Anasayfa Haber Intel’den Gizli Çekirdek

Intel’den Gizli Çekirdek

intel-haswell-e-islemci

Intel önceki serilerinde uyguladığı stratejiye devam ederek, yeni mimarisine de gizli çekirdekler sunuyor.

İnternete sızan bilgilere göre Intel’in yeni mimarisi Haswell-E, beraberinde bir takım gizli sürprizleri getirecek. Yeni işlemcilerin sekiz çekirdek ve on altı Thread ile beraber sunacağı yeni nesil DDR4 bellek desteğinin yanı sıra LGA 2011 soket ile güçlendirildiğini söylemiştik. Ancak kullanıcıların daha da ilgisini çekecek başka bir yenilik daha mevcut.

AMD’nin 2009 yılında piyasaya sürdüğü Athlon 2 X3 işlemciler aynı zamanda kapatılmış bir adet çekirdeğe sahipti ve kullanıcılar ufak bir ayarla işlemcilerini dört çekirdek yapabiliyorlardı. Tam olarak olmasa da buna benzer bir durum Haswell-E mimarisinde olacak. Zira işlemci beraberinde altı adet gizli çekirdekle geliyor.

Açıkçası aynı durum ile daha önce de karşılaşmıştık. Intel’in Sandy Bridge-E ve Ivy Bridge-E Core i7 işlemcileriyle beraber gelen gizli sekiz adet çekirdek bulunmaktaydı. Ancak görünüşe göre Intel bu işlemcilerden iki tanesine Haswell-E’de gerek duymamış. Kısacası yeni Haswell-E işlemciler beraberinde 14 çekirdek ile beraber gelecek. Fakat masaüstü kullanıcıları işlemcinin sadece sekiz çekirdeğine erişebilecek.