
Southampton Üniversitesi, 360 TB boyutunda disk yapmaya çalışıyor.
Elimizdeki disk boyutları teknolojinin ilerlemesiyle birlikte büyümeye devam ediyor. Zamanında imkansız gözüken TB gibi ölçekler şimdi avucumuzun içine sığabiliyor.
İşin diğer tarafında bu saklama alanlarının gerçekten ne kadar dayanacağı var. Yani bundan 1 Milyon yıl sonra keşfedilen diskler okunduğunda, bu zamana ait bilgilere ulaşılabilecek mi?
Southampton Üniversitesi bu konu üzerinde kafa yormuş olacak ki, çılgın bir projeye başlamaya hazırlanıyorlar. Kuart cam üzerine işlenecek teknik ile bir disk içerisine 360 TB büyüklüğünde veri yazılabilecek. Bu disk aradan milyon yıl geçse ve 1000 Derece sıcaklığa maruz kalsa bile ortadan kaybolmayacak.
Bu sayede düşük maliyetli ürünler ortaya çıkartılarak uzun vadede bilgi paylaşımı yapılabilecek. Ancak önce bu işin tekniğini geliştirmek gerekiyor. Kuartz Cam tekniği, saniye başına 1 Katrilyon lazer vuruşu alınarak yapılabilir. Her vuruşun bir düzenleyici tarafından 256 ışına dönüştürülmesi gerekiyor. Bu sayede holografik görüntüler, nano-boyutlarda kaydedilebilir.