Anasayfa Haber Nokia, WP’den Oldukça Memnun

Nokia, WP’den Oldukça Memnun

Nokia_Lumia_520_01

Nokia, 2010’da Android yerine Windows Phone’u seçtiği için pişman olmadığını dile getirdi.

Nokia kuşkusuz telefon marketindeki en önemli isimlerden bir tanesi. Symbian ile çağ açan üretici, bu işletim sistemini rakiplerinden koruyamayınca tedavülden kaldırmak zorunda kalmıştı. Üretime devam için başka bir işletim sistemi seçmesi gereken firma, kullanıcıların gözdesi, Google’ın mobil işletim sistemi Android yerine Microsoft’un, henüz çok da duyulmamış olan Windows Phone işletim sisteminde karar kılmıştı. Geçtiğimiz günlerde basın açıklaması yapan Nokia CEO’su Stephen Elop, 2010’da aldıkları bu karardan oldukça memnun olduklarını şu sözlerle belirtti:

Birkaç yıl önce firma olarak Android işletim sisteminin yalnızca bir şirketten sorulmasından endişeleniyorduk. Çoğu firma o alanda olduğu için seçimimizi biraz geç yaptık. Bugüne bakarsanız çoğu firmadan birçok iyi Android cihaz bulunuyor, ancak sadece biri en büyük paya sahip.

Elop’un bu sözlerle Samsung’u kastettiğini telefon piyasasını çok az bilen biri bile anlayabilir. Nokia şu anda Windows Phone işletim sistemi piyasasında uluslararası çapta %85’lik bir paya sahip. Android piyasasında Samsung’un en büyük rakibi ise HTC olarak görülüyor. Son zamanlarda piyasaya sürülen HTC One, Samsung’un Galaxy S4’üyle benzer övgüler almasına rağmen çıkışından sonraki ilk 4 ayda 5 milyon adet sattı. Samsung Galaxy S4 ise bir ayda 10 milyon adet sattı.

Nokia CEO’su, Microsoft ile olan ilişkilerinden memnuniyetini belirtse de, Nokia bu ilişkiden epey bir zarar görmüştü. Nokia, son finansal çeyreğinde bu ilişkiden 150 Milyon Dolar kaybetti. Ancak Lumia serisinin satış grafiğinde sürekli bir artış görülüyor.