Anasayfa Haber Oyun Torrent’lerindeki Yeni Virüs Tehlikesi

Oyun Torrent’lerindeki Yeni Virüs Tehlikesi

Torrent’ten oyun indirmeden önce bir kez daha düşünmenizi gerek. Oyun yerine virüs indirmiş olmanız işten bile değil.

Birçok kullanıcı internetten oyun indirmek için Torrent sitelerine başvuruyor. Arşiv dosyalarının şifresi için yönlendirilen sahte anketlerden sonra şimdi de çoğu güvenlik programı tarafından bulunamayan tehlikeli virüs salgını ortaya çıktı.

Svchost

Genellikle oyunların en son sürümlerini vaat ederek diğerlerinden sıyrılan torrentler başta hiçbir şüphelendirecek intiba vermeden bilgisayarınza iniyor. Oyun kuruluyor. Ardından sıkıntılar yaşanmaya başlıyor.

  • İlk olarak geçici dosyalar (Temp) klasörünüzde svchost.exe isimli bir dosya ortaya çıkıyor. Zararlı dosya internetinizi kullanmaya başlıyor. 47 Güvenlik programından yalnızca 12 tanesi uyarı veriyor. Onların da çoğu zararlıyı RiskTool, Not-Virus gibi ifadelerle çok da önemli olmayan şekilde gösteriyor.
  • Ardından Windows Güvenlik Duvarı ve Windows Güvenlik Merkezi devre dışı kalıyor.
  • C:\Users\(Kullanıcı adınız)\AppData\Roaming\Adobe klasörünün içinde color.vbe isimli bir script dosyası oluşuyor ve açılışta otomatik olarak başlatılacak programların arasına katılıyor. İnternete bağlanan Script Dosyası daha birçok zararlıyı bilgisayarınıza indirmeye başlıyor ve sistem dosyalarını virüslü dosyalar ile değiştiriyor. Bu scripti tespit etme konusunda ise güvenlik yazılımları tabiri caizse çuvallıyor. Sadece 4 güvenlik yazılımı bu zararlıyı belirleyebiliyor. Üstelik bu 4 güvenlik yazılımından 2 tanesi svchost.exe zararlısını tespit edemediği için büyük bir zaafiyet oluşuyor.

colorvbe

  • Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda color.vbe dosyasına bağlı olarak bir Script Hatası penceresi ile karşılaşıyorsunuz.

Bilgisayarımızda bulunan Norton 360 bütün bu zararlı aktivitesine karşın en ufak bir uyarı dahi vermedi. Dosyaların VirusTotal’da incellettirdiğimizde ise 1-2 güvenlik programı dışında tüm programların çuvalladığını gördük.

Virus Total Raporu 1

Virus Total Raporu 2

Yüz binlerce internet kullanıcısı tarafından kullanılan oyun torrentleri birçok siyah şapkalı Hacker’ın yeni gözdesi olmuş durumda. Güvenlik programların bu zararlıyı tespit etmedeki zaafiyeti ise bilinçsiz kullanıcıların bilgisayarının adeta zombi ağının bir parçası haline gelmesine sebep oluyor. İnternet tehditlerinin günümüzde geldiği boyut düşünülecek olursa kullanıcıların her tıklamadan önce bir kere daha düşünmesi gerekiyor. Ünlü ve ödüllü güvenlik yazılımları bile sizi korumaktan aciz kalabilir.