Anasayfa Makale İncelemeler Cooler Master CM Storm Sentinel Advance II Fare ve Trigger Mekanik Klavye...

Cooler Master CM Storm Sentinel Advance II Fare ve Trigger Mekanik Klavye İncelemesi

Cooler Master CM Storm’un oyuncular için tasarladığı Sentinel Advance II fare ve Trigger mekanik klavyeyi inceliyoruz.

CM Storm

[tab name=’Cooler Master Sentinel Advange II’]

Özellikler

  • Yapı: ABS plastik
  • Boyutlar: 83.6 x 135 x 40mm
  • Tuş sayısı: Tamamı programlanabilir 8 buton
  • Net ağırlık: 139 gr
  • Sensör: Avago ADNS-9800, 8200dpi lazer sensör
  • Biçim faktörü: Ergonomik, sağ el için
  • Aydınlatma: İsteğe bağlı 5 farklı renk
  • DPI ekranı: Kademeli OLED ekran
  • Değişken ağırlık: 4.5 gr x 5
  • Kablo Uzunluğu: 1.86mtyeni

CM Storm markası altında oyunculara yönelik klavye, fare, fare altlığı ve stereo kulaklık gibi ekipmanlar üreten Cooler Master’ın incelemeye gelen Sentinel Advance II modeli faresi, daha önceki Sentinel Advance modelinin geliştirilmiş bir versiyonu. Selefinden farklı olarak Avago ADNS-9800 8200dpi lazer sensör ve 128Kb bellekle donatılan Sentinel Advance II’nin eski dış tasarımı olduğu gibi korunmuş.

Sağ el kullanımı için üretilen Sentinel Advance II’nin gövdesinde siyah ve gri renkler hakim. Dış kaplama, elin, fare üzerinde kaymasını engelleyen bir tür kauçuk malzeme ile desteklenmiş. Toplam 8 adet programlanabilir (Macro) butonla gelen farenin yuvarlak ve avuç içine ergonomik bir şekilde oturan plastik gövdesi 83.6 x 135 x 40mm ebatlarında ve ağırlığı sadece 139gr.

Cooler Master Sentinel Advance II (2)

 

Cooler Master Sentinel Advange
Cooler Master’ın daha önce ürettiği Sentinel Advance

Farenin sol bölümünde yer alan iki adet buton, genelde bu tür oyuncu modellerinde gördüğümüz gibi baş parmağın rahatlıkla ulaşabileceği bir mesafeye yerleştirilmiş. Butonlara, Cooler Master’ın sitesinden indirebileceğiniz küçük bir yazılım yardımı ile makro atama yapabiliyorsunuz. Oyun haricinde, örneğin: web tarayıcısı ile sörf yaparken, iki buton, ileri ve geri sayfa fonksiyonlarını kontrol etmek için kullanılıyor:

 

Cooler Master Sentinel Advance II (3)

Sol bölümde herhangi bir buton görünmüyor. Öncelikli olarak FPS (First Person Shooter-Crysis, Battlefiled gibi) tarzı oyunlara yönelik üretilen Sentiel Advange II’nin, bu ve benzer tür oyunlar için kullanılabilecek toplam 8 programlanabilir buton sayısı kullanıcılar için yeterli olacaktır:

Cooler Master Sentinel Advance II (4)

Ön bölümden bakıldığına avuç içine oturan üst kısma, kullanım sırasında sağa doğru olacak şekilde bir eğim verildiğini görüyoruz. Eğer fare sol el için tasarlanmış olsaydı, eğim sola doğru olacaktı. Oyunlar ve Windows altındaki diğer yazılımlar için en çok kullanılan sağ ve sol seçim butonlarının sertliği orta seviyede. Orta/en alttaki buton, fareyle hazır gelen ve sizinde farklı şekillerde ayarlayabileceğiniz “profil” fonksiyonunu kontrol ediyor. Toplam 4 adet hazır seçimle: X ve Y koordinatları olmak üzere 900×900, 1600×1600, 3200×3200 ve 8200×8200 DPI aralığını bu buton yardımıyla değiştirebiliyorsunuz. İlave olarak her profil seçiminde, farenin ön/alt ve tavanında bulunan LED destekli aydınlatmanın da rengi değişiyor. Üzeri, kaymayı engelleyen kauçuk tarzı bir malzeme ile kaplanan tekerleğin serbest scroll özelliği yok, kademeli hareket ediyor. En üstteki iki buton, profil butonu gibi yine hazır gelen 200×200, 1600×1600, 3200×3200 ve 8200×8200 DPI’lar arasında seçim yapmak için kullanılıyor. Farkı ise, değişimler sırasında LED aydınlatmadaki renk sabit kalıyor:

 

Cooler Master Sentinel Advance II (5)

Tavandaki ızgara ilk etapta, elin terlemesini önleyen bir havalandırma gibi görünüyor olsa da, tasarım amacı tamamen görsel:

Cooler Master Sentinel Advance II (7)

Farenin ön ve tavanında yer alan aydınlatma, profil butonu yardımıyla renk değiştiriyor:

Cooler Master Sentinel Advance II (13)

Karanlık ortamlardaki görüntü:

Cooler Master Sentinel Advance II (15)

Zevkinize ve o anki ruh halinize uygun seçebileceğiniz toplam 5 farklı renk:

Cooler Master Sentinel Advance II

Izgaranın ortasına yerleştirilen küçük bir OLED ekran, on hangi DPI çözününürlüğünde ve hangi profilde olduğunuzu gösteriyor. Değişimleri anlık olarak ekrandan izleyebiliyorsunuz:

Cooler Master Sentinel Advance II (14)

Sentiel Advange II’de elin temas ettiği üst ve yan parçalar yanında taban da plastik malzemeden üretilmiş. 4 adet ince teflon (skatez), farenin yüzey üzerinde rahat bir şekilde kaymasını kolaylaştırıyor:

 

 

Cooler Master Sentinel Advance II (8)

Tabanın arka tarafındaki küçük bir kapağın altında…

Cooler Master Sentinel Advance II (9)

…toplam 5 adet metal ağırlık bulunuyor. Her biri 4.5gr olan ağırlıkların çıkartılması ve yerine tekrar takılması son derece kolay:

Cooler Master Sentinel Advance II (11)

Avago’nun ADNS-9800 model 8200dpi lazer sensörü:

Cooler Master Sentinel Advance II (10)

1.86mt uzunluğundaki kablo, yıpranmaya karşı sarmal kablo sarıcı malzeme ile korunmuş. USB soketinin ucu altın kaplama.  Altın kaplama sanıldığının aksine daha temiz sinyal gönderimi için değil, soketin zamanla dış ortamdan etkilenerek korozyona uğramaması için:

Cooler Master Sentinel Advance II (12)

[/tab]

[tab name=’Sentinel Advance II Kutu İçeriği’]

 

Cooler Master Sentinel Advance II (1)

Cooler Master Sentinel Advance II’nin kutu içeriğinde, ürünün kendisi ve garanti belgesi bulunuyor.

[/tab]

[tab name=’Sentinel Advance II Yazılım’]

Cooler Master’ın sitesinden indirebileceğiniz yazılımla X ve Y koordinatları için DPI seçimi, profil değiştirme, renk seçimi, tepki süresi ve makro atama dahil farenin tüm fonksiyonlarını kendi ihtiyaçlarınıza göre değiştirebiliyorsunuz. Eğer fazla ayarla uğraşmak istemiyorsanız, hazır profil seçenekleri size yardımcı olacaktır. Ancak gözünüz korkmasın, her ne kadar karışık görünüyor olsa da ayarları yapmak ve istenilen sonuca ulaşmak son derece kolay. Bunun yanında herhangi bir profil belirleyip kaydedebiliyor ve ihtiyaç duyduğunuzda tekrar çağırıp kullanabiliyorsunuz:

Cooler Master Sentinel Advance II (16) Cooler Master Sentinel Advance II (17) Cooler Master Sentinel Advance II (18) Cooler Master Sentinel Advance II (19)

Cooler Master Sentinel Advance II (21)

Cooler Master Sentinel Advance II (20)  Cooler Master Sentinel Advance II (22)

[/tab]

[tab name=’Cooler Master CM Storm Trigger’]

Özellikler

  • Arayüz: USB
  • Tuş tipi: Cherry MX Black mekanik anahtar
  • Makro tuşu sayısı: Klavye üzerindeki tüm tuşlar, ilave 5 makro tuşu
  • Çoklu ortam tuşu sayısı: 7
  • Ek USB port sayısı: 2
  • Tuş ömür döngüsü: 50 milyon vuruş
  • Kablo uzunluğu: 2mt
  • Boyutlar: 475 x162 x 25mm
  • Ağırlık: 1260gr

Cooler Master’ın öncelikli olarak FPS, RTS ve ardından tüm oyun meraklıları için tasarladığı Trigger, 50 milyon basım garantili Cherry MX Black mekanik anahtar sistemi, 7 adet multimedya butonu ve 5 adet ilave makro butonu ile donatılmış üst düzey sağlamlıkta bir mekanik oyuncu klavyesi. 1260gr ağırlığındaki model, 475 x162 x 25mm ebatlarında. USB üzerinden sisteme bağlanan Trigger, ilave 2 adet USB 2.0 girişine ve 2 metre uzunluğundaki katlanmaz kabloya sahip.

Cooler Master Trigger (1)

Klavyenin tabanı hariç tüm yüzeyleri, Sentinel Advance II’de olduğu gibi mat ve kaymayı önleyen bir tür kauçuk benzeri malzeme ile kaplı. Kenarlardaki kaplama, diğer yüzeylere oranla daha kalın. Gövde tamamen ABS plastikden üretilmiş. Konusu geçmişken küçük bir bilgi verelim: ABS (Akrilonitril Butadien Stiren), kalıp yolu ile üretilen ürünlerde çok yaygın olarak kullanılan hafif ve sert bir polimerdir. Borular, otomotiv parçaları, koruyucu kasklar ve oyuncaklar (örneğin: Lego) kullanım alanlarından birkaçı. Özellikle sertliği nedeniyle çizilmeye karşı standart plastiklerden çok daha fazla:

Cooler Master Trigger (10)

Tuşların üzerindeki karakterler, pek çok klavyede kullanılan boya baskı yada lazer işleme türünden değil. Arka aydınlatma kullanılan tuşlardaki karakterler lazerle kesilip, altlarına ışık geçirgenliği olan şeffaf bir malzeme konulmuş. Bu nedenle, tuşlarla ne kadar uzun zaman geçirirseniz geçirin, üzerilerindeki karakterler kesinlikle silinmeyecektir:

Cooler Master Trigger (2)

Klavyeye “mekanik” olma özelliğini kazandıran Cherry MX Black serisi mekanik anahtar sistemi, RED serisine göre daha az fazla bakı gücüne ihtiyaç duyuyor. Red’deki 60gr olan baskı ağırlığı, Black serisinde yaklaşık 80gr civarı:

Cooler Master Trigger (21)

Windows altındaki yazılımlar için kullanılan çoklu ortam fonksiyon butonları, F5 ve F11 tuşları arasına yerleştirilmiş. Oynatma/durdurma, ileri dosya, geri dosya seçimi, ses kapatma ve azaltıp artırma gibi temel görevleri var. F1 ve F4 arası diğer butonlar, klavyenin arka aydınlatması için farklı seçimler sunuyor:Cooler Master Trigger (22)

Trigger’ın üzerinde yer alan tüm tuşlara makro atama yapabiliyorsunuz. Ancak kolay erişim adına sol tarafa 5 adet “M” tuşu yerleştirilmiş. Bunlara, diğerlerinde olduğu gibi istediğiniz herhangi bir atamayı yapmak imkanlar dahilinde:

Cooler Master Trigger (5)

Boşluk tuşunun sağ /soluna yerleştirilen ve CM Storm logosunu taşıyan iki tuş, klavye arka aydınlatma seçeneklerini ayarlama ve çokluortam fonksiyonlarını devreye sokmak için kullanılıyor. “Alt Macro” tuşları ise, yazılım kullanmadan manuel olarak hızlı makro atamaya yarıyor:

Cooler Master Trigger (4)

Arka bölümündeki 2 adet USB 2.0 yuvası, harici sürücü, USB bellek ve diğer cihazlar klavyeye ve doğal olarak sisteme entegre edilmesi için kullanıyor. Diğer mini USB 2.0 portuyla, kutu içeriğinden çıkan ara kablo ile Trigger sisteme bağlanıyor. Aydınlatma için fazla akım çeken klavyeye dahil edeceğiniz harici birimlere USB çıkışının yeterli akım verememesi durumunda, en solda görülen yuvaya harici bir güç adaptörü takılıp, klavye akım konusunda destekleniyor:

Cooler Master Trigger (7)

Taban, klavyenin zemin üzerinde tutunmasını sağlayan 6 adet kalın lastikle takviye edilmiş:

Cooler Master Trigger (8)

Tabandaki açılabilir ayaklar, kullanım sırasında klavyenin daha dik açıda durmasını sağlıyor:

Cooler Master Trigger (9)

Kutu içeriğiden yer alan ve takılıp/çıkartılması son derece kolay olan bilek dayama aparatı, uzun vadede klavye kullanımı sonucu oluşabilecek ortopedik sıkıntılarınızı engelleyecek ergonomik yapıda:

Cooler Master Trigger (11)

2mt uzunluğundaki kablonun her iki ucundaki USB soketler aşınmaya karşı altınla kaplamış:

 

 

Cooler Master Trigger (12)

Kablonun üzeri, katlanma veya zorlanma sırasında hasar görmeye karşı kalın bir koruyucu kılıfla korunmuş:

Cooler Master Trigger (13)

Trigger’ın tuşlarının arka aydınlatmalı olduğundan bahsetmiştik. Fotoğraf çekimlerindeki kayıptan her ne kadar pembeye çalan bir renk görüyor olsanız da, aydınlatma son derece canlı bir kırmızı:

 

Cooler Master Trigger (14)

F1 ve F4 tuşlarına ilave edilen fonksiyonlarla aydınlatmayı daha parlak,…

Cooler Master Trigger (23)

….yada gözü rahatız etmeme adına daha düşük şiddetlerde ayarlayabiliyoruz. Bunun yanında “ben ışık istemiyorum” derseniz, aydınlatmayı tamamen kapatabilirsiniz:

Cooler Master Trigger (25)

Eğer oyun sırasında sadece makro, “WASD “ve yön tuşlarını görmek isterseniz, sadece bu tuşları aydınlatan seçeneğe de sahipsiniz:

Cooler Master Trigger (24)

[/tab]

[tab name=’Trigger Kutu İçeriği’]

Cooler Master Trigger (26)

Cooler Master CM Storm Trigger’ın kutu içeriğinde bulunanlar:

  • Kullanım kılavuzu
  • USB bağlantı kablosu

Cooler Master Trigger (27)

[/tab]

[tab name=’Trigger Yazılım’]

Arayüzü son derece basit ve kullanışlı olan yazılım sayesinde, klavye üzerinde tüm tuşlara makro atama yapabiliyorsunuz. Bunun için tuşu seçip, gerekli atamayı menülerden seçim yapmanız yeterli.

Cooler Master Trigger (20)

Yazılımın diğer bir özelliği, oluşturduğunuz makro atamaları 5 farklı profil altında saklayıp, ihtiyaç duyduğunuzda tekrar yükleyebilmeniz: Cooler Master Trigger (18) Cooler Master Trigger (19)

[/tab]

[tab name=’Sonuç’]

Cooler Master Sentinel Advance II (2)

CM Storm Sentinel Advance II’nin gövde yapısı oldukça ergonomik. Özellikle arka kısımdaki oval tasarım sayesinde fare, avuç içine rahat ve uyumlu bir şekilde oturuyor. En ateşli FPS oyunlarında dahi tepkime süresi yada izleme hızı ile ilgili herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz. Buna, amatör oyuncuların kullanmaya cesaret edemeyeceği 8200 DPI’lık lazer sensörü de eklersek, Sentinel Advange II’nin tam bir oyun canavarı olduğunu söyleyebiliriz.

Cooler Master’ın sitesinden indirebileceğiniz yazılım sayesinde farenin üst gövdesine yerleştirilen ayarlama butonlarına, 200×200 – 8200×8200 DPI arası hız atayabiliyorsunuz. Eğer detaylarla uğraşmam derseniz, önceden tanımlanmış hız ayarlarını tercih edebilirsiniz. Kullanım sırasında hangi DPI değerinde olduğunuzu görmek için farenin üst kısmındaki küçük OLED ekrana bakmanız yeterli. Oyun oynarken, DPI değerinin direkt olarak yükseltilebilip yada en düşük seviyeye birden çekebilmeniz büyük bir avantaj. Bunun yanında farenin ‘lift-off’ mesafesi de oldukça kısa. Bu durum, imleci oynatmadan farenin konumunu değiştirmenin kolay olduğu anlamına geliyor. Lift-off mesafesi uzun modellerde, imleci ortalamak için elinizi yüzeyden biraz fazlaca kaldırmanız gerekebiliyor. Bunun yanında, ağırlık değiştirme konusunda oldukça pratik bir sisteme sahip. OLED ekran, fare için abartılı görünüyor olsa da, hangimiz şımartılmak istemez? Son olarak farenin sağ elini kullananlar için tasarlandığını ve solakların özellikle makro butonları ile sıkıntı yaşayabileceğini hatırlatalım.

Henüz Türkiye’de bulunmayan fare, yurda giriş yaptığı zaman yaklaşık 54 avro civarında satılacak. Yüksek DPI aralığında, ergonomik ve kaliteli bir fare arayışına girdiyseniz Sentinel Advance II satın alma listenizde mutlaka üst sıralarda yer almalı.

Cooler Master Trigger (1)

 

CM Storm Trigger, oyuncular için tasarlanmış klasik tuş dizilimine sahip bir mekanik klavye. Red serisine göre biraz daha fazla baskı kuvvetiyle çalışan Cherry MX Black mekanik anahtar sistemi ile desteklenen klavyede, temel olarak hatasız, hızlı geçirgenlik ve ergonomi hedeflenmiş. ABS plastikten imal edilen 1260gr’lık ağırlığındaki gövdenin tabanı hariç üst ve yan bölümleri kaymayı önleyen kauçuk türevi bir malzeme ile kaplı. Bu durum, özellikle klavyenin taşınması sırasında büyük rahatlık sağlıyor.

Kutu içeriğine dahil edilen ve uzun vadede ergonomik tasarımıyla “ortopedik” olarak kullanıcısının işine yarayan bilek desteği, uzun süreli kullanımlarda rahatlık sağlayan güzel bir ayrıntı. Yine arka bölümdeki iki adet USB 2.0 yuvası, fare, kulaklık yada harici sürücü gibi diğer ekipmanları pratik şekilde bağlamanıza imkan veriyor. Trigger’ın üzerindeki her bir tuşa yazılım yardımıyla makro atama yapabiliyorsunuz. İlave olarak “F” tuşlarındaki çokluortam fonksiyonları, Windows altında işe yarar türden.

Trigger’ın mekanik tuşları ve makro atama özelliği yanında kırmızı renkteki arka aydınlatması, özellikle karanlık ortamlarda işe yarayan estetik bir detay. Kullanıcının tercihine göre aydınlatmanın ışık şiddeti azaltılıp/artılması yanında tamamen kapatılabiliyor. Oyuncular için düşünülen diğer bir artı özellik ise: sadece ilave 5 makro, WASD ve yön tuşlarının aydınlatılabilmesi.

Sentinel Advance II gibi henüz Türkiye’ye giriş yapmayan Trigger’ın satış fiyatı yaklaşık 108 avro civarında olacak. İncelemeye gelen örnekte Türkçe karakter mevcut değil. Cooler Master Türkiye ile yaptığımız görüşmede satılacak modellerde Türkçe karakter olacağının henüz kesinleşmediğini öğrendik. Ancak eksikliği, yaklaşık 10 tl civarına satılan Türkçe karakter çıkartmaları ile çözebilirsiniz. Sağlam, ergonomik ve arka aydınlatmalı mekanik klavyeyi satın alma aşamasındaki kullanıcılara rahatlıkla tavsiye ediyoruz.

ali-yeni-set_r2_c6

[/tab]

[end_tabset]