Anasayfa Makale İncelemeler Samsung Galaxy Mega 6.3 İncelemesi

Samsung Galaxy Mega 6.3 İncelemesi

galaxy-mega-6.3-sammobile

Samsung’un yeni amiral gemisi Galaxy Mega 6.3’ü inceliyoruz.

Samsung, Galaxy Mega 6.3’ü birkaç ay önce duyurmuştu. Galaxy Mega 6.3 ise Samsung’un dev ekranlı akıllı telefonlarından bir diğer olarak karşımıza çıkıyor. Samsung yeni akıllı telefonlarında Android işletim sistemi kullanıyor. İncelenen telefon GT-I9205’in LTE sürümüydü. Yazılımı her ne kadar final sürümü olmasa da gayet güzel çalıştığı bildirildi. Şimdi sıra telefon hakkındaki görüşlerimizi bildirmekte.

Tasarım

Son birkaç yıldır telefonlarda küçük boyuttan büyüğe geçiş hepimizin dikkatini çeken bir durum. Hepimizin bildiği gibi geçmişte küçük telefonlar kullanırdık. Bu durum akıllı telefonların piyasayı ele geçirmesine kadar devam etti. Sonraysa telefonlar aşama aşama büyüme kaydetti. Şuan Apple dahil piyasadaki tüm markalarda bu durumu görebiliyoruz. Samsung, ilk devasa telefonunu Berlin’de IFA sırasında tanıtmıştı. Hepimizin aşikar olduğu ”Galaxy Note”, çoğu kullanıcı tarafından çirkin ve kullanışsız olarak belirtmişti.

Bu bağlamda Samsung, Galaxy Note’un ikinci bir sürümünü, Galaxy Note 5.3’ü çıkardı. Samsung’un bu hamlesinin başarılı olduğu satış rakamlarına baktığımızda belirgindi. Daha sonra Samsung, sadece boyutunu ve ekranını biraz büyüterek, Galaxy Note II’de de aynı tasarımı izledi. Bu sene ise Galaxy Note II’yi takip eden Galaxy Note III muhtemelen duyurulacak. Daha önce de söylediğimiz gibi Galaxy Mega 6.3’ün duyurusu birkaç ay önce yapılmıştı ve tüm büyük ekranlı telefonların akıbeti bu şekilde gelişti. Samsung telefonun tasarımının oldukça büyük ve kullanışsız olduğu konusundaki geri bildirimleri dinlemişti. Hemen Galaxy Mega 6.3’e geri dönelim. Telefonun ilk dikkat çeken özelliği çok büyük olması!

Elbette daha önce Galaxy Note II’yi de incelemiştik. Ancak birkaç dakika sonra Galaxy Mega 6.3’ü beğenmeye başladık. Çünkü 6.3 inç  ekran oldukça başarılıydı ve ürünün elinizde sergilediği performans oldukça etkileyiciydi. Nedenlerini ise, yazının devamında açıklayacağız. 6.3 inçlik bir ekrana sahip olmasına karşın ürün oldukça ince. Gözümüze çarpan bir diğer unsur ise Samsung’un geleneksel Home butonu ve dokunmatik ikonlarının unutulmaması. Galaxy S4’ten aşina olduğumuz gibi, kamera, sensör ve hoparlörler telefonun ön yüzünde ve aynı konumdalar. Ayrıca Galaxy S3 ve S4’te alışık olduğumuz gibi Galaxy Mega 6.3 ön yüzünde, tam olarak hoparlörün yanında bir LED bildirim ışığına sahip.

Telefonun sağ tarafına baktığımızda kilit tuşunu, sol tarafında ise ses açma, kapatma düğmelerini görüyoruz. Telefonun üst kısmına bakarsak, 3.5 Plugin, IRblaster (Samsung’un kendi kullanışlı programı WatchON için) ve telefonun iki mikrofonundan birini görüyoruz. Alt tarafına göz attığımızda da Micro USB ve diğer mikrofonu görüyoruz. Telefonun arka kısmıysa diğer Samsung telefonlarında olduğu gibi oldukça sade. Arka tarafta sadece kamerayı, flaşı ve alttaki hoparlörleri görebiliyoruz. Tasarıma 7.0 veriyoruz. Çünkü Galaxy S4 ile kıyasladığımızda herhangi bir özel niteliği yok. Telefonun çerçevesinin daha küçük olması gerektiğini düşünüyoruz. Umarım Samsung yorumlarımıza yeni Galaxy Mega sürümlerinde kulak verir.

Tasarım: 7.0/10

galaxy-mega-6.3-arka-fon

Arayüz ve Akıllı Fonksiyonlar

Samsung, Galaxy Mega 6.3’e kendi Touch-Wiz UX arayüzünü ekledi. Arayüz, her ne kadar kullanıma kolay olsa da oldukça sıkıcı. Kullanıcılara iyi haber ise, Samsung’un telefona yatay modu da eklemiş olması. Galaxy Mega 6.3’ü herhangi bir şekilde döndürseniz dahi kolayca kullanabilirsiniz. Galaxy S4 ile beraber Samsung, Touch-Wiz nature UX arayüzüne birçok yeni akıllı fonksiyonlar ekledi ve incelediğimiz bu ürün de aynı özelliklere sahip.

Smart Pause, Smart Stay, Air Gesture, Hava Durumu ve Çoklu Pencere bu yeni fonksiyonlardan. Ayrıca Galaxy Mega 6.3’ün NFC desteği bulunmakta, bu bağlamda S Beam de telefonda mevcut. En önemli soru ise, bu özelliklerin tümünü kullanabilecek miyiz? Muhtemelen hayır, fakat bu özellikleri arkadaşlarınıza göstermek, oldukça eğlenceli olacaktır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi yatay ekran modu oldukça kullanışlı. İyi olmasını beklemesek de özellik oldukça kullanışlı çıktı! Yatay ekran modunun kullanışlı olmasından ötürü, arayüz konusunda telefona Galaxy S4’ten daha yüksek bir puan veriyoruz.

Arayüz: 8.5/10

Akıllı Fonksiyonlar: 9/10

galaxy-mega-6.3-arayüz

Yatay Ekran Modu

Açıkçası Galaxy Mega 6.3’te yatay ekran modunu görmekten çok mutluyuz. Zira bu özellik telefonun kullanılabilirliğini oldukça arttırıyor. Hatta Galaxy Mega 6.3’ün yatay ekran modunu Samsung Galaxy Tab 7.7. ‘den daha da çok sevdik.

galaxy-mega-6.3-yatay-ekran

Ekran ve Multimedya

Sonunda her kullanıcının muhakkak ilgili olduğu bir konuya geldik: Ekran. Galaxy Mega 6.3, 6.3 inçlik ekranı, 223 ppi piksel yoğunluğu ile beraber 720×1280 çözünürlük sunuyor. Açıkçası biz bu dev ekranda Full HD bir görüntü bekliyorduk ya da AMOLED kalitesinde bir ekran olmasını. Ancak Samsung’un bunu sağlaması doğru orantılı olarak fiyatı da artıracaktı. Bu da Galaxy Mega’nın ilk sürümü için hiç de iyi bir başlangıç olmayacaktı. Buna rağmen Galaxy Mega 6.3’ün ekranı oldukça gerçekçi, güzel ve canlı renklere sahip. Ürünün eksi yanı ise siyah piksel rengi. AMOLED ekranlarda siyah OLED kapalı olduğu için size çok gerçekçi bir siyah tonu veriyor.

Ürünün siyah tonu kötü olmasa da AMOLED hala bu konuda en iyisi. Samsung’un gelecekteki telefonlarında OLED paneller kullanmasını temenni ediyoruz. AMOLED ekranlar bize göre piyasada mobil telefonlar için en elverşli teknoloji.

Aynı zamnda Galaxy Mega 6.3’ün ekranı oyun oynamak, internette dolaşıp resim ya da fotoğraflara bakmak için oldukça ideal. Galeriyi sizlere spiral biçimde göstermek için uğraştık fakat ürün Frimware’i henüz final sürümü değil.

Fakat bunun yerine ürünün multimedya tarafını bir video üzerinden inceledik. Farklı açılarla ekranı test ettik ve Galaxy Mega 6.3 gerçek anlamda bir multimedya ürünü. Rahatlıkla internette gezebilir, resimlerinizi ve videolarınızı görüntüleyebilirsiniz. Görüntü bir multimedya tabanlı ürüne göre oldukça keskin. Aynen Note II’de ve Galaxy S4’te söylediğimiz gibi, bu ürün gerçek bir multimedya canavarı.

Multimedya tabanlı bir ürüne göre, ekranı daha yüksek çözünürlükte olabilirdi. Fakat buna rağmen Galaxy Mega 6.3 için aşağıdaki puanlarda daha az veremedik.

Multimedya: 9.9/10

Ekran: 7.5/10

galaxy-mega-6.3-multimedya

Kamera

Aynen Galaxy S4’te olduğu gibi, Galaxy Mega 6.3 de aynı kamera özelliklerini taşıyor. Aynı zamanda Galaxy S4’ün sahip olduğu tüm kamera fonsiyonlarına da sahip. Aşağıdaki resimden ürünün kamerasının kalitesine ilişkin fikir sahibi olabilirsiniz. Ama unutmayın ki, cihazın sahip olduğu Firmware, daha final sürümü değil.

galaxy-mega-6.3-kamera

Kamera: 7.5/10

Performans

Galaxy Mega 6.3, 1.7 GHz hızında çift çekirdekli işlemci kullanıyor. Fakat ürünü daha mükemmel kılacak bir dört çekirdekli işlemciyi, çift çekirdekli işlemci yerine görmek isterdik. Ayrıca tekrar söylememiz gerekiyor, ürünün Firmware’i final değildi ve birtakım hatalara sahipti. Yani her daim akıcı değildi. Final sürümde ise sorunların çözüleceğini umut ediyoruz. Samsung’un eski çift çekirdekli bir işlemci kullanması da bizim için çok büyük bir eksiydi. Fakat Samsung her zaman olduğu gibi bir sonraki sürümde bu sorunlara kulak verecek.

Performans: 6.0/10

Batarya

Firmware final sürümü olmamasına rağmen, ürün gene de beklediğimizden daha iyi batarya performansı verdi. Telefonun sahip olduğu büyük erkan, bataryayı adeta su içer gibi tüketecek sanmıştık. Fakat yanılmışız. Galaxy Mega 6.3, videoları tamamen oynatabilecek kadar batarya ömrüne sahip. Ancak kullanıcıların her gün telefonu şarj etmek zorunda kalacaklarını düşünüyoruz. Batarya hakında Galaxy S4 ile aynı seviyede olduğundan başka bir bilgi veremeyeceğiz.

Batarya: 7.0/10

Sonuç

Galaxy Mega 6.3, açıkçası biraz büyük bir mobil telefon, hatta neredeyse bir tablete benziyor. Açıkçası hem tablete, hem de büyük bir akıllı telefona benziyor. Biz ürünle internette sörf yapmaktan ve video izlemekten çok hoşlandık. Kısacası kullanıcılar için, özellikle de sürekli hareket halinde tren ya da uçak kullanan insanlar için oldukça iyi bir seçenek. Telefona bir akıllı telefon ya da tablet demek ise tamamen sizin tercihiniz. Fakat hiç şüphesiz dışarıdan biri için telefon oldukça dikkat çekici.

Fakat çoğu yeniliğe olduğu gibi insanların birkaç yıl içerisinde büyük akıllı telefonlara alışacaklarına inanıyoruz. Aynı bizim şuan Galaxy Note boyutunda akıllı telefonları kabul ettiğimiz gibi. Kısacası 6.3 inç büyüklüğünde HD LCD ekranı, 8 Megapiksel flaşlı kamerası ve kullanışlı Touch-Wiz arayüzü ile gelen Android’in en son işletim sistemi olan Jelly Bean’e sahip bu telefon, hiç de kötü bir tercih değil.

galaxy-mega-6.3-jellybean

Galaxy Mega 6.3, SamMobile’den 10 üzerinden 7.8 aldı.

  • Tasarım: 7.0/10
  • Arayüz: 8.5/10
  • Akıllı Özellikler: 9.0/10
  • Multimedya: 9.9/10
  • Kamera: 7.5/10
  • Performans: 6.0/10
  • Batarya: 7.0/10

Kaynak: SamMobile