’nin %33 ile %55 arasında daha fazla performans sunacağı bekleniyor. Elbette gelişmeler ne olursa olsun, Intel’in piyasada yüksek performans sunan tek firma olduğu gerçeği değişmeyecek. AMD’nin Streamroller mimarisini göze alırsak, durumun yakın gelecekte de değişeceğini düşünmüyoruz.

haswell-sekiz-cekirdek-tablo

Wellsburg Yonga Seti

Intel’in yeni Haswell-E mimarisiyle beraber sunduğu yeni Wellsburg yonga setleriyle beraber gelen en büyük gelişme ise 2133MHz hızındaki DDR4 bellek desteği. Elbette saat değerini Overclock ile daha da arttırabilirsiniz. Wellsburg yonga seti aynı zamanda çok sayıda bağlantı arabirimi sayısı sunuyor:

  • 6 x USB 3.0 Portu
  • 8 x USB 2.0 Portu
  • 10 x SATA 6 Gbps Portu
  • Entegre Saat desteği
  • 6.5W TDP

wellsburg-amd-yonga

Dört Kanallı DDR4 Desteği

Biraz da Wellsburg’un RAM desteğinden bahsedelim. Wellsburg ile anakartınıza sadece DDR4 bellekler takabileceksiniz. Saat hızları ise 1333MHz’den başlayıp 1866, 2133 olarak devam ediyor. Bazı kaynaklarsa DDR4 RAM kitlerinin 2133MHz’den aşağı düşmeyeceğini söylüyor. Elbette bu işin meraklılarının zaten bu değerden altını tercih etmeyeceklerini biliyoruz.

Aynı zamanda dört kanallı DDR4 belleklerin yükseltilen frekanslarıyla beraber, dört kanalın sunduğu veri yolu genişliği ile, eski üç kanallı belleklere göre %50 daha fazla performans sunacağını düşünüyoruz.

ddr4-bellekler-wellsburg

Yonga seti aynı zamanda 1333MHz bellekler için düşük voltaj desteği de (1.2V)  sunacak. Aynı zamanda DIMM söketi, eskiden 284 olan pin sayısına karşın 288 adet pine sahip olacak. Ek olarak gelen 4 pin ise NVDIMM desteği için eklenmiş. İyi haber ise, 284 ve 288 pine sahip bu iki RAM modülü de 284 ya da 288 pinli bağlantı söketine sahip anakartlarda çalışabilecek.

LGA 2011-3 Soket

Haswell-E, çıkışıyla beraber eski LGA 2011 söketin bir üst versiyonunu da sunuyor. LGA-2011-3 olarak adlandırılan yeni söket, eskisine nazaran aynı boyuta sahip. Aynı zamanda sahip olduğu pin sayısında da bir farklılık yok. Basitçe, Intel sadece pinlerin yeni mimarisine uygun olacak biçimde yollarını değiştirmiş. Intel’in yeni söketi bu bağlamda önceki nesillere kıyasla daha verimli. Aynı zamanda yeni tasarım sayesinde işlemciyi monte etmek daha kolay.

wellsburg-lga20113-ne-getiriyor

Sonuç

Kısacası Haswell-E ortalığı sarsacak bir biçimde geliyor. Intel’in 22nm platformu üzerinde çok fazla emek harcadığını hepimiz görüyoruz. Eğer mevcut sisteminizi daha üst düzey bir Intel sistem ile değiştirmeyi planlıyorsanız, Haswell-E kesinlikle bu bekleyişe değecek bir tercih olacaktır.