Anasayfa Makale İncelemeler LG Optimus G İncelemesi

LG Optimus G İncelemesi

lg-optimus-g

LG Optimus G’yi kullanıcıların bir çoğunun aklındaki sorularla beraber inceliyoruz.

LG Optimus G, size dört çekirdekli bir işlemci, 32GB bellek ve 13 Megapiksel kamera sunuyor. Telefonu ise ABD’de Sprint ve AT&T gibi operatörlerden 200 Dolar’lık bir kontrat ile alabilmeniz mümkün. Gelin LG Optimus G’yi daha yakından inceleyelim.

Tasarım

Telefonu kutusundan çıkarttığımızda aslında oldukça minimalist bir yapıda olduğunu farkediyoruz. Telefon herhangi kavisli bir tasarıma ya da üzerinde bir flasha sahip olmamasına rağmen, oldukça parlak bir görüntüye sahip. Tasarımı ilginç yapan diğer unsur ise LG’nin telefonun arka ve ön kısmını plastik alaşımlı ince bir camdan yapmış olması.

Her ne kadar oldukça estetik bir görünüme sahip olsa da, ne kadar dayanıklı olacağı konusunda bir fikrimiz  yok. Telefonun tasarımı hakkında endişe etmeniz gereken bir diğer unsur ise cam tasarımın yarattığı kaygan yüzey. Bu durumunun telefonun kullanıcı deneyimini oldukça düşürdüğünü söyleyebiliriz. Zira kaygan zemin, telefonu tutarken zorluk yaşamanıza sebebiyet verebilir.

Telefona daha detaylı göz attığımızda aslında çok sade bir tasarıma sahip olduğunu görüyoruz. SIM ya da SD kart için herhangi bir yuva bulunmuyor. Sadece bir adet microUSB bağlantı girişi bulunmakta. Bunun için de herhangi bir koruyucu kapak bulunmamakta. İncelediğimiz ürünün Sprint versiyonu olduğunu da belirtmekte fayda var.

Telefonun ön ve arka kısmındaki cam alaşımı bir kenara koyarsak, LG Optimus G bunların dışında herhangi özel bir tasarım materyaline sahip değil. Açıkçası kullanılan materyallerin teknik kalitesi hakkında fikir sahibi değiliz. Ancak camın oldukça sert olduğu söylenebilir. Yine de bu konudaki endişelerim devam etmekte. Camın akıbetini ise ancak zaman gösterecek.

Ekran

Tasarımda olduğu gibi burada da farklı bir hamle görüyoruz. LG, standart 1280×720 çözünürlük yerine, 1280×768 çözünürlük tercih etmiş. Bunun anlamıysa diğer HD aygıtlardan daha büyük bir ekran demek. Ancak eğer farkı rakamlarla anlatmaya kalışırsak, fark sadece %7 civarında oluyor. Yani kısacası çok büyük bir değişiklik olmayacak.

Genel olarak baktığımızda Optimus G’nin ekranı oldukça başarılı. Parlaklık konusunda gayet iyi bir performans sergileyen ekran, canlı renklerin yanı sıra keskin hatlara sahip. Ancak telefon, Samsung ve Motorola’nın da kullandığı, yüksek kontrast sunan AMOLED ekranlardan birine sahip değil. Buna rağmen gene de hiç kötü sayılmayacak kaliteli bir LCD ekrana sahip. Yüksek kontrast ve daha az güç tüketimi arayacak kullanıcılar için ise bunun telefona büyük bir eksi olacağını belirtmekte fayda var.

lg-optimus-g-1
AMOLED ekrana sahip olmaması telefonun dezavantajlarından.

Performans

LG Optimus G, sahip olduğu dört çekirdekli işlemcisiyle piyasadaki diğer çift çekirdekli telefonlara göre teorik olarak büyük bir performans farkı atıyor. Telefon her ne kadar çekirdek sayısında üstün olsa da iş Benchmark’lara gelince, sergilediği performans oldukça tutarsız. Tam beş kere Quadrant Benchmark’ında test edilen telefon, averaj olarak 6144 puan sağladı. Puanlar fena sayılmasa da, çift çekirdekli Galaxy S III, Droid RAZR’ler ve benzer modellerden sadece %20 daha performanslı olması oldukça şaşırtıcı.

Aslında averaj puanlarının her şey olmadığını belirtmek gerek. Farklı bir programda ise Galaxy S III ve Motorola Droid RAZR HD, 5000’leri zor görürken, Optimus G en yüksek 6899’u en az 5556 rakamını gördü. Bunun nedeniyse, aslında telefonun çekirdeklerinin kullanılan uygulamaya göre farklılık gösterebileceği. Aslında olay, çekirdeklerin ne kadar verimli kullanılıp kullanılmadığı ile alakalı.

Halen yeni ve test edilmemiş dört çekirdekli işlemciler varken, bunların çift çekirdekli işlemcilerden daha verimli olabileceklerini söylemek yanlış bir tutum. Bu noktada aslında iki önemli nokta var:

İlki, CPU, bellek ve diğer parçaların kodlarla test edilmesi ve geçemedikleri sınırı, puan olarak size yansıtan Benchmark’lar. İkinci nokta ise kullanıcının telefonu kullanırken yukarıda belirttiğimiz hızların çoğu zaman büyük miktarını hissedememesi. Zira birtakım kullanıcılar çift çekirdek ile dört çekirdek arasındaki farkı dahi hissedemezken, rakamların birbirinden üstünlüğünü tartışmak ne kadar mantıklı bu kısma siz karar verin.

Hafıza konusuna gelirsek, LG Optimus G beraberinde 32GB bellek ile gelse de sadece 25GB’lık bir kısmını kullanabiliyoruz. Açıkçası bu tuhaf durum üzerinde tartışma yapılabilecek kadar ciddi. Daha önce de beklediğimiz gibi telefon Sprint ve AT&T tarafından sağlanacak. Ancak hepimizin bildiği gibi sağlayıcı modelleri arasında ufak donanım değişiklikleri olabiliyor. Her ne kadar farklılıkları bünyesinde barındırsalar da pratikte aynılar. Örneğin Sprint’i ele alalım, bize beraberinde 32GB dahili hafıza sunuyor. Ancak AT&T ise sadece 16GB dahili hafıza ile geliyor. Şu anda çoğu kişi Sprint’in dağıttığı Optimus G’nin daha avantajlı olduğunu düşünüyor.

LG Optimus G

Ancak işler tam olarak böyle gitmiyor. Zira AT&T, beraberinde size MicroSD kart slotu sunuyor. Buna karşılık Sprint versiyonunda MicroSD girişi bulunmuyor. Yani Sprint’de telefon için SIM kart ve genişletilebilir bellek slotlarını kaldırdı. Ancak AT&T versiyonuna 32 ya da 64GB’lık SD kart takabiliyorsunuz. Bu bağlamda Sprint’in Optimus G’sinin sahip olduğu dahili bellek miktarı herhangi bir avantaj sağlayamıyor. Anlatmak istediğimiz, ufak tefek farklılıklar olsa da genel hatlarıyla telefonda bir değişiklik yapılmaz.

Depolama konusu kullanıcılar için oldukça önemli bir mevzu. Zira hızlı bir işlemci ve iyi bir ekranın parçası olan depolama alanı, bu telefonu HD video izlemek için kullanacak kullanıcılar için çok önemli bir faktör yapıyor. Ayrıca telefonu olduğu gibi direk olarak büyük bir HDTV’ye bağlayamayacaksınız. Maalesef çoğu akıllı telefon HDMI çıkışını desteklerken, Optimus G sadece MHL destekliyor. MHL size MicroUSB aracılığıyla HDMI arabirimini sağlasa da bu durumda yapmanız gereken tek şey adaptörü satın almak değil.

Ayrıca adaptörü ve HDMI kabloyu da taşımanız gerekmekte. Etraftan güç sağlayabileceğiniz kaynağı da unutmamak gerek. Diğer taraftan RAZR modellerine baktığımızda, HDMI arabirimini bize MicroHDMI ile sağlayarak hem portatif, hem de küçük bir kablo yardımıyla HDMI’ı gerektiğinde her yere zahmetsiz şekilde götürebilmemize olanak tanıyor. Açıkçası MHL standartlı bir telefonda tek sorun HDMI da değil. Eğer DLNA kullanıp, medyalarınızı TV’nize aktarmak isterseniz bir kez daha düşünün. Zira kullandığınız süre zarfında büyük ekranda ne oyun oynayabiliyorsunuz, ne de gezinebiliyorsunuz.

Son olarak, telefon yazılım konusunda kutudan Android 4.0.4 ile beraber gelmekte. Android 4.1 Jellybean güncellemesi mevcut olsa da cihaz için bu güncellemenin geçerli olup olmayacağı şu an için belirsiz. Diğer bir mevzu ise LG’nin arayüzde yaptığı değişiklikler. Açıkçası makul seviyede olan bu değişiklikler çok fazla kapsamlı değil. Kurtarma aracı, dosya yöneticisi gibi kullanışlı uygulamalar unutulmamış.

lg-optimus-g-2
LG Optimus G’nin tasarımındaki sadelik oldukça heyecan verici.

İletişim

LG Optimus G dağıtıcılarından Sprint, şu anda LTE bağlantısını desteklemekte. Ancak çarpıcı olan bunun sadece belli bölgelerde kullanılabilir olması. Bu bağlamda kullanıcılar ister istemez zamanlarının çoğunu gene 3G ile geçirmek durumunda kalacaklar. Bu durumda çoğu kullanıcı eğer daha yüksek hızlara ulaşmak istiyorsa, şüphesiz kendilerine Wi-Fi bağlantısı arayacaklardır.

Bluetooth bir diğer bağlantı arabirimimiz. Her ne kadar ekstra bir alet gerektirmese de, Bluetooth da artık telefonlarda alışılmış bir teknoloji ve açıkçası büyük bir kriter değil.

LG Optimus G’nin bir diğer sunduğu özellik ise temassız iletişim olarak adlandırdığımız NFC. Çoğu kullanıcı için NFC oldukça gereksiz ve sıkıcı bir özellik gibi görünmekte. Bu konudaki tabuları yıkmak isteyen LG, NFC konusunda birtakım değişikliklere gidiyor. Ürün, kutusunda NFC sembolü taşımakta. NFC-Etkin logosu sayesinde NFC’yi istediğiniz gibi ayarlayıp, çeşitli amaçlar için kullanabiliyorsunuz.

Örneğin telefonunuzu aracınızın herhangi bir yerine monte edip, NFC’yi aktif ettikten sonra araç modunda GPS’inizi telefonunuzdan izleyebiliyorsunuz. Ya da buna benzer farklı uygulamaları kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Gerekli etiketleri ayarladıktan sonra, tek yapmanız gereken logoya dokunmak. Web sayfalarınızı, adres bilgilerinizi, rehberinizi, mesajlarınızı ve özel mesajlarınızı böylece NFC ile istediğiniz şekilde paylaşabilir hale getirmiş oluyorsunuz. Kısacası LG, kullanıcılarına NFC’nin potansiyelini göstermekte kararlı.

Verimlilik

Klasik ofis programlarından ayırmak gerekirse, Polaris Office 4.0 kullanıcılara gayet kullanışlı çözümler sunuyor. Bunun dışında varsayılan Android sürümünde bulunan zamanlama, E-Mail gibi özelliklerin yanı sıra LG, dizüstü, ses kaydedici, Stock Tracker gibi birçok ufak uygulamalar sunuyor. Bunlar her ne kadar büyük değişiklikler olmasa da, kullanıma göre oldukça yüksek potansiyele sahip değişiklikler.

Eğlence

LG Optimus G’de de standart bir Android aygıtta bulabileceğiniz  Google Müzik, Google Books ve Google Movies & TV’ye sahip.

Kamera

Daha önce de yaptığımız gibi burada bir donanım notu daha eklememiz gerek. Şu anda incelemesini yaptığımız Sprint’in dağıttığı LG Optimus G’de 13 Megapiksel kamera varken, AT&T’de 8 Megapiksel bir kameraya sahip.

Basitçe açıklamak gerekirse LG Optimus G ile çekilen yüksek çözünürlükte fotoğrafların kalitesi pek iç açıcı değil. Zira çoğu 8 ya da 5 Megapiksel kameraya sahip telefonlar, çok kötü odaklanma oranlarına sahipler. Ayrıca gün ışığı dışında sundukları performans da hiç iç açıcı değil. Belli noktalarda keskinliğin ve dokunun kaybedilmesi de cabası. Elinize geçen ise 3MB boyutunda büyük bir resim dosyası. Bulanık, belli yerlerde piksel kayıpları olan bu dosya aslında size kameranın sadece donanım israfından öteye gidemediğini yansıtıyor.

LG’nin kamera uygulaması ayrıca kullanıcılarına ”Cheese Shutter” özelliğini sağlıyor. Bu sayede daha önce seçilmiş ”LG”, ”Peynir”, ”Viski” gibi kelimeler sayesinde kameranızı aktif hale getirebiliyorsunuz.

Batarya Ömrü

2100 mAh bataryaya sahip LG Optimus G, batarya ömrü konusunda hiç de fena sayılmaz. Ancak elbette tamamen mükemmel bir deneyim sunamıyor. Buna rağmen telefonunuzu sık sık şarj etmeyeceğinizi söyleyebiliriz. Ayrıca örnek vermek gerekirse, telefon geçen sene test edilen Sprint Galaxy S III ile aynı batarya kapasitesini taşımakta.

Bu bağlamda telefonun üst seviye bir ekranı ve dört çekirdekli işlemcisi olduğunu göz önünde bulundurursak, normal bir kullanıcı telefonun şarjını gün sonuna yetiştirebilir. Ancak telefonun özelliklerine sonuna dek kullanan bir kullanıcı için aynı şeyleri  söylemek hiç de doğru olmaz.

LG Optimus G

Sonuç

LG Optimus G kesinlikle kötü bir telefon değil. Güzel bir işlemciye, yüksek depolama alanına, iyi bir ekrana ve olağanüstü olmasa da iyi bir bataryaya sahip. Her şeye rağmen telefonu çoğu kullanıcı için öne çıkaran iki temel özellik 13 Megapiksel kamerası ve dört çekirdekli işlemcisi. Bu ikisi dışında çok fazla rağbet edilmesi gerekilen bir aygıt olmadığını rahatça söyleyebiliriz.

Avantajları:

  • Büyük ekran.
  • Hızlı performans.
  • NFC etiketleri mevcut.

Dezavantajları:

  • Düşük kamera performansı.
  • Sprint versiyonunda MicroSD kart girişi bulunmaması.
  • Sadece MHL sayesinde HDMI desteği.
  • Telefona entegre batarya.

Kaynak: Brighthand