Anasayfa Haber Nvidia Green 500 Listesinde

Nvidia Green 500 Listesinde

Nvidia Logo

NVIDIA Tesla GPU Hızlandırıcılar Dünya’nın en enerji verimli süper bilgisayarını güçlendiriyor.

NVIDIA bugün, NVIDIA Tesla GPU hızlandırıcıların bugün yayınlanan Green500 listesine göre dünyanın en enerji verimli iki süper bilgisayarını güçlendirdiğini duyurdu.

Kazanan sistem, Casalecchio di Reno’da bulunan İtalya’nın en büyük süper hesaplama merkezi CINECA’daki Eurora oldu. NVIDIA Kepler mimarisi tabanlı GPU hızlandırıcılara sahip Eurora, watt başına 3.210 MFlop sunuyor. Böylece yalnızca Intel CPU’lar kullanan en iyi sistemden (Fransa Météo’da) enerji konusunda 2,6 kat daha verimli olduğunu kanıtlıyor. Ayrıca, Tennessee Üniversitesi Ulusal Hesaplama Bilimleri Enstitüsü’ndeki en verimli Intel Xeon Phi hızlandırıcı tabanlı sistem ‘Beacon’ ile karşılaştırıldığında da ön plana çıkıyor.

Haziran 2013 Green500 listesinde ikinci sırada yer alan sistem, İtalya Selex ES tesislerinde bulunan ‘Aurora Tigon’ süper bilgisayarı oldu.

Üst sırada yer alan bu iki sistem de NVIDIA Tesla K20 GPU hızlandırıcılar ile donatılan gelişmiş Eurotech yüksek performanslı ‘Aurora’ sunucular ile güçlendirilmektedir.

Daha geniş bakıldığında, Green500 listesinin ilk 100 sırasında yer alan NVIDIA Kepler GPU hızlandırıcı tabanlı sistemler, en son Intel Xeon Phi tabanlı sistemlere göre ortalama %50 daha enerji verimlidir.

NVIDIA GPU hızlandırıcı tabanlı sistemlerin enerji verimli süper hesaplama alanında ilk dört sırayı aldığı geçen haftaki ISC 2013 Student Cluster Challenge Yarışmasının ardından, NVIDIA GPU’lar geliştiriciler, sistem tasarımcıları ve hesaplama araştırmacıları tarafından neden en çok tercih edildiklerini bir kez daha gösterdi.

NVIDIA Tesla Hızlandırmalı Hesaplama İş Birimi genel müdürü Sumit Gupta, “Ham performans artık süper bilgisayarların değerini ve etkisinin tek ölçüsü değildir” dedi. “Gelecekteki tüm sistemler daha aza indirgenmiş güç tüketimi ile daha yüksek performans sunmak zorundadır. İlk iki sırada GPU hızlandırıcıların olduğu en güncel Green500 listesi, hızlandırıcıların gelecek nesil sistemler için olağanüstü seviyelerde enerji verimli süper bilgisayar performansı sunma kapasitelerini göstermektedir.”

Paralel çalışan binlerce küçük enerji verimli çekirdek sunan GPU hızlandırıcılar, standart CPU’lara göre önemli oranda daha enerji verimlidir. Seri çalışan genel amaçlı CPU çekirdekleri hesaplama yoğun uygulamaları çalıştırmada oldukça verimsiz kalırken, bu GPU’lar uygulamaların hesaplama yoğun kısımlarını çalıştırmak için optimize edilmiştir.

Yılda iki kez yayınlanan Green500 listesi, tükettikleri güce oranla gösterdikleri performansa göre en enerji verimli 500 süper bilgisayara yer vermektedir.